Закон в Словакия предизвика езикова война с Унгария

Село Колинани в Южна Словакия се събужда всяка сутрин от високоговорители на общинското радио, които излъчват първо песен и послание на унгарски език, а след това - на словашки.

Обратно в новината

Коментари - Закон в Словакия предизвика езикова война с Унгария | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дай на маджарите хубава ракия (не тяхната паленка) и шопска салата и след няколко чашки ти казават, че сме род :-)))

Това не сте го решили вие, а онези същите, които отвориха вратите и предадоха Константинопол и В.Търново. Но това е минало...Тези времена са невъзвратими. Светът отдавна се развива в друга переспектива, където ви енямате място, и това не зависи от ничия воля.

След 40-50 години песните и посланията ще са първо на турски, а после ако остане време може и на словашки и унгарски.Така го решихме

Като не им харесва на унгарците да си ходят в Унгария! Не е като да са без държава! В случая словаците са прави. В техната си държава ще си говорят на словашки, а не на унгарски!

Не сте съвсем прав. Наскоро четох някъде едно изказване на унграски историци, които твърдят, че докато са били част от Австро-унгарската империя, най-високите постове в импарията се заемали от етнически унгарци. В същото време Унгария има най-високото ниво на самоубийства на глава от населението в Европа. Някои наблюдатели го отдават на депресивното състояние на унгарците, че нямали излаз на море... и други исторически обременености, свързани с историята на формирането на тяхната държава. И оттук ми се струва, че са развили един защитен рефлекс (почти психоза), изразяваща се в стремежа да поддържат и утвърждават на всяка цена екзотичния си език.

bravo, blagodarja ti! a do drugite: slowacite i tchehite ni mrazjat i ni se prismiwat, njamali nishto obshto s balkanite; ungarec ne bi obidil ili napadnal nas balgarite, za razlika ot bratjata ni slawjani

Унгарците са народ с голямо самочувствие. Смятат, че всички земи, които са владели някога им принадлежат. Развалили са отношенията си с всички съседи, освен с австрийците, от които имат очевидна полза.

кой е скроил така границите? бси4ко изкуствено е така

Унгарците са най-интересният народ в Европа... Унгария се намира на магистралата Пекин-Лондон (ако разбирате какво означава това); И в същата тази Унгария, която е член на ЕС няма надпис, който да е четим за неунгарец - без значение дали това се отнася за хотел или друго межд. прието наименование. Винаги съм се учудвал на този финомен?! В същото време тези хора се отнасят с пренебрежение към съседните тям народи (особено към нас българите). И понеже наблюдавам, чета и се интересувам от нещата (за разлика от нашите политици, които не умеят да се държат достойно), имам представа за причината за това явление, но продължавам да се чудя на самите унгарци и какво смятат, че могат да докажат...

Как ли ще им дойде една джамия с един резняк да им крещи от мегафон?

И в Словакия ги тресат явно робски комплекси...

Ало момци, тези унгарци в словакия са част от унгарската държава, откъснати след първата световна война, къде да ходят? В тези села и малки градове има семейства които живеят в даденото селище от стотици години. Освен това, културното равнище на тези унгарци е високо: образовани, уредени, устроени, отворени към света и нямат нищо общо със ситуацията с нашите турци. Те са, както нашите българи от западните покрайнини, сега в сърбия.

Ами ние как да разберем какво казват по телевизията а ?

Нищо ново под слънцето, където комунистите са на власт, все ще се намери неприятел. Само като информация, в Словакия ат 2-3 г. на власт е триглавата коалиция на стари комунисти, демократични социалисти и фашисти. И тъй като от бурния икономически растеж по времето на двата мандата дясно управление не остана и помен, трябва да се създаде напрежение и да се посочат лошите унгарци. Аз лично си мисля, че словаците много да ходят на почивка в България и им хареса какъв бардак е, та искат и тук да им е хубаво.

Като не им харесва на унгарците да си ходят в Унгария! Не е като да са без държава! В случая словаците са прави. В техната си държава ще си говорят на словашки, а не на унгарски!

как да се оправят доганчетата

ми като са унгарци, да си вървят в Унгария. На българите в Гърция и Сърбия да не би да им дават да ползват български в обществения живот? А ние тука новини на турски сме пуснали. Абе айде всяка жаба в своето блато, а?

Турците в Турция, унгарците в Унгария и те така, ама ние нали се гъзиме постоянно... В Австрия на немски, в Швейцария на Немски и в цяла Полша на немски хаха