Героите, за които знаем малко: Днес ехото от подвизите им кънти по-силно от всякога

Нека оставим за момент дребнотемието, за да си припомним големите дела на 5 колосални личности от военната ни история

Обратно в новината

Коментари - Героите, за които знаем малко: Днес ехото от подвизите им кънти по-силно от всякога | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние българите по принцип сме в дълг на дедите си,а какво остана към други.Днешните български ученици или читатели,никога няма да чуят и за изявен генерал като Радко Русков Димитров.(даже няма да знаят ,че е онзи от стихотворението на Вазов,ако не ме лъже паметта-с двете кратунки преплувал Дунава). Книги написани има,има спомени на участници издавани още по времето на соца,но защо не ги преиздават сега,защо не се правят предавания за повдигане на патриотизма?Случайно ли е???

https://www.youtube.com/watch?v=FEQ_lrcqbZ0 КАК АЛИ БОКО БАБА И ОСТАНАЛАТА ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕДАТЕЛСКА ИЗМЕТ МЕКЕРЕТАТА НА ОСМАНОИСЛЯМСКИТЕ ФАШИСТИ ПРЕ ДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ГЕШЕВ КЪДЕ СИ БЕ??????

Всичко що е опазено и съхранено 5века от хайдути,комити,воеводи,революционери,народни,будители,опълченци е пропиляно от политици,всяка битка, всяка победа извоювана от българската армия в периода,1878-1945 са били изгубени и пропилени от политиците ни ПРИМЕР ОТ БЛИЗКОТО МИНАЛО-КОРУМПИРАНИЯТ КРАДЛИВ ПРЕДАТЕЛ КОСТОВ ПРЕДОСТАВЯ БЪЛГАРСКА ПОГРАНИЧНА ТЕРИТОРИЯ НА ТУРЦИЯ???????

ЗА ТЕЗИ ГЕРОИ СЕ ЗНАЕ МАЛКО, ЗАЩОТО НА МАКЕДОНСКИЯ, СОЛУНСКИЯ И ДОБРУДЖАНСКИЯ ФРОНТ ТЕ СЕ БИХА СРЕЩУ РУСКИ ВОЙСКИ. РУСКИ ВОЙСКИ, КОИТО ЗАЕДНО С ГЪРЦИ, СЪРБИ И РУМЪНЦИ ИСКАХА ДА СЪСИПЯТ БЪЛГАРИЯ. ПОСЛЕ НА ВЛАСТ ДОЙДОХА ЕДНИ ПРОДАЖНИЦИ, ДЕТО СМЕНИХА ХИНА И СЛОЖИХА КУПЛЕТ ЗА МОСКВА. ТЕЯ ПРОДАЖНИЦИ И АБРАНИХА ДА СЕ УЧИ ЗА ТИЯ ГЕРОИ!

Бъркаш много,за тези герой се знаеше,зависи от учителят ти по история и от роднините и дядовците по селата и градовете.Виж ако си млад(под 30 годишен) тогава е простено да не знаеш за тях.Книги в днешната демакрация не се издават,за да на пречи на евро-атлантическият либ(пед)ерализъм.Живи дядовци вече няма които да помнят разказите на братя и бащи,така че лека,полека се губи родова памет и памет Българска

Да е Светла и Вечна Паметта на Българските герои , знайни и незнайни . Моля Ги за прошка за това , което е в момента прекрасната ни , древна Родина . За което , всички ние носим вина .... за апатията , великотърпението , за мазохизма , стоклхолмския синдром , в чийто плен сме от няколко десетилетия ... И се надявам да се преборим дружно с гореизброените . Друг път нямаме . Да не забравяме и да вярваме , че Силата винаги е с нас , Българите . Свети Георги Победоносец да ни благослови да възкресим величието на Древния ни Дух . И заедно да съградим единна и благоденстваща България , пробудена и вдъхновена от Светлината на Новия Ден . Амин. Честит празник , Българи !

Тежко ранен, по време на Атака "На Нож , връз Турчина* в окопа", има жена и дете в София, но е пратен в Толбухин, за да не мрънка!

Как не можа да се намери място(няколко реда) в новината и за Генерал Луков (когато през 1918 г. е защитил България/Кюстендил от сърбите е бил още Майор), който не е удобен нито за червените, нито за еврогейовете ,защото не е бил нито от едната пасмина, нито от другата! ТОЙ Е БИЛ И СИ Е ОСТАНАЛ БЪЛГАРИН! Най-удобно и за двете пасмини е да бъде приравнен с фашисти и нацисти. Пак повтарям: ТОЙ Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН - НАЦИОНАЛИСТ! (асоциирането му към горните показва или историческа неграмотност или нещо по лошо) ЕТО МАЛКО ФАКТОЛОГИЯ: Запасният генерал Христо Луков е роден на 6-ти януари 1888г. в град Варна. Завършил е Военното на Н.В. училище през 1907-ма година и е произведен в първи офицерски чин подпоручик на 27-ми випуск. В качеството му на батареен командир през Първата световна война той се проявява като един от най-храбрите командири. Ще споменем и за великия подвиг, който извършва тогава. Годината е 1918-та. В последните дни от войната комунистическата пропаганда успява да подведе войниците, които напуснали фронта се насочват към главната квартира на армията ни в гр. Кюстендил, а други обявяват Радомирска република възглавявани от земеделеца Райко Даскалов. Възползвайки се от това критично за България положение, сръбска пехота настъпва към гр.Кюстендил по долината между Царев връх и Калин камък и със снаряди обсипва почти обезлюдените български позиции. Командирите не са в състояние да възпрат нашите отстъпващи войници. На позицията останал само майор Христо Луков с четири оръдия. В този критичен момент българските оръдия пад командата му загърмели и страхотен огън обсипал настъпващите сърби. Те били отблъснати. Примирието вече е подписано. На другия ден подполковник Томич поискал да поздрави българските артилеристи спрели настъплението му. Войниците посочили Луков, който още бил с обгоряло от артилерийската стрелба дим лице. “А другите?“- попитал Томич. “Те бяха няколко овчари и козари, които подаваха снарядите на майор Луков при стрелбата”- бил отговорът. Сърбинът изревал от яд, но скоро се овладял и поздравил майор Луков за големия подвиг извършен от него. “В историята на Франция”, продължил подполковник Томич, има също един, който останал сам да брани Родината си – маршал Пей. Щастлива е България, че има такива защитници офицери.” Ако не беше геройския подвиг на майор Луков, с необуздания си шовинизъм сърбите щяха да претендират по Ньойския диктат и гр. Кюстендил да бъде включен във “Велика Сърбия”. Ако това не е патриотичен героизъм в най-чиста форма, кое е тогава? Провеждането на гей-парад или честването на Хелоуин, като „национален“ празник? ЧЕТЕТЕ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!

стига лъжи и манипулации! Спасил е на баба ти ..... а не Кюстендл, не си разбрал! Това, което си писал е измишльотините на сегашните боклуци симпатизиращи на такива като него боклуци! Спри да манипулираш и изкривяваш историята БЪЛГАРСКА предателче!

„ЕЙ ШУШИ“, инфантилно е да отхвърляш исторически факти, но такива като теб нямат скрупули! Те говорят и пишат това, което са им заповядали на инструктажа! Явно си от биологичните единици, опитващи се да обявят и Левски и Ботев за терористи и атентатори и отхвърлящи „Под игото“! От лакеи, квалификации не приемам!

С генерал Луков малко по-спокойно.Или твърдиш,че в историята има и украинска нация.Аман от желаещи да възродят фашизмът.

Четем, четем и точно за това глупостите, които си написал за Радомирската република и последвалата битка при Владая, че били "комунистическа пропаганда"не следва да останат без коментар. Прочети защо напускат българските войници позицииите си, прочети как са ги оставили БОСИ през зимата да пазят позиции, как са гладували и как месеци са губили приятели не убити от сърбите, а загинали от ГЛАД и БОЛЕСТИ, понеже генералите и тогавашната власт не е доставяла нищо и ги оставяла на произвола. Все пак мисли, че и тези мъже са имали семесйства и деца, които са ги чакали.

Комисарю, прав си! Аз също не харесвам пасажа от „В последните дни…“ до „... земеделеца Райко Даскалов.“, но когато цитирам съм длъжен да бъда прецизен.(цитирам, дори и с правописните грешки: „маршал Пей“ - маршал Мишел Ней; „пад“ – под) От „Запасният генерал Христо Луков…“ до „…Велика Сърбия”. е цитат! Виж: Живот и дело - Луковмарш. И темата, все пак е „Героите, за които знаем малко:…“

Поклон!

Защо историята на Бг не е нужна! Защото първото нещо ,което човек си мисли е защо тогава всички българи са били готови да умрат за родината си!? А сега никой и не мисли такова нешо!? Защо сега родината я свързваш с крадци и мошеници, от които искаш да избягаш !!

Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България. На 5 септември конната дивизия поема рискован рейд на север и в поредица от схватки отблъсква руски разузнавателни конни разезди, заемайки стратегическото шосе Добрич-Силистра. На 7 септември 1916 г., третият решителен ден от боевете на Добричката епопея, генерал Колев отново демонстрира тактически усет и инициативност. В най-критичния момент от отбраната на града, когато една непълна българска дивизия изнемогва под напора на атакуващи руски, румънски и сръбски войски, той не се поколебава да предприеме крайно рискован, но пресметнат ход. Оставяйки слаби заслони срещу руската кавалерия и без да изчака заповед от командващия армията, Колев насочва дивизия към Добрич. След изненадващ флангови маньовър на конницата в десния фланг на противника при с. Чамурлий (дн. Смолница) е постигнат обрат в хода на сражението. Неприятелските войски се оттеглят в паническо бягство, а сръбско-хърватската доброволческа дивизия напълно губи боеспособността си.

Вечна слава на героя ген. Колев! Благодарение на неговите подвизи в Румъния срещу руските войски България си извоюва правото да подпише Ньойския освободителен договор, с който от смрадливия цървул на вулгаристанския окупатор се откопчват и получават независимост угнетените народи на Македония, Беломорска Тракия, Южна Влахия и Торлакия.

най-срамния договор в цялата история на Бъгария!

азбука.

Слава и вечна памет на героите! Дълбок поклон!

Слава на Геройте във всички конфликти защитили българия! Но КОГА историята ще напише истината за тези конфликти? До кога за "освободителната" руско-турска война ще се пише само половината от истината! До кога няма да се споменава че в ПСВ българските войници се бият почти на всички фронтове със сърби и РУСНАЦИ???? До кога ще се премълчава , че болшевишко червената отечествено-фронтовската паплач изби след ОКУПАЦИЯТА през 1944г най - вече истинските офицери и патриоти за да отвори път на руски подлоги? До кога емигранството от червената чума ще се представя като РОДООТСТЪПНИЧЕСТВО??? ДО КОГА господа историци? До кога в редиците ви превез ще имат доностници и редови служители на руското разузнаване????

Драги мой, това, което не е писано овреме се вижда след време, нали така:)))??? Е, погледни държавата и армията ни в този момент, и сам си отговори на въпроса:)))! И да ти кажа само, че червените тиквеници от ГЕРБ не са проект на... Русия, а на... демократична фондация от... Германия, запомни го добре:)))!!! Да ти припомня ли и с чия помощ и парични средства Ленин се връща в Русия, за да я направи... комунистическа, изваждайки я по този начин от ПСВ??? Да ти припомням ли, кои две държави разделиха помежду си Полша в навечерието на ВСВ, подписвайки едновременно с това и пакт за ненападение, и взаимопомощ:)))?!?

О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо… Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чудесен, високо ви лґкът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко — строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно пµ любим я ния. За тоз кумир ние се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея! О, как би желал, братя клети, свобода и вам и за нея кат нас да живейте и мрете! 1916

Пиша няколко коментара , и всичките се трият и не се поб;ликуват! Това означава ,че имаме работа с хора от този сайт , и публикуването на анти пропаганда е цената за съществуването им. Ние с коментарите не можем да напълним банковите им сметки. ха ха а

предпазват Балчик от пълно разрушение от руския боен флот. В това се изразява и подвигът на артилеристите на кап. Г.Радков, чието име остава също десетилетия наред забравено в българската история. Причината - убит след 9.09.1944г. от комунистическия ‘’Народен съд’’. През 2007г. доблестният български офицер е посмъртно амнистиран, а днес централният площад в Балчик, носи името "Капитан Георги Радков

Трябва да се ичат тези неща по история, а не само гибим това, губим онова. Да губим много неща, но героите не бива да губим! Трябва да се поддържат военните паметници и да има кратки разкази за героите , както и за тези , които са проявили храброст извън текущите български земи.

Слава на героите! Българите винаги са защитавали своето - Родина, Племе, Семейство. Нека продължават така! Слава!

Пишем за героите на България, героите от миналия век - поклон пред смелостта и героизма им, но защо не напишем малко за героите на България от ХХносят век, защото ние имаме такива герои, те не носят генералски пагони, те са живи и са сред нас. Те също заслужават поклон и уважение за това, което са направили. Нека да си припомним защитниците на кметството на Карбала. Чувал думите на респект и уважение от американски морски пехотинци за защитниците на ситихола, за българските войници, които не предадоха сградата на бунтовниците. Те са новите герои на България.

най добрите войници на всички времена са, спартанците на Леонид, Фалангата на Александър и Ото Скорцени оберщурмбанфюрера от СС

изобщо не си чувал за истински мъже, sorry!

Година и половина, след като турците изклаха и изгониха от Тракия над половин милион българи, ние се бием рамо до рамо с турските дивизии в Добруджа срещу руснаците и румънците.Заедно сме и с германците които в Берлин разпърчосаха България на 8 части. " Никога няма да рискувам живота на нито един немски гренадир за свободата на овцекрадците от Долни Дунав"-Отто фон Бисмарк. Под ръководството на българската буржоазия и Кобургите, България губи всички воайни и над37% от територията си. Плащаме огромни репарации и губим над 500 000 мъже.

Точно така е колега, но тлъстогъзестите безказарменици са антируснаци и бягат без да ги гонят. Нищо не става от тях, та армия ли, та победи ли. Не са се клели във вярност към Родината. Сега сме отново съюз с тези които ни попиляха след двете войни и на Берлинския конгрес. Тогава българите изпяха " Европо, блуднице Вавилонска, кръвнице Македонска, трижди да си проклета и триклета" Забранена е тази песен и говорят за свободи и пр. и пр. лъжи

Аз

И в чест на героите... 70 години без армия... Срам! Срам, срам, срам... та срам!

за чуждите мекерета работещи за чужди каузи!

Ако пушеше по-малко трева, нямаше да смяташ една година за две! Армията ни я унищожиха под диктовка на новите ни задокеански приятели правителствата на България след 1989 година! И то не в интерес на България и народа ѝ!!! Ето това е срам!!!

Мощно урааа и да свалим герб! България заслужава промяната!

Победи в сражения, успехи и геройства на българските войски. Но след войните Тутракан остава румънски, а Одрин - турски. Най-голямите загуби за България са Македония, Добруджа и западните покрайнини ...И пречупения устрем към обединение. А иначе - победи в сражения, успехи, геройства ....

И Беломорска Тракия ...

От икономическа гледна точка Беломорска Тракия е безценна за нас. Ако е бяхме запазили, сега щяхме да сме в пъти по-важен фактор във всяко отношение - търговско, гео стратегическо, газотранспортно, туристическо и т.н.

Бог да прости всички онези, които дадоха живота си за тази земя! Нека почиват в мир! И нека ни е срам от това, което сме пред тях и техния подвиг!

Братя българи да почетем паметта на генерал КОЛЕВ освободителя на Добруджа разбил руските дивизии ВЕЧНА ПАМЕТ НА ГЕРОЯ ПОКЛОН

кОЯТО РЪКА СЛОЖИ МИНУС БЯЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО

Поклон пред подвига и паметта им! Героите са дали живота си, за да няма загубена война, но след това политиците ни са дали задниците си за да загубим всички отвоювани български територии.

Поклон пред войните загинали в боевете за защита на отечеството ни! Героизъм, мъжество и храброст, които днес ни удивяват!

и в резултат на избиване по най животински начин на себеподобни едно парче земя плащаща контрибуции и репарации до ден днешен обитавана от едина проста сбирщина ходеща да слугува по света за парче корав хляб

Млъкни, идиот !!!!

Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Русия ни е освободила от турско робство и от фашизма! Ако не беше Тя...в първия случай, щеше да си чалма-кабриолет, а във втория сапун или колан. Какво ще кажеш? Не си ли, поне малко благодарен?

Чети историята преди да пишеш глупости! Иначе и за сапун не ставаш!

А за нашия спасител какво ще пише

ИЗГОНИЛ РУСНАЦИТЕ ОТ ДОБРУЖА!

Слава на героите дали живота си за България! Колко много знайни и незнайни войни, герои и подвизи има в историята ни. Холивудски шедьоври не можем да направим, книги има. Чудиш съм се с хубави анимации не може ли да се преразкажат много от тях.

г-л Колев-изгонил руските окупатори.

Дълбок Поклон до земята на героите - славните наши деди и пра-деди! ВЕЛИК Е НАШИЯТ ВОЙНИК! ВЕЛИК! вЕЛИК! вЕЛИК! НИТО ЕДНО БОЙНО БГ ЗНАМЕ НЕ Е ПЛЕНЕНО! Дълбок Поклон и почивайте в мир, Герой наши --смели Български Юнаци --Лъвове!!!

не е плененото знаме...морал...ценности...

уточнение за ценности...БЪЛГАРИЯ...Семейство...др. няма

поклон до земята...няма ги дедите ни ...светла им памет...поклон

има и такива хора неуважаващи дедите не.....бог да им помага

Ще добавя поручик Чунчев. Случайно чух историята на човека, на който селяните от Добруджа кръстили своето село. Не изпълнил заповед да се изтегли, а останал с батареята си да ги пази от нападението от румънците. Ето, това е герой, когото хората помнят, не някой дебелогъз царски генерал, погубил с приумиците си хиляди български войници.

"Трудните времена създават качествени хора! Които успяват да направят от трудните времена - лесни. Лесните времена, обаче, създават некачествени хора... които рано или късно превръщат лесните времена в трудни!"

"Че щастлив е оня, който дигне пръв народното знаме и пролее кръв." Наздраве българи, честит празник, поздравления към Дир, че са сложили такава "новина", а не като повечето им колеги, които прължават да си вдигат рейтинга с вируси и незначителни политици.

Честит Гергьовден,скъпи българи! Поклон пред паметта на десетки хиляди сънародници,отдали живота си за Освобождението и Обединението на нашата България. Преди години,посетих едно балканско село в Ловешко.Запустяло.Празни къщи. И прекрасно подреден,чист селски площад.Оръдие от онези времена.Скромен селски паметник.Написани десетки имена на БЪЛГАРИ,загинали в боевете 1912-1918 г. От момчета на 17 г.,до мъже на 40.Потресох се ,вярвайте ми!Оставили майка,къща,нива,деца и отишли да победят кого ли не,само и само да я има тази България. Чест и поклонение,това е днешният ни Празник.