Коментари - Български учени са сред финалистите на престижна награда за медицина | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

БРАВО! Дори попадането сред ФИНАЛИСТИТЕ е УСПЕХ. :)

В БГ за 99% от специалностите в университет се влиза с матура, без приемен изпит. Все още за специалност "Медицина" и се държи приемен изпит. Излизат добре подготвени лекари и това се отразява и на научната им продукция.

Това естествено въобще не е вярно, понеже, както всички знаем, в България друго освен чушкопек не може да се прави. Българите никога нищо не са изобретили. Даже азбуката им е измислена от Ленин! Всеки, който обича Русия, знае това.

Много интересни теми публикувани в известни списания в областта на педиатрията. Стискаме палци по нататък, но и това е огромен успех. В България се прави медицина на световно ниво, но повечето хора не го знаят, защото първо не се интересуват и второ няма кой да им каже.

В събота 4 момичета се дипломираха в Мюнхенски университет „Лудвиг и Максимилиан“ със специалност медицина.

Няма начин лабораторията по RSV (детска смъртоносна бактериална пневмония) на Пентагона да е в България и да не печелят награда, която зависи преди всичко от това, колко бройки заразени и умпрели бебета имаш. То за да се направи статистика преди всичо трябва да имаш над 40 бройки от всеки възможен изход от инфекцията, смърт включително. Виж други, например в Испания изобретяват бактерии, които помагат да се лекува тази бактерия.И публикуват в най-реномираното списание. https://www.nature.com/articles/s41587-022-01584-9 Да не говорим че си имат бактерия, която могат да патентоват и продават. На България например. А това да изследват влянието на асистираното дишане върху тази бактерия, която си е преди всичко в болниците и заразява преди всичко при асистирано дишане, си е просто докторски цинизъм. Интересно кой ги финансира.

Тотално сте смесили двете публикации. Първо - RSV не е бактерия, а вирус, RSV=Respiratory syncytial virus. Първата статия е за бум на случаи на RSV в неонатологично отделение по време на сезона на инфекцията с RSV. Вторато е за честота на пневмония с различни причинители - бактерии, развитието на които е свързано със самата асистираната вентилация. Не си правете такива свободни съчинения, така тръгват фалшивите новини.

всички изброени държави са титани в иновативните разработки в медицината, пък и не само в нея! това е локомотива на научния потенциал на планетата!!!! ура, ура, ураааа, и ние сме в този клуб!!!

то минусите са хубаво нещо, ама аз много държа нещата да се наричат с истинските им имена! докато ние българите не се научим да не се самозалъгваме, никога няма да постигнем нищо в никоя област на знанието и моженето!

това е прекрасно! те вече учени сред финалистите ли са, или ще станат догодина?

Туй журналче "Frontiers in Pediatrics" е с импакт фактор за 2022 г. 3.418, което е около и под средното за научно списание в областта на медицината, където добрите импакт фактори почват някъде около 9-10...

Педал ти там ли публикуваш от 10 нагоре

Освен това, колега, публикациите във Frontiers са платени и струват 3250 $. Но в педиатрията и съответните списания импакт факторът принципно не е много висок, като в кардиологията, така, че честито и успех!

Как бе фермата спермата игри на волята и сулев пулев са по важни а и с азис и чалгарите са звезди

А вие колко статии публикувахте в списания с импакт фактор 9-10? Иначе много ги разбирате нещата...

Да започна с БРАВО, но по принцип това са много големи открития - болни по време на епидемия и разнасяне на вътреболнични инфекции по вентилацията - нещо, което уби поне половината от приетите с ковид в ICU-та. Но рядко медиците са наистина учени и имат представа от наука(вижте публикациите на генерал професора примерно) и явно това е нивото на конкурса, така че все пак БРАВО на дамите за усилията и опитите да направят от нищо нещо.