Българите пътували до Охрид с нелегитимен превоз

Проверка на Инспекторите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" установи, че фирма "Берти-13", извършила превоза до Охрид, не притежава лиценз за международен превоз на пътници.

Обратно в новината

Коментари - Българите пътували до Охрид с нелегитимен превоз | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

вкарайте Юсуф в кауша! Като не можете да барнете Ахмед, поне Юсуф да го отнесе!

Да, но не е така! Лицензирания има отговорност и име на фирмата, която ако не иска да е във форумите се старае да работи! Другото е, че всичко му е по стандартите на ЕС! Време е да се съобразява българина със закона, ако не иска да мре! А и на границата, да проверяват защо и кой излиза и дали има право затова!

Не търсете вина,където я няма!Говорещите по телевизията бяха много доволни от организацията на пътуването.Лицензира туроператори работят на висока печалба,а не че са по добри/за справка - отзивите във форумите/.До чичо Гошо- що не се върнеш в дупката ,от която изпълзя!

Добре бе след дъжд качулка. Как този автобус минава две граници без никой да разбере, че е нередовен? Патувал съм с поне 10 различни туроператора и при слизане на граница която и да е ексурзоводът (водача) представя на униформения хубавец всички документи. Имал съм сучай влизаме 52 в Турция и единия емигрирал връщаме се 51 стояхме на границата 20 часа, докато ни пуснаха, то посолства ли небяха и какволи не, даже и багажите ни преровиха. На влизане сме били 52 следователно и навръщане толко!

Защо изместват въпроса?Хората не се удавиха в автобуса.Само се чудят да проверяват и да хвърлят прах в очите ни.

първо да ви кажа, че едно време като бях ученик 5-6 клас ни проверяваха в училище дали имаме дълги коси, дали имаме дълги нокти и ни събуваха дори чорапите от краката за да видят, аз много се притеснявах от това....Второ-стига с тези турски фирми бе, те наводниха България и само те са взели всички дълги дестинации на пътувания, само на турски се говори в тези автобуси, ние в Турция ли сме бе???Я Бойко вземи ги спри и ги махни тези мръсни турски автомобилни превозвачи в България -не сме Турция!!!Трето-траге е голяма, но аз мисля че това е умишлено направено от някого за да потъне кораба, 100 % съм сигурен че това е атентат!!Не може току така да потъне толкова бързо един кораб и то в езерото,само някой е сложил бомба или е предизвикал умишлено повредата в кораба за да загинат нашите сънародници!!И ще покрият причините за голямата катастрофа в това съм убеден! Пето-Време е вече всеки да си върши работата и да има пълен контрол над фирмите, стига шуробаджанащина, стига рушвети, стига крадене, стига бандитизъм-време е да станем нормална държава и аз вярвам в Бойко че той ако не за 4 години то поне за 8 години ще въведе ред в държавата!Българина иска да го натискаш и ще изпълнява, аз да ви кажа като се кача вече в колата несъзнателно вече си слагам колана, дори без да мисля, посягам към нетго и си го слагам, станало ми е вече нещо като традиция, че както трябва да ям на обяд така и колана трябва да си сложа, значи ето може да се научи българина на ред!Харесва ми посанията тук на Аурора, това ако е някоя сладка красива сгодна женичка искам да я целуна и ако иска нека да ми стане гадже че такава умна красива жена ми трябва на мен!!Айде това е от мен чичо ви Гошо!Да сте здрави и корави!!И АУрорче идвай при мен да ти препиша къщата, апартамента и колата...

За професионализма Aurora е права. Но че САМО в последните години тъпигюзчината на българина е изплувала не глупост. Оформянето на манталитет, душевност, тарикатщина, егоизъм, алгност, снишаване пред властоимащия и заобикалянето на закона-това е натрупано бреме от столетия. Така българина е оцелявал-гори в съседа, да си трая да не дойде и при мене, първи да изтичам и обадя в конака за да не ме изпревари друг, не искам да ми е добре, а на другия да му е зле и т.н.При оня от Правец нямаше фирми и фирмички, имаше еди-единствен Балкантурист и...баста. Не казвайте, че това е било добро, защото и султанът/царят е също добро. Има ли ги, тогава няма толкова царчета-мутри, соци-капиталисти и непрофесионалисти с джипове...

Титаник беше съвсем нов,с пояси ,лодки и всички останали екстри.Е,и колко хора се спасиха?Има ли значение коя фирма е извозила пътниците до кораба?Ако държавните органи си бяха на мястото и проверяваха на границата лицензи,разрешителни и т.н. и не допускат нередовните да продължат зад граница,може би този автобус нямаше да продължи и всички щяха да са живи.Реакцията на правителството се оказва След дъжд качулка,но за неговия пиар е манна небесна.

Я ми кажи душко, кой ти праща заплатата? Не, че не си права.Напротив. Но в кой свят живееш? Да не почвам аз. Кой дава рушвети за тия лицензи? Не е ли твоето агитация в подкрепа на рушветаджиите? Това е определено атака срещу конкуренцията.

Какво общо има с инцидента??? Нека си ги разследват нелегалните превозвачи и фирмички разни.

Защо си отидоха,кой ги уби???Не измествайте проблема!

що се пали народа толкова, не мога да разбера, дори след Лим,след такава трагедия с ДЕЦА, когато забраниха нощните пътувания сега тази пролет беше направена международна екскурзия с автобуси с деца от Руско училище Варна , която стартира в 2.00 ПОСРЕДНОЩ!!! Айде не ми говорете за мерки за сигурност, качество и.....всяко чудо за 3 дни, дори да се отнася за деца!!!! Ама престъпността се касае и за родителите, дето се съгласяват с стова само Принцовете и Принцесите им да получат съответната прищявка, после сме царе на рева и трагедията...УЖАС!!!

Аз продължавам да питам, ако тези хорица бяха пътували с туроператорска агенция удавянето им по-различно ли щеше да е? Или в договорите им щеше да има клауза Возенето на Илинден и давенето са забранени? И с полет на Луфтханза да бяха пътували-какво от това? Не съм никак фенка на Бойко Борисов, но вчера единствените адекватни думи,които чух по телевизията бяха неговите:Вината е единствено и само на македонците.

Отвратително. Асоциацията иска да натрупа малко евтин PR на гърба на тези нещастни хорица. И да ликвидира конкуренцията на малките фирми. Aurora - Всичко което казваш е точно така, с добавката БИ ТРЯБВАЛО отпред. Ти да не мислиш, че големите туроператори не наемат малки подизпълнители? Или че някой се вълнува особено за валиден лиценз в тези случаи? Всеки си носи отговорността е мотото. Освен това, този кораб не би трябвало да плава без еквивалента на Гражданската отговорност за колите. Което значи, че парични обезпечения за смърта ще има. Само дето, никой лиценз не може да върне тези хора обратно.

Вие не схванахте ли, че този лиценз не е корона на главата на собственика, а е доказателство, че той е квалифициран да извършва някаква дейност?! В случая - организиране на комплексна туристическа услуга, която включва и разходката с това корабче?! легитимните туроператори не го наемат - те наемат Кристина или други лодки, които имат спасителни пояси, жилетки и са по-големи - значи и по-устойчиви! Струват 2-3 евро повече на човек, и издават билети! Няколко такива легитимни оператори вече обясниха!!! Не може нито българският, нито македонският чукундур да разбере, че нещата трябва да се учат, да се знаят и да се правят по някакви правила! Не може да си купувате книжки за шофьор на автобус и след това да карате автобус с хора ,защото става катастрофа и нещастието край Ямбол!!! Не може да се возите на малка стара като баба гемия и да я претоварвате с възрастни хора, които не могат да плуват, особено когато на гемията няма спасителни средства! Не може така, лицензираните туроператори учат тези неща в университети, курсове, големи фирми и т.н. и назначават във фирмите си хора, които са ги учили, или сами си ги обучават! Не може в хотелски басейн с деца да няма спасител поне за тези пет дни, докато децата са там, и да се удави едно малко момиченце, а наоколо да няма нито един възрастен!!! Това е простотия, простащина, чалгарщина, дивотия, нахалството, което се е възцарило навсякъде през последните години, и което затрива човешки животи! Лицензът не е хартия, а е доказателство, че тоя, дето е завел хората някъде, знае какво прави! А липсата на лиценз е доказателство, че той е кретен, който прибира пари от лековерните старци и няма никакво намерение и изобщо мозък, за да прави това, за което е взел парите! И такива кретени трябва да бъдат ударени през ръцете, да бъдат съдени за всичките си престъпления, да бъдат лишени от възможността да съберат следващия месец пари от други старци и да ги лашнат в Египетската пустиня или на Червено море в първата каруца, която им обещае да ги вози за пет евро някъде си!!! Защото пак ще имаме трагедия, а ние не искаме повече трагедии - затова трябва да бъдат спрени кретените без квалификация за туризъм и повече да не возят хора насам-натам и да причиняват смърт!

bat boyko shte do opravi BULGARIA

Абе нека проверяват, ама те не се удавиха с автобус! Ако 15 македонци се бяха удавили в България, сигурно вече щеше да има дипломатически скандал между двете страни. А ние пак си мълчим...

Ако Бойко Борисов е казал и защитил нашите нелегални международни туристически фирми-нарушители е голям гаф. ГОЛЯМА ГРЕШКА-Министър-Пред да защитава нарушители на закони. Как е възможно-той чул ли е какво е говорил. Ако неговото дете или леля се превозва от тях без да знае, че са незаконни превозвачи и ще го вози евтин кораб и от 1924 г. и се качи на такъв превоз и загине. Да, корабът е виновен. Но кои иска да наеме ефтин кораб и да печели пари? КОЙ КОЙ, драги Бойко. Тези наши нелегални печелбарски фирми. Те пестят данъци-били бедни. Ние, интелектуалците сме бедни-ние коректниите и некрадящите сме бедни. Да защитиш нелегални дейности в ранг на Министър-Председател е грешка и трябва да се обясни, че израза не е бил правилен. Осве и ако и Бойко не е с тях-нарушителите, хилядите нелегитимни фирми. Извинение пред паметта на мъртвите трябва-да защитаваш нелегални международни превозвачи които печелят от човешкото доверие. Ако не са наели евтин превоз, ако не са искали да качат всичките хора за да претоварят корабчето-нямало е да стане. Поздрав за писаното от Aurora, не е министър-председател ама е с мозък човека. Точно обяснява нещата.

Нелицензираният превоз не можа да ги утрепе, но лицензираният плавателен съд успя 100%!............... от всякави канторки само чакат да лапнат некое шаранче за чужда сметка!

prav si zatova 4e dori da biacha patuvali na6ite sanarodnizi s lizensiran prevozva4 pak 6te6e da potune koraba no to4no za6toto makedonzite sa sa6tite ...... kato bulgarite se stigna do tazi tragedia za6toto v Bg i sasedna Makedonia zelia business e v siviqt sektor.Zatova triabva nakazanie za vsi4ki vinovnizi koito sa organizirali tozi transport i to ne s globa 1500 leva a s zatvor.

Напълно подкрепям писаното от Aurora. Това е самата истина. Един средно интелигентен човек би трябвало като види ненормално ниска цена на определена екскурзия / почивка да си даде сметка, че това е свързано с лошо качество на услугите и това носи и определени рискове - неизправен автобус, частни квартири, нискокатегорийни хотели, начинаещ екскурзовод и други подобни. Няма как да се направи супер ниска цена с настаняване в нормален хотел и превоз с средно добър автобус. Наистина туристическата дейност не е за всеки, но в България всеки, който се е видял с малко парици или пък е успял да вземе кредит, си мисли, че може да си дигне едно хотелче и да си джитка с едно бусче насам - натам и да си въобразява, че прави туризъм. Дано най-после започнат истински проверки на всички хотелиери и туроператори, та да има въздух и за тези, които наистина се грижат за клиентите си. Нека всеки да отвори Закона за туризма и прочете правата си като клиент.

Е и какво като е бил нелегитимен?! Ако беше легитимен, щяха да се спасят в потъващата лодка?! Като са нелегитимни, има си органи, които да се занимават с тях, но не разбирам връзката. По-различно ли щеше да бъде, ако бяха отишли с легитимна фирма и отново да се качат на лодката...

makedoneca tryabva da bade saden za umishleno masovo ubiistvo. Ministara da zashtiti pone vednaj bg grajdanite si kakto tryabva.

Където и да бръкнеш след 20 години преход на грабене и лъжи и нарушения и корупция все излиза гнило, или дори нещастия със смърт. Колко се говори за качество на превоза след смъртта на хората във влака, или на децата в туристическия автобус или на пострадалите и ограбени хиляди екскурзианти. Не, та не. Нашите управници бяха твърди на братовчеда, на ефендито, на българските и турски фирми няма да трошим хатъра-нали така ?? Те безаконо трупаха пари, грабеха, поставихте ни на срамно място в Европа-сега и това голямо нещастие. Много тежко за загиналите. Голяма е мъката за удавените и за нещастието на живите. И има ли закони България-значи така 1500 лева за фирмата, която незаконно превозва. Е те това е смешката, това е отговора защо Холандия няма и не трябва да ни подкрепя в законите и правосъдие. Ако Европа научи, че у нас функционират нелегални международни превози и фирми трупащи пари от хиляди доверчиви българи и че няма закон за тях- 700 евро-те този път ще ни спрат ресора транспорт и комуникации. Кажете до каква низост сте стигнали в алчността си, тези от групите на Солаков, Фара-все турски фирми имена и Клюнчев и Алберт и много други. Въобще имате ли понятие, че у нас като Солак-тур има поне 100 такива незаконни превозвачи, които се гаврят с българите. В името на тези загинали наши сънародници, нека започне обществена проверка какво става в България с туристическите ПЕЧАЛБАРИ. Убиха деца, убиха хора, докога така??? Справедливо е да се поклоним пред паметта на загиналите в Охрид и да се помолим, дано някой в нещастната ни объркана държава вземе мерки и спре това безнаказано търгуване с човешката сигурност и живот. Бог да ни пази от Солаковци, Фатми, Юсуфовци, Албертовци, Клюнчовци, и стотиците незаконни превозвачи у нас. Поклон пред паметта на загиналите.

abe kak moje da se izkazvat niakoi hora taka niama da psuvam za6toto ina4e komentara mi niama da bade dobaven no pove4eto hora vaob6te ne misliat kak kakvo ot tova 4e firmata e patuvala bez lizens ami ako biacha proverili tazi firma predi turistite niama6e vaob6te da badat zakarani do Ohrid i tragediata niama6e da se slu4i ili pone ne na tezi turisti estestveno 4e upravitelite na takiva firmi zaslujavat dojivoten zatvor minimum.

Хора, а разбрахте ли за македонските лекари - искали пари за да преглеждат пострадалите - тези нещо се изказват неподготвени. Аз тук съм виждал във ВМА да лекуват с месеци безплатно македонец, който е катастрофирал в България. Истината е, че там е голяма тъпотия. Ходили ли сте в Скопие!? Все едно е Своге. А в Охрид забележителностите са един манастир и нищо друго. Тъй, че какво да очакваме от тази държава, да контролира нещо толкова дребно нещо като транспорта по езерото.

Легитимен или не, този превоз ги закарал всичките ЖИВИ, НЕОСПОРИМО ЖИВИ до лобното корабче. А сега са под саван,заради корабокрушението, а не вследствие ПТП на сушата. Не може да се премълчава вината на македонските власти, допуснали злепоставяне на пасажерите.

Тези хора може да си изберат и личен превоз. Това с какво са пътували няма отношение по случая и не е причина за трагедията. Защо ни занимават с това? Или трябва навсяка цена да открием виновни?

стига вече с тия лицензи,оляхте се драги политици,кой имал и кой нямал,голяма простотия.трагедията няма как да стане нещо друго,това е ужасно,което се случи в охрид.лиценза няма нищо общо със скапания кораб и този,който там е дал разрешителното.

Интересно дали цигарите и алкохола който са използвали на екскурзията са били с бандерол!!! Ебати тъпата администрация!!! Защо не застанете на границата и да ги ловите ежедневно и да им пишете актовете на тия нелегални? А се сетихте като потъна един македонски кораб в Охридското езеро, на който по една случайност е имало българи!?

А горивото на автобуса пък била контрабанден внос от чужбина.

Браво бе!!! За 15 човешки живота - 1 500 лш. или по 100 лв. глоба за мъртвец!!! Е това ако е законодателство, здраве му кави!!! За това сме на този хал! Вместо само да парадират какви керливи ризи са изкарали на предишното правителство да оправят и законите малко!

Не смятах да се занимавам с това.Трагедията е нещо, което не се нуждае от обяснения. Сега гледам пред мен men и georgi. Та те са казали всичко по въпроса. Недейте хора да бъркате повече в раната.

И кво? Рейсът стигна до Охрид, корабът потъна. Или да не бяха ходили въобще на екскурзия. Ебаси логиката честно

На мен ми се струва,че големите туроператори се опитват да се вълзползват от трагедията.Твърде много внимание се обръща на това кой е закарал хората там,но в крайна сметка те не загинаха по пътя или в хотела така че не виждам каква вина има организатора.

Е, та какво като са пътували с автобус на фирма без лиценз. От това ли са се удавили? Правили са ви конкуренция на партийните БСП фирми. Искате монополни права. Гадняри.Замириса ви на далавера.Много хиени, чакали и лешояди има в България. Произхода им е ясен:активни комсомолци, бивши номенклатури, доносчици и всяка друга измет.

Да бе, какво значение има с каква фирма са отишли до брега на езерото. Гемията се е обърнала, а тя няма нищо общо с нашите превозвачи

Мога да ти обясня, макар че е малко дългичко. Нормалните туроператорски фирми извършват определени дейности и предоставят туристически услуги. Те се грижат за удобствата и сигурността на клиентите си - туристите, настаняват ги в нормални лицензирани хотели, осигуряват им обиколки с екскурзоводи, поръчват и заплащат нормална храна в хотели или ресторанти и т.н. Те се грижат също така за застраховките на хората, за тяхната сигурност - чрез наемане на нормален и редовен кораб със спасителни пояси и жилетки, като не го претоварват, а спазват изискванията за безопасност и т.н. - много са нещата. Включително са обучени да дават първа помощ, знаят телефоните на всички полиции, болници, консулства, хотели, музеи, служби, които имат отношение към туризма по маршрута на цялото пътуване. Те наемат обучен за туризма персонал, който се отнася отговорно към задълженията си и към туристите, които обслужват. Затова притежават лицензи и регистрации. За разлика от тях, такива гяволета като тия Юсуф Солаков и Клюнчев с жена му, събират едни пари от разни хора, товарят ги в каквото могат да намерят и ги карат някъде. Какво става по пътя, кой е болен, кой е здрав, на кого му прилошава от пътя или от горещината, кой издържа или не издържа на натоварванията на една дневна обиколка на забележителности и кой не издържа - тях не ги интересува. те правят пачка от всяка група, и задължително с тях се случват всякакви неприятности за туристите, тъй като те нямат представа с какво точно се захващат - работата с хора, наречена туристическа услуга, е значително по-сложна от един превоз на 40 - 50 души от точка А до точка Б. Такива гяволи наемат други гяволи с 85 годишна гемия, товарят в нея всички, плащат на ръка, нямат хабер какво се прави при техническа неизправност или произшествие, не правят инструктажи за безопасност на туристите - това е задължително, например, ако си пътувал със самолет, знаеш, че стюардесата в началото на абсолютно всеки полет обяснява къде са аварийните изходи и какво се прави, когато .... и знае какво да прави с нервни пътници, с пияни, с агресивни, с най-различни. Това е професия, това не е какво да е, пък каквото стане! Туризмът е сериозен и много сложен бизнес, и тук - на Балканите, особено в съседната нам Македония, едва ли има десет души, които да знаят за какво става въпрос, както и у нас, за съжаление. Затова всеки се занимава с каквото му падне, само да изкара кинти. За техните липси - на квалификация, на морал, на отговорност, се плаща с човешки животи. Това е много лошо, това се нарича престъпление и се наказва от закона. От нашия закон се наказва с почти нищо - една глоба от 1500 лв, както се разбира от статията, което е нищо!!! Тези типове - всичките по веригата, която си е прехвърляла документите и автобуса /кой знае и той какъв е и в какво състояние/, и е качила прекалено много хора на едно малко старо корито, което е аварирало, и хората от ужас и паника са се издавили на пет метра дълбочина, на 200 метра от брега, в спокоен летен ден, без ни една вълна по езерото, та тези типове трябва всичките да бъдат съдени за причиняване смъртта на повече от едно лице - а именно на 15 лица, в условията на опасен за обществото рецидив /защото те така са си правили пътувания и по-рано!/, да плащат с цялото си имущество, и бял ден да не видят повече!!! За назидание на всички останали, които правят същото - а те са стотици в държавата ни, за съжаление!

Vsi4ko v Bulgariq e nelegalno gospoda upravlqva6ti i vie do edin znaete tova!

Ред трябва да има, ред. Всички дребни в клоаката и напред само с големите превозвачи. Кои ли бяха те и на кого бяха фирмите? И не забравяйте иде ред на всички дребни тъговци от зарзавата до кюлотите.

Да, ама статията е тъпа и безмозъчна. Това дали е бил лицензиран превоза или не няма отношение към случката а единствено към апетитите на някои едри акули....

Покрай тази злополука се разбра,че македонските власти не контролират корабите по Охридското езеро, а нашите не проверяват превозвачите и турооператорите и всеки си прави каквото си иска.Когато масово се нарушават правилата няма начин да не се случи нещо лошо

GOLIAMA GLOBA-VELIKI ZAKONI!!!

Бойко Борисов го каза с две изречения-Цялото безобразие е на македонците, не трябва да се търси вина в нашите фирми, обяви по БТВ премиерът Бойко Борисов във връзка с трагедията на Охридското езеро. Каквито и нарушения да има по транспортните фирми, в мизерията, в която те се опитват да правят бизнес, вината си е изцяло на македонците Ама нали трябва да се натегнем? И сега да разпердушиним всичко . Това са големи хара- пълнолетни, знаят какво правят и си поемат отговорност. Вината е изцяло и само на македонската Капитания. Няма какво повече да се предъвква.Жалко за загиналите... Нелепа смърт.Но това е съдбата.Царство им небесно.

absolutno sam saglasen...opitvame se da se izkarame po-katolizi ot papata....kakvo osto ima vsi4ko tova s tazi tragedia....ako sledvame tazi logika triabva da pusnem kepenzi i da zatvorim darjavata,zastoto niama nisto koeto da e v unison s evropeiskite direktivi i zakoni...

Разбира се, че следва да се потърси отговорност от всички участници. Ние да си разследваме тази част, която е за БГ, а Македонците тяхната. И тези фирми имат вина, защото трябва да допринасят за сигурността на хората, има неща които трябва и да почувстваш, след като имаш опит в бранша.

Освен това трима-четирима не си били платили данъците, двама не си били изрязал ноктите... Все важни предпоставки почти сто годишната гемия да се обърне :-X