Суперкомпютър казва къде ще има трус

Единственият по рода си у нас суперкомпютър избира безопасни терени за строителство, помага в самолетостроенето и създаването на нови лекарства. Една от най-важните му функции обаче е да казва къде и колко силно земетресение може да има и дали построените там сгради са в опасност.

Обратно в новината

Коментари - Суперкомпютър казва къде ще има трус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

аз сам по-практична и имам питане към господина запознат с тази машинка./искам да кажа че съм за тази машина и то с двете си ръце.едно време като се появиха мобифоните -всички казваха че е излишно творение на техниката,а сега и бабите по селата са с телефони ./ -къде може да се видят сведения за определени раниони от град софия-където ще има силно земетресение и къде то ще бъде най-слабо.нека се публикува карта на града ни със силно зестрашените райони.никъде не се обявяват какви неща да правим при земетресение и как да се държим при такова бедствие?мили хора нека не се караме а да помислим как да се държим при такова бедствие и да си помогнем за да има по-малко жертви.

Javno nikoi ot vas ne znae s kakvo se zanimavat horata ot nau4nata sfera. Nai-neoblagodetelstv ot durjavata - horata s akul v tazi strana, koito mizerstvat sus strahotnite si zaplati. Ima dni na otvorenite vrati po tezi mesta - vazpolzvaite se i otidete da razgledate proektite, po koito se raboti, ako mojete da razberete, razbira se.

И аз ще се хвана от това ,че нашият компютър денонощно се наблюдава от американската администрация от съображения за сигурност.Сигурно американците се опасяват ,че ако го докопат известните с гениалните си порочни умения български спецове с негова помощ ,я ще превърват доларите в тоалетна хартия а може и да срутят Щатите колкото за да се прочуят.Не бих се учудил ако тази машинка са я купили за да определят къде в страната ни да се строят най-безопасно градчетата за богоизбраните.

Всичко е много хубаво,но наблюдавайки ни ,американците с удоволствие ще ни оставят да се сринем до основи,независимо какво показва суперкомпютъра......

А не е така.......;) Чи те тука, ако не ни използват за опитнити зайчета къде /хахаха/

Пишещите на тоя форум се упражняват в остроумие, но реалното състояние на нещата никак не е розово. Опасността от разрушително земетресение е надвиснала като дамоклев меч над нашата страна. Повечето не знаят,но земетресението в Чирпан през пролетта на 1928 година е било едно от най-силните,регистри по света изобщо земетресения... Твърдоглавият българин обаче хабер си няма от тези неща: Руши панелните си жилища,като избива стените там където му хрумне; строи новите си къщи върху кокили за да има непременно пространство за магазини и офиси; издига безмислени небостъргачи... Ето това е глупостта, а не че някой е похарчил милиони за суперкомпютър. ИТ технологиите напредват стремглаво и просто е задължително и ние да бъдем в постоянен досег с тях. Особено в една такава приложна област, която касае най-внезапното и страшно бедствие - земетресението!

Това за създаването на ново лекарство е абсолютна илюзия. Теоретично е възможно да се изчисли по-добрата молекула, но физиологичното й въздействие не може да се предскаже напълно. Едино ново лекарство струва между 200 и 800 млн $, за да се въведе в употреба и 12-15 г, за да се стигне до там. Нямаме нито финансите, нито фирмата, нито дори реномето... С нея могат да се предскажат резултатите за БСП на следващите избори.

Това за създаването на ново лекарство е абсолютна илюзия. Теоретично е възможно да се изчисли по-добрата молекула, но физиологичното й въздействие не може да се предскаже напълно. Едино ново лекарство струва между 200 и 800 млн $, за да се въведе в употреба и 12-15 г, за да се стигне до там. Нямаме нито финансите, нито фирмата, нито дори реномето... С нея могат да се предскажат резултатите за БСП на следващите избори.

Винаги ме е учудвала способността на българина постоянно да мрънка и да не е доволен. Аз пък много се радвам, че вече си имаме суперкомпютър и още повече ще се радвам, ако се използва.

Всяка една такава машина ТРЯБВА да се наблюдава, независимо дали са американци, японци, талибани или дори и марсианци. забранено е да се правят всякакви научни експерименти за клониране, генетика или ядрени оръжия. Хубаво е че България има такава машина. Научните среди в БГ все още не разбират каква изчислителна мощност имат на разположение без да могат да я използват.

Това е пълна измама. Няма нищо такова, само се оправдават изхарчените пари.

Това дето суперкомпютъра предсказва къде ще има трус е поредната глупост. Няма кво да се чудиме щом като в сделката е замесен Стоян Марков, прочутия Стенмарк, оня същия който отговаряше за електрониката по Татово време и баламосваше старите партизани от Чавдар, че разбирал от тия неща та му даваха милиарди да развива ИТ индустрията в соз България. И развиваше човека - купуваше на двойни и тройни цени стари технологии и цели фамилии се правеха на разузнавачи като купуваха от книжарниците документация и я продаваха на още по-залупените по темата тогава братушки. Е сега с тоя суперкомпютър направо изядоха хляба на врачките по телевизиите. Евалла

докато имената на такива като стоян марков, политбюровеца-техн се появават в лигави информации и статии, за какво е пръснал поредните грешни народни пари за да се прави на доморасъл бил гейтс , вместо да се появява заедно със зет си хотелиерчето жорко велчев и миленчо велчев, финанситчето , в сериозни съдебни хроники-дотогава НИКАКВА промяна няма и няма да има и никакви размразени пари от евросъюза няма да видим и на картинка !!!

И кво? Дали са едни пари, купили си два шкафа с електроника, и ги свързали за по-сигурно с Биг Брадър да ни наблюдава данните за почвите и да си прави каквито изводи му трябват на него! Гениална хрумка! Очаровани сме! А дали някоя строителна фирма, например, някога се допитва до този супершкаф преди да издигне поредното мутробароково недоразумение някъде, това не се разбира от така поднесената новина? ... Гола вода, и много фукня, както обикновено!

сега трябва да се назначи персонал , скромните 10 програмисти със скромните заплати от 1000 Е за да го поддържат :)

Nqma nujda ot superkomputri, a ot kadurni specialisti.

По-подвеждащо и идотско заглавие нямаше тази седмица.

Лошо няма! Само дето едва ли се ползва и 0.001% от капацитета му! А всички тия глупости дето пишете че ги прави са въпрос на софтуер! Едва ли в БАН има хора които да пишат нещо за тази машина и едва ли има неотложни сметки които не могат да се направят на по-нормални /евтини/ машини. Пак казвам лошо няма, но да се ползва за митниците, КАТ ... да си изкара парите :)

това са поредните пари хвърлени на вятъраот комунистическата мафия като за предпоследно. Ком е хубав, ембаргов - затова се наблюдава от американската админиострация, с чието разрешение е и продаден, но е скъп и абсолютно ненужен. ерата на суперкомпютрите имаше пик преди 20тина години в края на студената война, когато трябваше изчислителлна мощ за сметки в реално време и нямаше интернет и други мрежи. сега това са еднискъпи играчки, произвеждани по традиция, като швейцарски часовници и притежанието им е по-скоро въпрос на престиж, отколкото на практичност или необходимост. как ми каза едно птиченце в момента на джина се играе предимно шах или се пускат безмислени симулации в реално време, които спокойнно биха могли да се пуснат в интернет напълно безплатно. истина е че зад сделката стои позабравената личност стоян марков, койтро освен че е един от най-богатите българи от комунистическо време още е и тъст на братя велчеви, т.е. ясно е защо и откъде са допшли парите. доколкото знам около същия има и други подобни проекти започнати, в сравнеие с които блу джина ще се окаже с важността на скъпа вратовръзка.

Тоест сме купили компютър който да върши работа на американците. Ама сме палячовци. Това е все едно да си купиш ферари ама само човек от завода да го кара, а ти да си гледкаш от страни и да се кефиш.

нашият компютър денонощно се наблюдава от американската администрация от съображения за сигурност.... Моля???? Кой тъпанар е разрешил това? Все едно ние да вземем да им наблюдаваме техните суперкомпютри.. те биха ли го разрешили???

lele kolko neveji hora imalo ...

закупен е с бюджетни пари -нали?а се ползва от американците-така пише-нали?значи кредитираме сащ-купуваме нещо прескъпо от техен промишлен гигант, те го ползват, ние го притежаваме-колко богата държавичка сме, наистина.

Не се безпокойте толкова, че американците ще ни шпионират чрез компютъра-няма нужда.Нашите управници сами им докладват за всичко.В Бълхария отдавна няма секрети.Да сте чули последните 20 години да е хванат някой за шпионаж?Ние отдавна не сме суверенна държава.

Докато не си сменим мисленето, че всеки разбира от всичко все ще си тъпчем на едно място. Не знам доколко капацитета на този компютър се уползотворява от нашите специалисти, но със сигурност е по-добре да имат на разположение такъв един инструмент. Всички развити държави отдавна ползват така наречените супер компютри за научни изследвания. А изчислителната мощ винаги не достига. Доколко това е била най-удачната платформа и цена - за това трябва друг да отсъди.

Predvaritelno se izvinqvam za latinicata. Kompiutyryt se nabliudava ot amerikancite, za da ne popadne v rycete na teroristi tyi kato cqlata tazi izchislitelna mosht moje da se izpolzva za loshi celi. Hubavo e da imame takova neshto, uchenite ni shte imat nujnite im resursi.

Занимавам се точно с информационни технологии и по кух коментар не съм срещал от години.

Нямам нищо против супер компютъра ! Защо обаче съм 100% сигурен, че ще си лежи и няма да върши никаква работа както всяка друга държавна система. Имало е бюджет за усвояване и са го усвоили ! Интересно ми е къде може да се намери публична информация кой и за какво използва системата ? Бас хващам, че няма за да не се вижда, че реално НЕ ГО ползваме за нищо. Щото то само с компютър не става. Трябва и пред мониторно устройство.

A 4islata ot TOTO moje li da predskaje???

но според привържениците му Блу Джин е начин да се върнем сред държавите, развиващи ИТ индустрия. Хи-Хи ми тогава по тази логика да купим една супер кола ,един супер самолет ,един супер кораб и т.н. и ще започнем да развиваме -автомобилостроене,с ,корабостроене .... тц тц тц

Компютърът се наблюдава от американската администрация от съображения на чия сигурност? Ако е сигурността на компютъра - нямаме ли си наши хора пазачи? Ако е американската национална сигурност - какво толкова има в един компютър, който ще смята земни трусове? А какво правим за българската национална сигурност? И какво сега, купуваш си IBM и получаваш хамерикански агент в бонуст, за по-голяма сигурност...

Бе остави ги японците да ни дишат праха бе! Ние може да сме с гол тумбак, но суперкомпютър си имаме. Хак да им е на японците, дето са измислили всичката електроника че си нямат такъв като нашия! Сега може да предсказва земетресения, а утре - ще предсказва всичко! И врачките ще останат без работа, уви.

ура имаме си компютер , и сега кво

В какво се изразява това денонощно наблюдение? Пазят го да не го откраднат или следят данните на него? Защото на мен ми се струва, че второто е по-вероятно. Ако искат достъп до толкова много безплатна информация трябваше да ни го дадат без пари.

Италианци и японци бедни ли са, прости ли са, че не си я купиха тази супер-машина, ако не сградите поне човешки жертви можеха да предотвратят. Друго ще казва тази супер технология на американците, но да пази господ както казват старите хора.

Какво самолетостроене?

А ние наблюдаваме ли техните компютри от съображение за сигурност - това си е истински Троянски кон

На гол тумбак ,супер компютър.Туй само станишката може да го измисли.

Е сега ще се направи и едно проектче за няколко милиона да се покаже, че се върши и нАучна дейност в БГ.

Ооооо имаме новина Суперкомпютър казва къде ще има трус е да ама не. И компютъра не предсказва земетресение, а дали при евентуално земетресение построеното върху точка А би издържало или ще се срине от раз.Заглавието на топ новината си е подвеждащо от всякъде.

Любопитен факт е, че нашият компютър денонощно се наблюдава от американската администрация от съображения за сигурност. - Но не за нашата, а за тяхната сигурност!

в тоя дир.бг само злобни коментари, дайте пък нищо да нямаме