Ново напрежение между Полша и Русия заради Катин

Полски и руски лидери ще отбележат годишнината от клането в руското село Катин, където преди 70 години съветските войски избиха 22 000 полски офицери в местната гора - зверство, което все още носи напрежение в отношенията между двете държави.

Обратно в новината

Коментари - Ново напрежение между Полша и Русия заради Катин | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ах тия лоши руснаци ? Какво да кажем за Хитлер?

Само след като историците проучат и публикуват след време всички документи от Германия и СССР ще може да се твърди по-сигурно какво е станало в Катин. Иначе всичко е обект на спекулации и лъжи.

Историческата вражда между двата родствени и много близки по произход славянски народи - Русия и Полша е всъщност вражда между католицизма и православието и е резултат от политиката "разделяи и управлявай". Това което вероятно се е случило в Катинската гора разбира се е трагедия. Но братята поляци също трябва да си спомнят че полски войски в миналото са влизали и опостушавали жестоко два пъти Москва. Колко са били жертвите тогава никой не знае защото не е имало Държавен Статистически Институт.

ОК ( нерегистриран ) 06.04.2010 20:19 - Виж това, което га казваш може и да е вярно. Има българин лекар, който е бил в германската комисия по време на ексхумацията. И той се подписва с особено заключение. Но да ти кажа нещо - това дали са го сторили германци или руснаци няма особено значение.

Леле-мале, не сте добре с главите си, ей! Руснаците отдавна си признаха, ама вие с дървените кратуни не възприемате! Брей, не мислех, че още се срещат такива тъпоъгълници!

оооп.......не съм силен в историятано се сещам за Чембарлеин и договора с Герм.(довел до окупация на Чехия и насочване на Герм. на изток)......това маи е станало 1938...

Няма да бъдат отворени никакви документи, защото истината за разстрелът в Катин е в документите на Вермахта, а те са засекретени. Червената армия няма нищо общо със събитията в Катин. Това е истината. Останалото е шум в пространството и отвличане на вниманието.

Няма как да се разбере истината без да се разсекретят документите. Ясно е единствено , че поляците са попаднали под ударите на две тоталитарни системи, коя от коя по-крива. За да се затвори страницата първо трябва да се прочете.

1943г, когато в същото време 600 000 цивилни жертви издъхват в обсадения Ленинград, хуманитарните войски на Вермахта "откриват" труповете в Катин и вдигат олелия до бога... След толкова години никой не се сети за всички останали жертви на ВСВ, а всички са се втренчили в Катинското клане, за което и поляците признават, че е спорно дали Гестапо или НКВД са го извършили. Явно Гьобелс наистина е бил голяма работа. Негова е мисълта: "Една лъжа повторена 100 пъти става истина!". Интересно, след като при настъплението на Червената Армия в Полша не е даден нито един изстрел, как цялото полско командване се е оказало в ръцете на НКВД?

ПРАВ СИ! НО ДАЛИ ТЪПОЪГЪЛНИЦИТЕ ЩЕ ТЕ ЧУЯТ?

Цитирам"Полша иска Русия да публикува документите, с които разполага за катинското клане - едно от най-спорните събития от Втората световна война. Тези документи, според Варшава, са необходими, за да се подведат извършителите на убийствата под отговорност." Какви глупости! Кого да подведат под отговорност? Има ли още живи воиници извършители на разстрелите?Няма разбира се, а пък и да има те са деиствали по заповед.

повече подробности например: http://www.echo.msk.ru/programs/staliname/661021-echo.phtml

Който е контактувал продължително с руснаци ,той може да разбере поляците.Има следното изречение."Има ,лъжа,нагла лъжа и съветска историография".По-големи лъвци,националисти и хвалипръцковци от руснаци и особено украинци няма.Те се считат за победители,а нас и другите соц страни за предатели.Те непризнават,че Втората световна война е започната с нападението съвместно от Германия и СССР и,че няма Молотов Рибентроп,че са мелили заедно с германците до 1941година.Обидно е държанието и на младите рускоговорящи хора,защото все още всички са пропити с червната демагогска идеология и нагли лъжи.Не си струва човек да се занимава с такива хора.Били ни освободили от фашистите,хахахахаха.От турско робство да,но ние никога не сме били под фашистко робство.Про фашистко правителство да,но фашистко робство,смех.

И ОТ ТУРСКО НЕ СА НИ ОСВОБОДИЛИ.ТЕ ВОЮВАТ ЗА СВОИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ И МЕЖДУ ДРУГОТО НИЕ СМЕ НА ПЪТЯ ИМ КЪМ ЦАРИГРАД ТА НИ ,,ОСВОБОЖДАВАТ", КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИ БЪЛГАРИЯ ТЕ СА ПРОТИВ.ТОВА Е ИСТИНАТА.ПИТАЙТЕ БОЖИДАР ДИМИТРОВ ИЛИ НЯКОЙ ДРУГ ИСТОРИК.НЯМА ДА ГО НАМЕРИТЕ В УЧЕБНИЦИЕ

А кой въобще знае какво точно стана в Катин???? Наскоро А. Вайда е заснел игралния филм за същите събития.но и той не е разполагал с никаква информация, сценарий не се базира върху някакви документи, а без тях това са поредни русофобски ескапади.

Катин е квинтесенцията на Стаlинския подход - няма човек няма пpобLем. Да ама не, сега и сLед десето ко.яно това п,естъп.ение ще тежи по ве,игата НКВД - КГБ - Путин

фашунгерите как се ги работили поляците само и...и продължават...

Не знам каква е истината, но броят на жертвите се увеличава всяка година. Започна се от 8000...

Грешиш. Гьобелс започва епопеята с 4500. Вече гледам, че са нараснали до 22 000. Обратният процес тече при жертвите на бомбардировката на Дрезден. Там намаляха от 260 000 (максимална цифра на която не вярвам) на 25 000 (цифра на която също не вярвам, щото ми е въз малкичка).