Бизнесът: Работете 8 часа, а не само ”дай и искам”

От Асоциацията на индустриалния капитал в България не очакват работниците масово да се включат в кампанията на КНСБ "Искам 100 лева увеличение на заплатите".

Обратно в новината

Коментари - Бизнесът: Работете 8 часа, а не само ”дай и искам” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Момченце на две години почина от системно изтощение и глад Бизнесмените ще плачат скоро.

Така бе и преди лошата дата 9-ти сиптември. После работа имаше , елитът гу немаше. Артиса при прасенцата.

До като парите са във фирми и банки и се раздават като бързи кредити ( МЪРТВИ ) бизнеса ще продължи да вегитира.

В момента, БВП на глава от населението в България спрямо средното за ЕС-28 (изчислен според пари-тета на покупателната способност, ППС) е 47% (Евростат).За сравнение , Чехия, Гърция, Португалия и Словакия са на ниво 75-80%. Е, няма как да вземаме европейски заплати, след като произвеждаме по-вече от 2 пъти по-малко от тях.

Производството е право пропорционално на оборотните пари на фирмата.

Самата истина. Безумно прав/а си! По-добре не бих могъл да формулирам проблема.

у нас бизнесът е измислен от дс крадците,затова да се приеме браншово почасово заплащане на труда започващо от 10 евро и на час и който работодател устиска,да фалират маймуните недни,ние ще се оправим някак със и без тях

Като се сравнят заплатите и производителността на труда в ЕС и в БГ ще излезне ,че работодателите крадът от работниците си!!! Затожа който може се изнася и работодателите ревът ,че няма кадри!

Докато няма почасово заплащане на труда, ще продължаваме да живеем в посткомунистическо общество.

Проблема на българския бизнес, е че трябва да плаща на робите.

По принцип, няма никакъв проблем заплатите да се вдигнат административно не със 100, а с 1000 лв. Обаче, това ще доведе до такова вдигане на цените, че ще ви трябват не 1000, а 1500 лв. повече, за да си запазите сегашния стандарт на живот.

ти ми вдигни заплатата пък да вдигат цените не е казано че ще пазарувам от тях :)

затова ли в Сърбия взимат повече и цените са по-ниски от БГ ?! Затова ли Мерси бонбоните малки са 5 лв големи 10 лв в Холандия БЕЗ ПРОМОЦИЯ Тука УЖ намалени от 8,89 лв на 5,89 малките , големите около 16,00лв АЛЛООООООООООООО не се изказвайте неподготвени Хората вече пътуват и не са слепи

е в така наречената "държава" и в това , че тя е най-големият работодател. От там следват масовите ниски доходи, "работодатели" като Булгартабак, разни енергийни централи , БДЖ, всички структури на сигурност , администрация и подобни , имат възможноста да правят с хората каквото си искат. Крайния резултат е съвсем логичен - масова бедност и "искайте по 100 лева" сякаш те ще оправят нещо.

За да получиш по-голяма заплата,трябва да започнеш да работиш повече и по-добре.......Да но работника иска първо да му увеличат заплатата,и тогава да започне да работи повече и по-добре........Омагьосан кръг.....:-) :-) :-)

И защо трябва да се работи точно 8 часа ? Ще работиме колко си искаме и когато си искаме и то само за себе си.

И като работя 8ч на ден ще ми плащат ли по 100 евро на ден, или ще ми дават вместо 5 по 6 евро на ден? И какво от това колко часа на ден ще работя като ще ми плащат все много по-малко, от това което съм изработил? Поредното изказване без логика и връзка с главния мозък на "бизнеса".

ако ти платя 100 евро на ден, ти на края на месеца ще си купиш голф, ще се помислиш за велик, и ще се претрепеш на другият ден!

Схванах "логиката" на бизнеса - безсрамно ниското заплащане на труда в България било поради грижа за човека. Благодаря ти, ама да ти кажа, че няма да ти работя дори и за 10 минути на ден. Ще отида при този дето за 8ч ми плаща по 100 евро без да се старае да нямам пари за кола и така да ми спасява живота, а и за билет за самолет да нямам и за много други живото-застрашаващи неща. Но все пак него ще избера, защото не съм мазохист и тъпак. Така му кажи на бг-бизнесмена.

В България е сбъркана системата. Не може да се взимат високи заплати, когато бизнеса плаща 65 процента от осигуровките на работещия, нещо което реално бизнеса плаща, а не ползва. И докато не се въведе заплащане на час. Всичко останало е измама, държавата мами бизнеса, като го обира за чуждо (на работника) благо, а бизнеса обира работника реципрочно, като му дава месечна заплата, а го ползва за поне месец и половина, пресметнато в работни часове. За това няма да има нови големи инвеститори, а наличните кауфландовци и прочие свикнали с обстановката бизнеси са си добре при ниските заплати които дават.

Радвам се че преди 17г напуснах България. Имах намерение и пробвах да се върна на няколко пъти но за моя голяма РАДОСТ не успях да се аклиматизирам в Родината. Сега работя по 7.5 на ден, спокоен съм и осигурен. Това че съм обикновен работник не ми попречи да обиколя Европа на длъж и шир. Господ да пази всички останали и теглещи в Родината. Там няма оправия...за съжаление

Не работодателите - държавата е най- щедрия плащач на заплати.

Неразбирам защо е задължително да работим по 8 часа на ден. Аз примерно искам да работя по 6 часа на ден, за да имам повече време за почивка и развлечения. Работата е важна, но не е най-важното нещо на този свят и не трябва да се превръща в самоцел. Човек е създаден да се радва на живота, а не да работи денонощно, защото в този случай живота се превръща в агония. Не трябва да се прекалява с работата.

Какви осем часа, човек, тва е само в държавната администрация с планьорки, кафенца, обяд, почивки, лафчета, тормоз над бедния гражданин.... На частно ще блъскаш 9,10 часа с една вафла, кафе и цигара по обяд. Междувременно ще си виновен за всичко на шефа ти, и ще трябва да поемеш голяма доза от душевните му отпадъци. И така ако издържиш цяла година, може да ти пусне премийка за НГ.

Добре замени в това което съм написал 8 с 9 или 10 часа щом така ти харесва повече. Написах 8 часа, защото такова е заглавието на статията, иначе знам каква е обстановката в България, не падам от луната.

задължително е, защото такива са законите - 40 часова работна седмица. Макар че, това е 'норма' а не абсолютнпо задължение. Т.е. това е само аршин, по който се мерят реалните неща. Иначе казано, няма задължения и работодателя сам определя по колко и кога да се работи. А в законите е описано как се изчисляват заплатите. Примено как се изчислява извънредния труд, болнични, други видове отсъствия. Това всичкото е за да има едни рамки, в които легалния труд в България бива заплащан. В смисъл ако наглите шваби си екслоатират персонала и за 240 часовработен месецплащат по около 600лв, то блажените дупетати за 80 часов работен месец получават 5-6к. Това всекиму е ясно. Въпроса е, че трябва сериозно да се постараят да направят стройна схема, за да го постигнат - т.е. основната заплата да е 400лв за да могат яко да хвърлят в извънредните. По същата схема и 240-те педала трябва яко да се постараят да измислят хитра схемичка - надбавки за комисии, бонуси за някви неща, пътни, режийни, евтини кюфтета. А от друга страна си имаме изчислени и праг на бедност и средна работна заплата изобщо и средна работна по сектори и минимална пенсия и средна пенсия и максимална пенсия. Не пречи реалните заплати да се обвържат с някое от тези, нали ... примерно на 240те да е 5 минимални работни заплати? Е, пречи, чак такива магии как от такова нещо да изстискат схема и да ни крадат с по 5-6 к месечно ... е няма твреме за чак толкова мислене. Все пак трябва им време и за далаверки, и да взимат подкупи, и да говорят глупости по предаванията и коктейлите. Знаем как е.

Искам да се обърна към всички работници; Колко според вас би трябвало да получава дневно НЕТНО възнаграждение 1.Общ работник 2.Консултант продавач 3.Инженер 4.Ит специялист Говорим за 8 часов работен ден

Българските чорбаджии си смениха дрехите, подстригаха се, обръснати са, но отвътре са си пак същите вмирисани цървули. Ходете да давате акъл на циганите, ще ми е забавно.

Трудът на всеки трябва да се уважава и на IT специалиста, инженера, общия работник, пощальона, продавача.... НА ВСИЧКИ!!! А не на началника четворно да се плаща, щото генерира и десеторни разходи без 1 ст. приход, а на тези дето им изкарват заплатите да се подхвърлят трошици.

минималната работна заплата в ЕС е 750 евро.ние, държавата България ,нали знаеш ,че сме в ЕС.от там нататък ти смятай заплатите

Ей наглеци, знаете ли какви шутове в зъбите ще ви даваме? Ние ви поддържаме колите, яхтите, любовниците и всички останали капризи, а имате тая наглост да искате робовладелски строй.

На снимката ,крадците на прехода нарекли се бизнесмени и самосъздали АИКБ,за лична употреба и за натиск върху правителствата на България след 1992г..

Добре са бюджетните лентяи. Частният сектор, който ги издържа духа таратора. А синко - ДКМС, генералско чедо Велев ?

Браво, от вас се разбира(изказванията) защо България е на този хал. Ни държавниците -държавници, ни работодателите -работодатели. Най-странното е че ви търпим! Това не се отнася за коректните работодатели, единици сред посредствените на БИЗНЕСМЕНИ!

Някога, по времето на милиционеро-социализЪма работникът беше фаворизиран - нали ваботническата класа беше авангард. Получаваше повече от инженера, на всчикото отгоре му угаждаха на всякакви прищевки. А инженерът беше "длъжен". Сега , в тези изисквания прозира нещо подобно. Ако ти си ценен кадър няма нужда да правиш демонстрации. Просто си намираш друга работа - и толкова. Дяаже спекулативно може да пуснеш информация ч есис си намерил работа и напускаш. Убеден съм че ще ти вдигнат заплатата. Ако, обаче и чеп за зеле не става от теб за какви 100 лв говорим. При първия удобен случай ще те изритат. Я попитайте работниците какво предпочита - увеличение на заплатите с по 100 лв и съкращения или минимално увеличение без съкращения. 99% ще изберат второто. А онзи 1 %, който иска увеличение вече е започнал да си търси нова работа. Не знам как така един бивш военен става синдикален деец. Очевидно няма как да има реална представа за нещата. И говори глупости в стил "дай си и куклите, на си ти парцалките"

Ти верно си сърфист, само може да се плъзгаш по повърхността и въобще не можеш да вденеш какво и как работи!!!! Та и за сърфист не ставаш, да ме извиняват сърфистите.

Каква е тази злоба към работодателите? А задавал ли си е някой въпросът как издържат работодателите и със зъби и нокти се опитват да задържат западащия бизнес, за да могат да платят на тези недоволни работници? Някой запитал ли се е лесно ли е да носиш отговорност за н-работници и техните семейства? Много е лесно - отиваме на работа,говорим по телефона, пием кафе с цигарки,гледаме да вземем каквото можем от работата, работодателя и тн, фалшифицираме ТЕЛК , че имаме високо кръвно, за да ползваме още облаги, а виждате ли ТОЙ РАБОТОДАТЕЛЯТ няма нито високо кръвно, нищо .... А не си даваме сметка дали и тази заплата, която ни плащат я заслужаваме? Лесно е така - и отпуската сигурна, и почивните дни, а че работодателят не спи, за да мисли как да задържи вашите работни места, уважаеми работници - това някой помисли ли го? Давате ли сметка каква квалифакация имате и каква производителност? Не , не си я давате. Сега и по още 1-2дни към национални празници, ако са в събота и неделя....популизъм - да печелим гласоподаватели на следващи избори. А кой ще ви плати заплатите, за дните, които политиците ви подаряват? Ще трябва да ви ги плати работодателя... ами нека ви ги платят политиците.... На работодателя никой не му дава .... И когато се приземи българският наемен работник и се оцени правилно като квалификация, познания, какво работи докато се води на работното си място и когато зауважава работодателя, който се е впусналв товатрудноначинание да прави бизнес в България при този малък пазар ... то тогава само ще може да се върви напред. А не работник да пита : "Шефе , болнични ли да си взема или да си пусна отпуска, че ще ходим на СПА?" Къде по света го има това нещо, всички вие които обвинявате действителността в България? Защото навън, за където говорите, СЕ РАБОТИ!!!! не се присъства. Защото там няма - ще ходим на село или на море и хоп - ще взема болнични - той работодателя първите 3 дни ще гиплати..... замисляте ли се, уважаеми работници, за това?

фалшифицираш ТЕЛК, ние не го правим. Ясно ли ти е това? Боклукът му с боклук!

АМИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА НЕ СИ КОПУВАТ КОЛИ ЗА ПО 80000 ЛВ.ДА НЕ КОПУВАТ И ЗА ПРАПРА ВНУЦИТЕ ИМОТИ И ДА НЕ ХОДАТ НА СПА В ЧУЖБИНА ПО 3 ПЪТИ МЕСЕЧНО. А И ИЗДЪРЖАТ ПО 3-4 ЛЮБОВНИЦИ.А РАБОТНИЦИТЕ ИМ БИЛИ ВИНОВНИ ЧЕ НЕ РАБОТЕЛИ.

ОХ, не разплака ме ... почти. Че всеки мaнгал се мисли за работодател ми е ясно. А от Човека и работник става, и работодател. Тия капиталистически принципи 'все повече и повече' са достоен наследник на социалистическите 'в идните 5 години ще правим това'. Но както са и по-малоумни, така и са доста по-вредни. Оцеляването е много отдавна осигурено, още през социализма. Напредъка, видимо няма как да се осигури и при двете ситеми. Но, очевидно алчността много процъфтява сега, при капитализма.

Каква е тази злоба към работодателите? А задавал ли си е някой въпросът как издържат работодателите и със зъби и нокти се опитват да задържат западащия бизнес, за да могат да платят на тези недоволни работници? Някой запитал ли се е лесно ли е да носиш отговорност за н-работници и техните семейства? Много е лесно - отиваме на работа,говорим по телефона, пием кафе с цигарки,гледаме да вземем каквото можем от работата, работодателя и тн, фалшифицираме ТЕЛК , че имаме високо кръвно, за да ползваме още облаги, а виждате ли ТОЙ РАБОТОДАТЕЛЯТ няма нито високо кръвно, нищо .... А не си даваме сметка дали и тази заплата, която ни плащат я заслужаваме? Лесно е така - и отпуската сигурна, и почивните дни, а че работодателят не спи, за да мисли как да задържи вашите работни места, уважаеми работници - това някой помисли ли го? Давате ли сметка каква квалифакация имате и каква производителност? Не , не си я давате. Сега и по още 1-2дни към национални празници, ако са в събота и неделя....популизъм - да печелим гласоподаватели на следващи избори. А кой ще ви плати заплатите, за дните, които политиците ви подаряват? Ще трябва да ви ги плати работодателя... ами нека ви ги платят политиците.... На работодателя никой не му дава .... И когато се приземи българският наемен работник и се оцени правилно като квалификация, познания, какво работи докато се води на работното си място и когато зауважава работодателя, който се е впусналв товатрудноначинание да прави бизнес в България при този малък пазар ... то тогава само ще може да се върви напред. А не работник да пита : "Шефе , болнични ли да си взема или да си пусна отпуска, че ще ходим на СПА?" Къде по света го има това нещо, всички вие които обвинявате действителността в България? Защото навън, за където говорите, СЕ РАБОТИ!!!! не се присъства. Защото там няма - ще ходим на село или на море и хоп - ще взема болнични - той работодателя първите 3 дни ще гиплати..... замисляте ли се, уважаеми работници, за това?

Ще ми цитираш ли работодател, в чийто бизнес не е вплетена половината рода, а те не стоят гладни на МРЗ? Или да не гледам в канчето на другия, а!?

ми стани работник бе човек, какъв ти е проблемът щом такъв адски зор виждаш като работодател - закрий си бизнеа щом те разорява, регистрирай се в НОИ, там ще ти намерят работа и си бъди на зплата в Бг.

АКО ДАВАХТЕ НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ НЯМА ДА ХОДИМ В ЕВРОПА НА РАБОТА. ВИЕ С ТРИЦИ ИСКАТЕ МАЙМУНИ ДА ХВАНЕТЕ. НЯМА ДА СТАНЕ ГОСПОДА ЧОРБАДЖИИ.

Що не вземеш да станеш чорбаджия, да видиш кое как е в милата България и тогава пак да се изкажеш? Първо опитай, после говори!

Ми кат не е хубаво, що се напрегат? Затварят бизнеса и си търсят работа.

АМИ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА НЕ СИ КОПУВАТ КОЛИ ЗА ПО 80000 ЛВ.ДА НЕ КОПУВАТ И ЗА ПРАПРА ВНУЦИТЕ ИМОТИ И ДА НЕ ХОДАТ НА СПА В ЧУЖБИНА ПО 3 ПЪТИ МЕСЕЧНО. А И ИЗДЪРЖАТ ПО 3-4 ЛЮБОВНИЦИ.А РАБОТНИЦИТЕ ИМ БИЛИ ВИНОВНИ ЧЕ НЕ РАБОТЕЛИ.

Уважаеми роботодатели Ако продължавате в същия дух да давате африкански заплати при европейски цени в България съсвсем скоро няма да може да намерите не само квалифициран персонал но и чистачки и портиери! Последният напън на вашата алчност и тъпота е идеята за внос на роботници от Украйна идр. страни извън ЕС. Не се надявайте че така може да спестите от заплати. Коректните работодатели в България са като бели лястовици! (правописа е умишлено такъв)

Работиш по 12-16 часа , особено по морето, без почивен ден и то назначен на минималния осигурителен доход за съответната професия. Зарязал си семейството си и слугуваш на някой за мизерни пари и при ужасяващи условия, а той въпреки че е милионер ти плаща мизерни суми за труда ти. Ако опиташ да се пазариш за по-високо заплащане - отговора е, "че на теб защо са ти толкова пари". българските работодатели са все недоволни - или им работиш малко, или са са ти много почивните и празничните дни или..... И на тези, които ще кажат - ами отиди в чужбина ще отговоря - понякога в живота на човек така се стичат обстоятелствата, че и да не иска е прнуден да остане тук. А тук навсякъде е така.

Ситуацията по варниенско наистина е такава! Затова по цял сезон търсят работници и все няма будали да работят в заведението им.

Какъв "бизнес" са тия алчни цървули? Ниска била производителноста? А кой е отговорен да бъде подобрена/ повишена? Чия отговорност е спазването на т.нар. "трудова дисциплина"? Кадри нямало? А като се появи някой образован и с опит - тоя не става, защото бил "свъхквалифициран". Не, не е това - цървула ще стане за смях в очите на образования, и ще се разбере, че "царят е гол".

комсомолски и комунистически

Интересно, дали "умникът" измислил тази инициатива е помислил дали хората, към които най-вече е насочена и визира, имат изобщо възможност да си позволят, компютър, смартфон и интернет, да имат респективно Фейсбук и да могат да се включат?!... За жалост у нас липсата на връзка с главния мозък, както и наличието на тотална неадекватност, водят до всякакви абсурди... Пресен пример са новите санкции и глоби в закона за движение по пътищата...

Истината е че няма квалифицирана работна ръка всеки разбира от всичко и нищо не прави както трябва -абсолютни неграмотници и това което взимат им е много .......

Не съди за другите по себе си.

Българските работодатели са едни от най-наглите твари. дай, искам, длъжни сте винаги е било в техния речник, а не в речника на наемната сила. Десетилетия се правиха на луди и даваха мизерни заплати, не инвестираха и стотинка във висши институти, технологии и ноу-хау, а сега нямало квалифицирана работна ръка? От къде, бре? Нали ги унищожихте и разгонихте по чужбина СОБСТВЕНОРЪЧНО. И сега "Кой ми сра в гащите?".

Истината е,че нашите работодатели не искат да плащат нито прилични заплати,нито полагащите им се данъци.Така печелят веднъж от експлоатацията на хората,втори път от скритите данъци т.е. двойно и тройно дерат кожите на хората.Алчни до безбожие,но то има Господ на този свят и природата си знае работата, винаги възстановява равновесието.

Велев, влез в час комсомолецо бледен. Хората не са ви роби. До къде ни докара комсомолския щатен елит на Булгаристан ? Индустриалци ?

като всичко ти е толкова ясно, като си толкова добър, май само в попръжните и обидите, ами създай си едно предприятие и работи по всички правила. Нямаш пари, ами питай агент Гоце откъде намери та построи хотели за синовете си, той цяла България подхлъзна за два мандата - ама на запад не ходили на сафарита, ами работили наравно с работниците си, но у нас е друго - ориент братче.

Мои познати от Германия ми разказват за наши предприятия - шивашки, които работят ишлеме. Немците пищят кански, но въпреки всичко явно имат изгода, а нашите работнички си оставят ръцете. Беше то- те ни лъжат че ни плащат, а ние ги лъжем че работим. Но сега искаме - лошо работим, плащайте много.

Трябва да има справедливо разпределение на създадените блага,трябва хармония и взаимност. Работил съм 5 години в японска фирма. Работодателите работеха на съседното бюро в една стая с нас служителите. Плащаше се както се плаща в Япония,нямаше такава крещяща първенющина като при нашите "бизнесмени",имаше взеаимнвост и споделяне на отговорностите и облагите. Японеца казваше,че не трябва да има алчност и хаос,защото след това всички губят. Японсото чудо е в хората,организация и житейската филосовия. След това бях при български капиталсти-разликата е отчайваща. Нищо общо. Оказа се,че като на келнера му дадеш много пари,не става абнкер,а отива и се напива с много пари при проститутка. Това е истината.

Ами едните се правят че плащат , другите се правят че работят

Педерасти, плащайте по 20 евро на час, за 8 часа плащайте по 160 евро и ще работим. Е, няма да караш джип за 600 000 евро, няма да харчиш милионо за проститутки на Бахамите, няма да живееш във вила на Щъркелово Гнездо за 5 милиона лева, а ще плащаш на работниците това което са си изработили и за което са учили!

Май бъркаш мечтите си с реалностите.

Какви синдикати в БГ -всичко е пунта мара -дате и синдикалиста смотан

Не се палете, бе, хора! В Бг останаха 2 млн работещи. Само 2 млн. С темповете на миграция само след 10 години тези ще ходят с по една запалена свещ, за да си търсят работници. Народецът ще се изнесе при по-платежоспособни работодатели. Тук ще останат циганите да работят. Ще стане като в Камерун. Навремето братовчедка ми отиде там и беше директор на една фирма. Вика, че идвали на работа когато си искат и си отивали също когато си искат. щом получат заплата, работата спира, докато изпият част от парите. Не ги гонели, защото просто нямало други, всички били такива. И тук ще стане така. Ама сега...много претенции, много нещо брей....

Май, не им стиска да кажат, къде точно е проблема - в алчноста на " бизнеса". Знаят ли, че в България има най- много лимузини на глава от населението? Как са "заработени" тези пари? С ограбване на 70 - 80 % от печалбата. Ама, тя не принадлежи само на" бизнеса". Тя е на всеки един от фирмата, и е въпрос на честно и справедливо разпределение. Всеки един работещ във фирмата е допринесъл за печалбата, заработил е печалбата и има право на справедлив % от нея. Заплата НИКОЙ на НИКОГО не ДАВА! Заплатите се ЗАРАБОТВАТ, и дори в момента ,получаваме мизерна част от заработеното от нас. Това е истината.

Когато работих в Германия, собственика на фирмата, а той има още две, когато идваше в завода се хранеше в битовката заедно с администрацията / все пак те са с цивилни дрехи/ и си носеше обяда, както всички. Караше старо Ауди, а синът му също работеше при нас, и караше Фолксваген Каравел от стария модел, на 15 год. вероятно.

Бизнесът постоянно реве, че нямало кадри. Бизнесът би трябвало да е наясно, че пазарът на работна ръка функционира на същия пазарен принцип, по който си продават собствения продукт. Така че изцяло на пазарен принцип бизнесът би трябвало да почне да предлага по-висока цена за тая стока, дето се оплаква, че липсва на пазара на труда. Бизнесът да помисли над тия пазарни принципи, вместо да се занимава с картички и контракартички.

Освен това още при социализма бизнеса си обучаваше необходимите кадри. Като трябваше се откриваше специална паралелка някъде, отпускаха се стипендии, имаше истински обучаващи стажове. А тия сега чакат да им падне от небето.

Е, Вие пък сега, от небето. Ето например наскоро бизнесът даде гениалното предложение всеки, завършил ВУЗ по държавна поръчка, да бъде закрепостяван за следващите пет години да работи за българския бизнес (да се чете: стартова заплата 500 кинта), вместо да може да избира най-доброто предложение на вече отворения пазар на труда. Въобще българският бизнес обича мениджърските принципи на Неновица на Каравелов - той обича в неговата къща да влиза, ала не и да излиза.

Работя като системен администратор във фирма с над 1000 души персонал. Покрай тази фирма работя и за още няколко на същия собственик. Брутна заплата - 1000 лв.

Ми значи или си глупав или си некадърен.

Е, бизнесът не пропуска да Ви изтъкне в прав текст, че работите прекалено малко, драги. Така че научете се да работите в още десетина фирми и тогава евентуално ще видим за още 100 лв. върху заплатата (разбира се, евентуално ако се справяте добре и евентуално след първите 6 месеца и т.н. любими условия на българския бизнес)!

Сливи ли имаш в устата си, та до сега не си поискал поне 2400 лева заплата - минимална за IT специалисти в БГ?

В западния свят: собственикът/ците мисли, работи и менажира бизнеса през цялото време, освен когато спи, яде и ... или назначава мениджмънт на високо заплащане, за да са мотивирани да работят по този начин... У нас собственикът гъзарее, ходи по почивки, по курви, печалбата не се реинвестира, а се купуват най-скъпите джипове и глезотии, работниците му бягат в чужбина, тегли креди и неизбежно /поне над 50 %/ фалира.., защото е обикновено селски тарикат тръгнал с дребни измами или далаверки, не е учил, а си е прост и по природа, алчността е изличила и малкото човешко и... така се е зародил комунизма...

Този Димитров и подобните на него лапат яко парички без да вършат нищо от това за което се представят, освен всичко друго на 99 процента съм сигурна че за да са толкова продажни и вечно да са на страната на бизнеса вместо на работещите от които взимат членски внос за да защитават правата им, същия Димитров и сие лапка под масата от бизнеса за да укротява положението на вече тотално издъхващите от мизерията и ниското заплащане роби на измисления бизнес. А държавата абсолютно падна в краката на тази Асоциация от измислени бизнесмени и им играе по свирката за всичко. Що за държава, що за правителство, що за начин на живот е всичко тук.

Ти, който обиждаш работниците с "Тъпако" си много наясно нали? Защото у нас каква е нормата на печалбата на капиталиста - 200%, а на запад-10%. И разликата между хората в състоянието не е така очебийна. Но тук умират 2годишни деца от глад, Съдиите алчнеят за повече пари, бизнесмените си разпасват пояса и тормозят работниците по всякакви начини. Въобще анархия! Била ниска производителността, ами от Оперативните програми малко ли пари смъкнахте,особено от "Конкурентоспособност" да си повишите производителността? И след всичко това се обръщаш към хората, които ти вадят хляба с "Тъпако", наглец такъв!

При 200% норма на печалба, конкуренцията щеше да се увеличи главоломно и съответно печалбата да спадне. Ако има отрасъл с такива печалби, то най-вероятно е незаконен (наркотици, проституция, оръжие и т.н.) и съответно и риска да те опандизят или застрелят по-висок. Ти да си чувал за мафиот в пенсионна възраст?

Пена запъхтяна: - Нане, пък сабахлен Вуте ме пресрещна в гората и ми рече: Че те пусна да минеш, ама или че ми копаш нивата, или че ми дуаш! Нане: - И ти що?? _Ха! Че му копам на тоа простак!

Е, точно така е в нашата фирма! Шефа иска или да работим, или да му ... Ние всички колежки не сме от най-работните и ...

Я па теа,че им работим...

Колкото заплатата, толкова и работата.

След като плащате дневна надница колкото е нормална часова ще ви работим по един час. През останалите 7 ще работим за себе си. Когато искаш нещо първо трябва да дадеш.

е, да де! ти искаш да ти плащам, първо даваш качествен труд!

Започни да плащаш и ще получиш. В магазина първо плащаш, а после отнасяш купеното навън, нали? В топлофикация пък плащаш дори и без да си получил нищо, само за това, че съществуваш.