Коментари - Бакшишите легализирани и без данъци, искат от заведенията | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

откъде-накъде без данъци, това си е приход, как без данъци ? когато някой полувава бонус - и данък (осигуровки евентуално) се отдържат, защо кръчмарите да не си плащат ... или те по навик , че и без това не плащат никакви данъци и осигуровки, дай и тези да им се спестят ...

Ресторантьорите искат да вземат хляба от устата на сервитьорите и да не плащат данъци. Супер нагли. Българския работодател няма наяване. Късат им зад..нуждите на работниците и пак недоволни.

Алибегов много мазен тип

Котрапредложение - да си наемате персонал на трудов договор и да му плащате читави заплати.

Бакшишът е за служителя. Доволен съм от него и го давам лично на него. Това не се облага с данък. Но. Такива гнусни типове като този ги взимат като "общ" бакшиш. И не стига, че е откраднал от служителя, т.е. индиректно от мен, а и квичи да не се облагал с данък. На няколко пъти ми се е случвало да си искам бакшиша обратно, като разбера, че го взимат от служителя. И гледат като натровени. Отрепки.

Поредната шитня, която сляпо искат да копират от САЩ Ама кокошките дето куткудякат за тези бакшиши дали знаят как стоят нещата в щатите? В частност това, че един сервитьор работи за жълти стотинки и заплатата му е изцяло от бакшиши (или както при нас обикновено правят - % от оборота)

Това е добра идея. Държа ресторант и е много трудно да се плаща на персонал макар и минималната. Затова бакшиша трябва да е задължително 30% като 15% остава за собственика на заведението, а 15% отива при сервитьори, както и сервитьорите да не бъдат на трудов договор и заплата, а само на бакшиши да разчитат. Така ще са мотивирани да работят повече, а и ще се облекчи много положението на ресторантьорите. Преди няколко месеца взимах сиренето за 4 лева, сега е вече 8 лв килограма.

Какво означава да се легализира бакшиша? Аз не разбирам - да не означава, че задължително трябва да давам бакшиш без разлика от обслужването? Ако съм доволен - оставям бакшиш и той трябва да е за сервитьора. А и това ли е от важните теми в живота ни? Изцепката на мазника седи няколко дена на челно място, та сега и в допитване.

Бакшишът трябва да се премахне като концепция.

Аз пък искам, да върнат 20% ДДС на кръчмите и смърдящите чалготеки.

и никви данъци!

Като ти е трудно да поддържаш персонал се хващаш ти с жена си, а не да ми се правиш на голям бос, дето 2 заплати не може да платиш.

Или си сервитьорствай сам. Никой не ти е длъжен с нищо. Вкарат ли задължителен бакшиш повече в ресторант или заведение няма да стъпя. Както и много други хора. И не, не е за парите. Въпросът е принципен.

Точно това значи. те си го определят и ти го начисляват. Няма искам, няма не искам. Отварят си достъп до сметката ти. И ако реши сервитьора може да ти тресне и 50%. А познавайки продажната натура на ресторантьорите и скакалци ще ви слагат :)

и давам бакшиша кеш на сервитьора. Закон

Е те тогава всички магистрати и т.н. ще се водят, че работят като сервитьори в свободното си време. Щото досега пишеха в декларацията, че имали печалби от Еврофутбол и таки си изпираха подкупите. Сега ще пишат бакшиши! Дойде един, сервирах му Ариана с пържена цаца и толкова доволен остана, че на тръгване ми остави 10 000 лева.

А задължителна такса тоалетна няма ли да сложат? А такса на миене на съдове? А такса отопление за външните маси? все пак енергията за отопление хич не е малка само и само пушачите да се чустват комфортно... и за да не ги товарим твърде много тях, може би не е зле да се заплаща от всички клиенти на заведението. Ричардеее, изоставаш браточка.. ако знаеш в европа кви такси има ще ти светнат очичките, алчен боклук нещастен.

Жена ми е ЕйЧар на ресторанта, няма как да разнася табли. Като не искате да се легализира, ви давам сервитьорите да им плащате заплата като сте толкова отворени.

Тоя рапон иска да го вкара задължително сервиз като процент в сметката. И с карта и без карта все хуй.

Аз смятам, че е време да им се махне привилегированото положение с ДДС-то. Видя се, че от тази мярка полза за обществото нямаше.

Дай 50% от бизнеса и ще им плащам заплати. Шут проскубан.

Това е една много добра идея!!!

Те в кръчмите бакшиша го разбират като основна заплата на персонала. Останалото е МРЗ.

Абе и за парите си е. Поне при мен цените са фактор. Считам ги за високи и непокриващи полезността за мен.

Много добре, нека ги легализират. Ще ми излиза по ефтино. Сега аз оставям винаги 20/30 процента. Като ги легализират ще са 10. Какво по добро от туй. Просто няма да оставям повече. Ще си ги търся до стотинки. Подкрепям закон. Добре .. Само да хвана някой сервитьор че ми е надписал други цени или двойни за порции или напитки, които не съм консумирал, бой в носа. Управителят като дойде бой и на него в носа. Ще ходите като цветни телевизори алибегов. Ще трябва да избиват липсите. 10 процента и заплатата са малко... Добро предложение.

Шут ще викаш на шундата си.

Бакшишът без данъци?Тогава целият им оборот ще е бакшиш.Не че сега плащат данъци.

Има доста голяма разлика с щатите. Бил съм там. Цените спрямо доходите са много по-поносими. Сервитьорите се стараят, приказват си с клиентите. Защото знаят, че от това им зависи бакшиша. Българинът, като цяло не може да обслужва, просто не го бива, и да му плащаш, и да не му плащаш. Има и изключения, ама са малко.

Аз пък искам полицията където работят нелегално като охрани да ги легализират.

Само че от тролене кога ти остава време да ходиш по заведения?

Не се ли изхвърляш малко :) 20-30 процента на 100 лв. са 20-30 лева. Май послъгваш.

А бакшиша не искаш ли да им легализират, като задължителен?

Това едно от най-наглите искания за увеличение на цените. Другото е на лекарите с потребителската такса. Тя не беше въведена за увеличаване на заплатите а уж да се ограничат посещенията при лекарите когато не е необходимо. Една нагла лекарка по телевизията заяви, че не може да лекува за 1 лев. За лечението тя получава заплата.

Сър Ришард, аз си мислех, че сервизът в заведенията е порцеланов и се ползва за определени поводи, така като и сервисът в тениса предхожда разиграванията. Сър Ришард, ако срещате трудности с изразяването на български, няма проблем да общуваме на английски.

"но не да се облага с данък, нито пък да става задължителен процент от сметката". Защо да не се включват официално в сметката ? Защото в страните , където са включени в сметките , това всъщност е облекчение за клиентите , да не се чудят колко бакшиш да дадат на ръка. Или както е в България да слушат мънканията на сервитьорите , че нямат дребни да ти върнат и закръгляват парите за връщане. А 10% могат след това да се приспаднат от отчените пари, ама точно това ресторантите не искат - да се отчитат реално за приходи пред държавата, за да продължат да плачат , че умират и че държавата трябва да им помогне, за да сложат повече безочетни пари в джоба на собствениците.

Защо без данъци? Да не сте с нещо по-различни от останалите данъкоплатци, че да не се облага такъв доход? Да не би на останалите парите, които отиват за данъци, да са им излишни? Но си плащат "като поп" каквото и колкото държава и общини поискат, нали? Доста нагло, особено, след като за няколко години секторът им получи отстъпки и помощи, които много други и не видяха. И имат наглост сега пак да искат. Предвид колко много вдигнаха цените, не трябва ли да са по-смирени? Защото много хора могат и изобщо да спрат ходенето по заведения и да си готвят вкъщи, да си носят храна на работа - така и така е по-скъпо всичко, поне не плащаш тройни цени, а и не те товарят с "данък" бакшиш. Да, атмосферата е друга там, не е само до храната, но с тази алчност ти убиват настроението още със сядането на маса. Обичам заведенията, давам и редовно бакшиши, защото уважавам труда им, но като ще е регламентирано, трябва и да се отчита. Добра идея е и бакшишът да не е само за сервитьора, а за заведението. Защото в него работят и готвачи, чистачи и т.н., благодарение на които клиентите си изкарват добре. Не е само до сервитьора.

Че те бакшишите и сега не се облагат с данък, защото не са в касовата бележка. Оставят се на ръка и се прибират от сервитьорите. Оставям бакшиш, ако искам, ако съм доволна от обслужването. В последно време обаче предпочитам да плащам с карта и да не оставям бакшиши. Обслужването е под всякаква критика, всички пчакват едва ли не да им оставиш двойно, че да има и за тях - все едно работят за бакшиша. За последните 3 месеца съм оставила 2 бакшиша - в един италиански ресторант, защото всички бяха с униформи и обслужването беше невероятно. И в едно кафене, където сервитьорката ми върна рестото до стотинка. Колкото за ГО. Това увеличение го дъвчат вече от има-няма 10 години. И след всяко подобно сплашване как ГО щяла да скочи двойно и тройно, тя всъщност поевтинява... ай ся да видим какво ще стане. Леко се съмнявам да поскъпне много, че чак 600 да стане!

Те бакшишите и сега са без данъци. Заведенията искат просто да мотивират ГОЛЯМО увеличение на цените си. Но това едва ли е в полза на персонала, който изкарва бакшишите. Просто собственикът ще си прибира и тях.

Вече не ходя на ресторанти. Добре, че не ми се и налага.

да включат процент бакшиш в сметката на клиента.... и този бакшиш да е необлагаем.... Ако всеки бранш тръгне да прави така....къде ще му излезе края????

Махнете им и ДДС, дайте им помощ 100/0 за заплатите на персонала, раздавайте половината от заплатите на дебилите във вид на ваучери за заведенията, па дано тая утрепка Али Беков миряса.

До такова падение морално не знам другаде да са стигали ресторантьори.Нека видим.Ресторантьорството,в последните тридесет години,се наложи,заедно със строителството(разрушителството) като две основни оера на мафията.Малтретирането на трудещите се е факт,до там,че не са малко и самоубийстватаот активен mobbing.На ресторантьорите,първи в съучастие с наркопласьорите и сводниците,им препоръчвам да фалират по собственна воля,за да отчетат поне минимална доза лична и обшественна отговорност.Защото фалитите на ресторантите днес са най-ооравданото от вече невъзможната икономическа криза.Във Франция,например,има заведедия,които са с историпеско,ако щете,значение и собственниците им проявяват разум затваряйки ги поне за няколко години.Причини много,но най-вацната е,че масовият гражданин на Френската република НЯМА ПАРИ ,ЗА ДА СЕ ХРАНИ В РЕСТОРАНТИ.Във Франция не е като в България.Тук всеки си плщаа данъците,но същите ,съизмерени с нулевата вече икономика на Франция,са непосилни.Познавам двама ресторантьори,които работят без печалба.Няма пари Нямна сняг за сезон.Няма клиенти.Мои приятел французин,бивш ресторантьор,е със заплата от 1600 евро,от които ежемесечно плаща наем за жилище от 850 евро,около 250 евро за режийни,ток,боклук,вода,около 250 евро за автомобилно гориво.Сметнете какво му остава за храна и цигари.Този бивш ресторантьор НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА СЕ НАХРАНИ В ГАСТРОНОМИЧЕН ТРАДИЦИОНЕН РЕСТОРАНТ,ДАМИ И ГОСПОДА.В България ресторантьорите са ревльовци,които тропат с крак и се цупят дори на клиентите.Как да им бъде вменено та такива,че животът не е само да кулцаш меса,а и произвидство,но в манталитета на такива да се произвежда е срамно и мръсно.Предпочитат да се лендзат пред празни маси и пищят,че не им идват от воле пари.А пари няма и няма как да дийдат.Това е реалността.Защо не отглеждат домати и краставици? Защо не се пренасочат към друг бизнес? Защото ги мързи да дишат и са перверзни.За това Всички неграмотни за живота стават ресторантьори или строители.Факт!Аз лично не съм видял във Франция някой да остава бакшиши.Още повече пък същите да бъдат легализирани.Смешно е! Жалко е! Тия ресторантьори дори за кръчмари на селски кръчми не стават. Байшишът им винаги оправдание за неизплащани на работниците заплати.Наглеци! На всичкото отгоре в Бългстия редовно се шантацират клиентите ит сервитьори,които най-нагло шантажират бедни хора да им оставят бакшиши.Къде е етиката и моралът у тия ресторантьори? Няма ги.

Не го знам. Но аз ходя само в 3-4 заведения в София. Гледам да оставя по толкова, колкото и господина. Това ми осигурява винаги достъп. Дори да е препълнено в зоната за пушачи. Да не се правим, че ги няма. Има ги и в Център. Ако трябва на служебна маса или ще сложат допълнитела. Но ми намират. Плюс екстрата, да поискам нещо извън менюто или да пратя сервитьор да ми купи нещо, което ми трябва /наблизо/. Е разбира се и приятелски отношения с управетиля на заведението. В заведения, в които няма да мина втори път оставям по 10 %. Не е нужно да се натягам повече.

Още ли се чудиш, защо обслужването е отвартително. Хода в 3-4 заведения. Редовно и оставям повечко. Слушал съм доста сервитьори. казват - следим кой е редовен, оставя бакшиши и не си позволява пиянски истории и своеволия със сервитьоркит. Другите ще чакат "наште хора". знам, че е гадно, но това е живота.

Що за дивотия? Законен бакшиш? Бакшиш се дава ако си доволен от обслужването, а не по задължение! Ако искаш даваш , ако не искаш не даваш. Кретени.

ама да.. беее.. то ако може и цените по 2 най-добре..

Никакви подаяния свалиха им ДДС вдигнаха цените защо не ги свалиха че да има голям оборот а разчитат на ден година храни

Нека да легализират за всяка работа да може да се взима бакшиш.

И къде е казано, че ще става задължителен бакшиша?

Кановете български ще се преобърнат в гроба, ако прочетат тази словесна диария! :D