Почитаме Баба Марта - символ на здраве и жизненост (снимки)

Днес почитаме обичая "Баба Марта", който е един от най-тачените български обичаи с хилядолетна традиция - най-вероятно езически.

Обратно в новината

Коментари - Почитаме Баба Марта - символ на здраве и жизненост (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

господи мили,на 5ш години чак разбрах че имаме обичаи наречен баба марта п.с дано сега номера от картинката да отговаря на написания *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

дължиш ми много голямо извинение

Връзването на бял и червен конец е тракийски обичай , който ние , наследниците им , сме пренесли през вековете . Символ е на сила и любов . Прекрасно послание , което трябва да пазим и помним. Впоследствие християнството наслагва църковни празници върху древните такива. За радост не успяха да заличи тяхната идентичност. Честита баба Марта на всички Българи : )

8901

Честита Баба Марта Българи!

Ей верно бе, връзвам се пише, а не вързвам. Да ви кажа, не ми харесва, доста северозападно ми звучи. (Знам, че се пише вярно, а не верно, ама и това пак ми се струва да е повлияно от столичния правоговор.)

АЛО ЖУРНАЛЯТА АЙДЕ МОЛЯ ЗАГЛАВИЕТО ЧЕ МИ БОДЕ ОЧИТЕ!

За 26г...............,мноО ''здраве'',мноО ''късмет''.

Поздравлям сите баби Банкянки, червените, и по-малко, белите, с песента на мойта буйна младос "Три ливаде, три ливаде, нигде лада нема" Нека да я пеят, по зборове и по седенки за радос на сите пенцйонери и пенцйонерки Диляно, моме лиляно, спомняш ли си душо, спомняш ли си како сме се по ливадето гониле, као два славуне беле ?

Честита Баба Марта.От здраве щастие и любов да не се отървете.

Стига с тия простотии бе , хора. Здраве дава единствено Господ , не някакви боядисани конци и прежди . Късмет също от Него просете.

Напълно съм съгласна, не знам как нормални хора си могат да мислят, че някакви конци са за здраве....

Всяка година дир пуска тая простотия за Ахинора и Аспарух!!! Няма нужда да се измислят идиотски приказки, за да се обяснят мартениците! Мартеници има по целия балкан, дори и там където български крак не е стъпвал, ама това хич не ни е удобно, защото историците искат да ни втълпят, че до 7-ми век на балканите са живяли диваци, полу човеци, умствено недоразвити, и изведнъж пристига Аспарух с жена си "Ахинора" и им донася култура, знания ала бала. Абе смешна работа.

И в Индия използват такива конци, които завързват на китките на ръцете си.

Интересно, какво трябва да напиша в гугъл, за да ги видя?

Не е вярно, че мартеници имало във всички балкански страни. Говорила съм с техни представители на тази тема, дори и мартеници съм им подарявала, и никой от тях не беше чувал за този обичай. Мартеницата си е чисто българска традиция и няма нищо общо с червените конци, които индийци и евреи носят целогодишно на ръцете си.

Бъдете здрави,въпреки лошите храни,които ядете и се усмихвайте въпреки трудния живот който водите!

Честита Баба Марта! Да сме бели и засмени, румени червени! :)

...Румени и засмени , като БСП ---ЧЕРВЕНИ.

Баба Марта е последният "мохикан". Не я убивайте! Не я давайте на "великата инквизиция" за езичничество! Ако тя умре? Умираме всички НИЕ!

Драги ми писателю.......липсват редактори във вашата публикация.... Почитат се само мъртвите....героите...паднали в името на нещо си.....а относно Баба Марта е редно да се напише....празнуваме празника на здравето и любовта между хората!!!!!

Имате право. И аз намерих грешки: не "от два пресукани конци", а "от два пресукани конеца".

Една добавка към този нам толкова скъп обичай - нека заедно с Баба Марта почетем и се окичим с портрета на Мая Общата, като й благодарим и се поклоним за изработването на нейния НОВ и толкова демократичен, човешки изборен кодекс! Освен на нея нека да благодарим и на Станишев, Орешарски, Местан, Пеевски, Кутев и пр. за това, че не само ни освободиха от страха, но и прогониха завинаги студа и мраза от родината, сърцата и душите ни! Благодарение на обгрижването на нашето мило правителство целокупният български народ започва да цъфти и връзва! Дариха ни с топла и благодатна зима - причина за това е и крайно положителната роля на ДПС , което освен прекрасни и вълнуващи турски сериали импортира топли въздушни маси от развита европейска Турция!!!

В нашто село секи ден говорим за една здрава , жизнерадосна, но и много, много дашна тъща? Спорет "Гинес" има само една, Цецовата: Шес апартиаменти в шес различни блока, егати!

Гинец...нещо си спал на криво или не са ти вързали мартеница днес..много злоба от сутринта..направи си едно турско кафе ,вземи си броеницата и се успокой малко..,че днес е празник и първи ден от месеца...ще ти отиде месеца и годината така..после пак някой ще ти е виновен...че няма шест апартамента в различни блокове и що тъщата ти не ти е пуснала..

"Трактора", с кривия скоростен лост та не знам Люба как ще го поеме, дето все си прави устата на "О", и зяе, та сливиците Й ще исфръкнат?

Добре поне, че бизнесът с мартениците върви

честита баба марта на всички! пожелавам ви да сте живи и здрави! и да се освободим от този парламент и чез!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! от пижо и пенда!

Честита ви на всички Баба Марта - със здраве и благоденствие! :) А онези, които казват, че нашата най-жизнерадостна "езическа" традиция е в разрез с християнството, нека се закичат с по-голяма мартеница, за да ги освободи тя от чернилката в душата им.

6+ :)

Честита Баба Марта на всички! Здраве и щастие ,плодородие и успехи да ни съпътстват през годините! Повече позитивни мисли да имаме и да си пазим и отстояваме традициите,защото те ни олицетворяват като етнос и нация!

това означава да знаеш, а знаеш ли, можеш и трудно те лъжат. Та, първоначално митъте сбил свързан с това, че сме имали.....Дядо Март! Празнува се още само в Молдова, Румъния и Македония. Като се забележат първите прелетни птици, или се завързва на клончето на някое плодно дърво за берекет, или се заравя. Хубав обичай, макар и езически. Щом носи нещо положително, все е от полза. Честито на всички и си починете добре тези три дни, че после пак ще ни емнат.

Честита Баба Марта! Бъдете живи и здрави! И повече добри новини:)) ваш Зайо:)

Разбира се, че е езически празник, само не помня откога сме "християнска" нация - ако бяхме таква нямаше да сме на такова дередже ;)

Честита Баба Марта,БЪЛГАРИ!

Честита Баба Марта :)

Това не е християнски празник а езически,кой как се чувства да го почита или не. Аз почитам само християнските празници!

ПРОБЛЕМА НА ПЛОВДИВСКИЯ ВЛАДИКА НИКОЛАЙ РОЛЕКСА Е ЧЕ ПОКРАЙ БАБА МАРТА СЕ ВЪРТЯТ МНОГО ПАРИ , А ПОПЧЕТАТА НЕ СА В ДАЛАВЕРАТА :))))

Що за глупости :)) Най-хубавия празник, честита Баба Марта! А тогава защо празнуваш рожден ден, Нова година и т.н. ?! От много глупости се влияят хората :(

Празнувам нова година, защото е Рождество Христово, не си ли чула за Новата ера...

Не ти ли се счупи ръката като написа "приятелка на Христос"?Каква приятелка можеш да бъдеш?Не си ли чула,че Бог е един независимо как се нарича по различните краища на света?Така че езически или християнски празникът си е празник и нека ни носи само радост,спокойствие и балгоденствие!

Правя ти реплика за поучение: Марта, Мария и брат им Лазар са приятелите на Христос и няма друг път до Бог освен чрез Христос:"Аз съм пътят, истината и живота"

Точно ! Само и единствено християнски празници ! Баба Марта за заблудените овце , слепците и тези, които ходят при врачки и баячки !!!!

Що за глупост и ограничено мнение?! Баба Марта може да е езически, но е най-вече български празник. При това уникален и характерен единствено за България. А и какво общо има той с християнството? Гледам по-горе си написала, че на Нова Година празнуваш Рождество Христово - май и за християнските традиции не си осведомена. И цитирайки библейски текстове, си спомни, че прекален светец и Богу не е драг.

ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ - МАЛЕЧКИ И ГОЛЕМИ :)))) ... ОБАЧЕ ОТ ДРУГА СТРАНА КАТО АМЕРИКАНЕЦ ИСКАМ ДА ОТБЕЛЕЖА ЧЕ ПРАЗНИКА НЕ Е ПОПУЛЯРЕН В АМЕРИКА ЗАЩОТО : - НЯМА МАРТЕНИЧКИ САМО С ПИЖО И ПИЖО , ИЛИ ПЕНДА И ПЕНДА - НЯМА МАРТЕНИЧКИ С ЧЕРНИ ПИЖО И ПЕНДА - МАТЕРИАЛИТЕ ЗА МАРТЕНИЦИТЕ НЕ СА СЕРТИФИЦИРАНИ ОТ НЮ ЙОРКСКИ РАВИН ЧЕ СА КОШЕР :)))