Махат скоро паметника пред НДК

Паметникът “1300 години България“ пред Националния дворец на културата в София ще бъде демонтиран през лятото.

Обратно в новината

Коментари - Махат скоро паметника пред НДК | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Петте проруски партии в парламента освобождават място за паметник на Путя - а Данчето изпълнява

Този паметник ме отвращава с грозотата си още от дете, въпреки, че израстнах по времето на комунизма.

За втори път казвам браво на столичния кмет! Първият път беше, когато преместиха продавачите на антики от площада пред Храм паметник Ал. Невски и сега отново браво! Това грозилище пред НДК не трябваше въобще да бъде там. Да, България има нужда от паметник 1300 години, но не такава грозотия. Въобще скулпторите трябва да се понаучат, когато правят паметник да не бъде слабоумно грозило, а нещо което ще се хареса и въздейства и след 300 години! Браво на кметството в София!

Браво! Поумняха да махнат тази комунистическа простотия! трябва да възстановят Паметника - Мемориал на Първи и Шести пехотен полк, разрушен от комунистите през 1944г. >>> link

Вместо да тачим и уважаваме всеки знак на почит към наште предци, ние само плюем по собствените си творци и история и после се чудим и възмущаваме от съседите си. София заслужава паметник не в памет на 1500 а на много повече години България и българи както последните проучвания доказват. А скулптурът няма никаква вина за днешното състояние на паметника, а строителите и тези които отговарят за поддръжката или по скоро за липсата на такава. Стига сме се престаравали да търсим политически подтекст и да разрушаваме всичко свято за Българската история. Време е да се обединим и да изградим самочувствието на българина такова каквото трябва да е, като един от най-старите народи на земята. Паметникът беше прекрасен, просто се нуждаеше от повече простор около себе си, това е единствения пропуск на журито, защото са го гледали на макет отгоре, а не в естествена среда. Но това днес срещаме в целия свят с настъплението на инвеститорите на недвижими имоти. А стария паметник беше на мястото на НДК и нямаше никакви естетически достойнства, служеше основно за пушилня на учениците в района. Няма лошо да възстановим стария паметник от преди 80те години, но определено едва ли е нужно да е в стария грозен вид, а и да съборим НДК и фонтаните пред него? Стига с този нихилизъм и омраза

Ти дори не знаеш какво символизира тоя паметник!!! Ако аз утре се изкендзам в центъра и го кръстя паметник в чест на българщината - и това ли ще се нарича паметник? Не може всяко бетново блокче, плюснато някъде в града, да се нарич паметник, осбено като МАСОВО никой не го възприема като такова, не го уважава и не почита нищо свързано с него! Как така тоя петох*йник се води паметник? Няма такова нещо като паметник на всичко!

Не е петохйник, а шестокрил петохуй, да бъдем по-точни :)

Най-после ще махнат 'шестокрылой - петохуй' ............

Радвам се! Все пак там си е бил др паметник. Но това не означава, че не е добре да има паметник 1300г. Напротив трябва да се направи, но да е по-реален и свързан с тази годишнина. Примерно огромен паметник на Хан Аспарух заобиколен от др бг владетели след него. Уважавам труда на автора но заради неговия паметник е унищожен друг паметник. По-добре да е в музея отколкото да се съсипва от времето, като правят с къщите-паметници.

- да заприличаме на Скопие!

Съгласен съм, да направят паметник 1300 години, може и на Аспарух. НО да не бъде със светещи очи, оши нос и гърло. Или пък грозни робокопи, какъв то е паметника краяй Шумен-1300 годин. Въобще не въздейства не ми харесва. Преди да го направят да се обсъди от хората, защото "творците" правят съвременни безумия-грозни и страшни

...Imali takav pametnik .....????

На Старчев е платен от държавата хонорар 80 000 лева, когато заплатата на един специалист с висше образование беше 105 лева, а един апартамент средна големина струваше 20 000 лева. Авторските му права са откупени и юридически той не е повече собственик на творбата. Докога ще се опъва като магаре на лед и ще се излага.

Eeee, най- после. Браво !

След него е ред на оня със шмайзерите.

Ония със шмайзерите се казва МОЧА - монумент на окупационната червена армия.За него има решение на общинския съвет да се демонтира.Очаквам някой кмет с топки да го изпълни.

Дано след този паметник дойде времето и на този на Съветската армия "Освободителка"

Щом не го харесват, да го демонтират, въпреки,че изглеждаше много добре с модерната си визия. Чужденците много го харесваха, но ние имаме свои критерии за красота, като така наречения МОЧА - него кога ще го демонтират или нямат кураж ?

След освобождението от турско робство, в София е имало най-висок % от божия народ по градовете. И затова е избрана за столица. Щото сред шопи и турци божия наорд добре се справя да влияе в-ху събитията. И днес в София само дрогари, м-о-шета и прости шопи

Много отдавна трябваше да го прмахнат! Такова грозилище няма никъде!

Що за народ сме след като в центъра на столицата сме си изградили паметник във връзка с 1300 годишната ни история. След това решаваме да го драскаме, чупим и накрая да го разрушим , защото е изграден по време на управлението на БКП.Българския народ под ръководството на БКП изгради и материално техническата база на страната - защо същата бе приватизирана само от шепа престъпници?

Мурзилке, тази грозна тъпня е обида за България и Българския народ. Виждал ли си цивилизованите народи какви паметници имат? А и т.нар. "1300 години" е измислена дата, която зачерква столетия от историята на Българите. Т.е. и повода за построяването му е антибългарски и разрушаването на Войнишкия паметник е антибългарски и затова тази гнус е прокълната.

по-посредствени оценки в един коментар трудо могат да се намеря в цялото интернет простраство :Д:Д:Д 'обида за България'?? REALLY? :D:D:D 'Виждал ли си цивилизованите народи какви паметници имат?' кои са тези цивилизовани народи.. и кои техни паметници визираш? трагедия и чалга....

Абе Иване ти виждал ли си го този паметник въобще. Той прилича на едно голяма л-а-й-н-о с извинение - преди и сега. Разликата е че сега освен това и е опасен. Тук не става въпрос , кой и по кое време го е правил. Просто е грозен, разбираш ли?!?. Най сетне ще разкарат това недоразумение...

Грозен, ама скъпо струваше! Що мраморни плочи имаше по него, що бронзови надписи, зер трябваше да се покажем пред света, че не сме кои да е!

Явно все пак има и нормално мислещи хора! Браво!

И Людмила Живкова не го е харесвала. Направо си е страшен!

Каква е естетическата стойност на паметника, не знам, но той е част от нашата история. Аман от конюнктурщина! На всеки петдесетина години въртим зад.ника исе подмазваме яна един, я на друг. Паметниците на Ленин и съветската армия се заменят с паметници на Рейгън и НАТО....

А дано скоро и този на съвецката окупаторка да бъде заменен с нещо стойностно.

Не е лошо да помислиш върху правописа..."съветска"

Махнете го, неразбрани, кой ви бърка. Ний сме всинца с чаша в ръка.

Да го махнат и на негово място да сложат този на Ленин или Сталин. В краен случай - и на Георги Димитров.

Крпайно време беше. Какво като е на Старчев? Прилича на фрагмент от Чернобил. Погледне само колко години стои това грозно скеле. Неможе "правата" на един човек-бил той и автор,да осакатява душевно столичани години наред. Махайте го че не мога да го гледам и един повече.

В това състояние е от действията на всички управляващи така наречени демократи . Има снимки от преди 1989г. на всички градинки и места с паметници може да сравните и след това говорете.

Явно си някое селяндурче, защото аз като Софиянец ще ти кажа, че и преди 89-та този паметник изглеждаше гротескно, беше недовършен и още тогава беше започнал да се люпи. Защото е прокълнат!А името Петохуйник е оттогава.