Градският транспорт в София безплатен при смог

Столичният общински съвет прие актуализирана Програма за управление на качеството на атмосферния въздух в София до 2020 година.

Обратно в новината

Коментари - Градският транспорт в София безплатен при смог | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ГАЗИФИКАЦИЯТА НА СОФИЯ СЕ БАВИ,ЗАЩО???ИМИТИРА СЕ ДЕЙНОСТ!!!

Ти нормален ли си ве???? Имаш ли идея колко струва отопление на газ????

Боже,божеее,какво лицемерие. Те ни пръскат с отрови по въздух постоянно и никой от управляващите ни вопъл,ни стон.....а сега колите.....то отровите бъкат от всякъде.

знам аз - в София никога не е имало няма и най-важното! - НИКОГА НЯМА ДА ИМА СМОГ....

ДА , ЗАЩОТО ИНАЧЕ ТРЯБВА ДА ПЪТУВАМЕ ВСЕКИ ДЕН БЕЗПЛАТНО В ГРАДСИЯ ТРАНСПОРТ.....

Когато замърсяването в София е най-голямо и е над 5-6 пъти над нормите, над 95% от замърсяването е заради отоплението с твърдо гориво, но .... пак колите били виновни.

ами за тия с карти от 50 лева, ще им се удължава ли срока на картата заради тия безплатни дни?????

Фините прахови частици във въздуха в София са основно от два замърсителя: 1/ преобладаващо от т. н. пясък /а в същност малко пясък, премесен с много почва/, който се разпръсква през зимата от фирмите които опесъчават улиците /вместо да пръскат препарати, които са значително по-скъпи/. След сезона тази пепел не се измива от улиците, не се събира и изхвърля извън София; 2. от многобройните строежи и изкопи за строежи /например в "Младост"/. Автомобилите замърсяват основно с газове, не с прахови частици. Замърсява се при движение на автомобилите по непочистените от прах и пясък улици, за което автомобилите нямат вина. Веднага след падане на последния сняг трябва да започне масово миене и събиране на калта от улиците - от края на март, до края на април, но това никога не става! вината е на Столична община и на Кметицата!!!

И разбира се, печките на твърдо гориво, които са архаизъм за една европейска столица от 21-ви век!

Сега остава да се уточни само една малка подробност, каква ще е границата на допустимото замърсяване - хахаха. И кой ще определя тези стойности в реално време - хахаха.

Мръсният въздух е резултат и от мръсотията по улиците. Ще се мие ли някога редовно или само 2 - 3 пъти в годината?

Защо данък за нова кола е по-висок в пъти от данък за кола над 5г? Ако данъкът за стари автомобили е по-висок от данъкът за нови, ще намалее и замърсяването в столицата.

Защото данъкът не е екологичен. Има по-скоро "социална" насоченост - имаш пари за нова кола - имаш повече пари за данък, караш стара кола, значи си беден и ще те "одрусаме" по-малко.

то има и екотакси ама те са за джобчетат на едни хора

Следващата стъпка за повишаване качеството на въздуха в София, г-да общинари: - Вдигнете данъка за нови автомобили още най-малко два пъти. - Също така вместо да облагате с данък - давайте на всеки собственик на стара кола по стотина лв. годишно. Нещо като бонус, затова че стопанисват стари коли. - Ако някой собственик на автомобил с каталитична система все още не я е изтърбушил - тогава глоба поне 1000 лв. - Цената на билет за еднократно пътуване в градският транспорт трябва да бъде най-малко равна на левовата равностойност на цената на същият такъв билет в Цюрих - Премахване на бус-лентите от улиците. Може и да не ги премахвате, но тогава в Закона За Движение По Пътищата трябва изрично да е упоменато, че всеки участник в движението трябва поне два пъти на ден да се движи по бус- лентата в продължение на поне три спирки. Тези съвети ви ги давам безплатно. Моля, не ми благодарете.

+ 100. Чудя се, защо ние данъкоплатци намираме решение на проблема и то лесни и ефикасни, а ония хрантутници от СОС измислят само идиотизми. Или там подбират само малоумници или те имат точно разпореждане как да дийстват.

Кое замърсява повече? Нов автомобил(бензин или дизел) или 15 годишен "газифициран" автомобил? Ако смяташ, че новият дизелов или бензинов автомобил, е по-екологичен от 15 годишен на газ, ти предлагам да запалиш 1 литър нафта/бензин в жилището си. Аз ще изгоря 10 литра пропан-бутан! Давам ти 5-7 минути живот.

Уважаеми, Вие твърдите, че един автомобил, отговарящ на нормата Евро 5 или Евро 6 замърсява повече въздуха от Вашата кола, на която отдавна сте премахнали катализатора, и която не покрива дори Евро 1???? Нямам какво да кажа! По въпроса за горенето на нафта/бензин в жилището и съответно газ (пропан/бутан или метан) сравнението Ви е неуместно, защото в нормални условия въпросните съединения не горят по един и същи начин. В двигателят, обаче нещата са доста по-различни. Интересно за тези Ваши твърдения........ как не са се сетили градските съветници на хубавите, чисти и поддържани европейски градове ами си карат по закостенелия начин: да има наказателни данъци на коли, които не покриват минимални екологични норми? Как в страни около нас : Румъния и Македония има наказателни такси за внос на коли над определена възраст?

Още няколко безплатни съвета към Г-да общинарите: - Забранете миенето на улиците! - Стимулирайте всички собственници на автомобили, които паркират по тревни или земни настилки - Там където има поникнала трева - незабавно да се премахне! Няма нищо по- чисто от оголената земя - Всяка градинка, или полянка между блоковете да бъде застроена - Дърветата в града са прекалено много! Намалете ги наполовина. - От всеки строеж камионите да излизат задължително с кални гуми. Ако някой пропусне да си накаля гумите - жестока глоба

Много тъпо решение на Юрдечка Пъдпъдъкова - проблемът не са колите, а скапаняците с печки на твърдо гориво!!! И това се разбира много лесно - дивашки нива на смог има само в студените месеци, когато половината таралясници не могат да запалят, защото са им паднали акумулаторите или карат с "всесезонни" гуми и не могат да издрапат от калната градинка, в която са спрели "за малко". За сметка на това тогава всички "кореняци" са надумкали кюмбетата с крадени сурови дърва и/или пластмаса и в града настава ад, но това не е проблем за Столична общшина и селската кметица, щом там келепир няма, но виж в разни измислици с автомобилите има - хоп сега една поръчка за електроавтомобили, хоп една комисионка в джоба и всички са доволни. Еххххх

С две думи...общината е съгласна да плаща от джоба на данъкоплатците ...само и само да не се решава проблема със смока !!!! Това, че ще се возиш безплатно или ще си сложиш маска...не е решение на проблема!

Трябва перманентен безплатен градски транспорт както в Талин например. Но ДС-арско ГЕРБерастките фирми трябва да цицат пари и от билетите за автобуси и трамваи, купени с пари от Европа(!).

Това няма да подобри ситуацията при смог: код червено и без автомобили, така е в повечето ЕУ градове при подобни ситуации. Отделно, ние сме столицата в Европа на най голям брой регистрирани коли на глава от населението! Нормално ли е това според вас, при тази ни инфраструктура? Всичко е напаркирало където му падне, по градинки и тнт, и след това паветата ни били виновни! ПАВЕТАТА! Ми тая кал от градинките къде отива? На улицата...и да, паветата я задържат, но прахоляка е точно от тия паркиращите в екс зелените площи. Винетка г-жо Фандъкова, сега, веднага и поне 300лв на кола, и не само за колите от провинцията, това е дискриминация: за всички, които карат кола в София. Не може да купиш кочина за 500 лева и моментално да я затъркаляш по улиците- пък и така да е, има хора обичат старите си автомобили: окей, плащаш и караш

Не говори глупости, и не давай за пример Евро градовете, там е кошмар! Ако имаш деца, които трябва да водиш на градина, училище или на лекар, ще те задължа да ги мъкнеш пеаша с температура!

Да имам, 2 тамън: и да, водим ги пеша на градина. И не, не са всеки ден с температура, 1-2 годишно, и това трябва да е довод да правим от града си прашна кочина? И точно щото имам деца го искам това, и то ще стане,може да не е днес или догодина но ще стане, колкото по скоро по добре. А ти, като имаш деца не мислиш ли за тях, или ти е все едно? Така ли искаш да живеят, в един паркинг а не град?

Имам дете и го водя по диагонал през целия град на училище с градски транспорт - в дъжд, сняг. Още живи, така че извади задничето от колата и пеша. А, да, водих през зима - бях с температура - оживях.

Истинските виновници СА производителите на автомобили и на горива, а НЕ на населението в градовете в цяла Европа и в целият свят!

Кое му е безплатното след като се плаща с данъците на жителите на София? Аз не виждам нищо безплатно в това. Нафтата не е безплатна, природния газ също. Тези автобуси няма да вървят с въздух. Накрая трябва да се плати по един или друг начин. Само глупав човек може да вярва, че има безплатни неща. В дните в които съм много гладен и жаден може ли и безплатна скара с безплатна бира да ми даде общината. Когато ме боли кръста ако може и един безплатен масаж. Като се преуморя и една безплатна почивка да ми се осигури. Абе в тая наша България само безплатно ни дай да получаваме, нищо, че ще си го платим през данъците после. Важното е, че се чувстваме шампиони защото уж пак сме излъгали някого и сме напред в играта.

В случая става въпрос за приоритети и за здравна култура, а не дали някой иска да мине по-евтино.Смогът е вреден за всички, а някои хора са особено чувствителни.

Пунта-мара, хем ще си дишаме смога, хем ще си дупчиме билет от 1.60.

..хем ще си мекам "правописно", щото толкова ми образУванието.

Предпочитам да си плащам билетчето, но въздухът да е чист, отколкото да е безплатно и да не се диша!

Интересно как карането с 30 км ще подобри въздуха?

Ами то всеки ден има смог! Направете безплатен транспорт!

Кога ще има винетки за колите с несофийски номера? Защо в дните на смог изобщо не им забранят да влизат карат в София? Всяка трета кола по улиците е с несофийски номер. Данче, селска даскалице, нещо ще направиш ли по въпроса?

Изключително глупав коментар. А после ще бъдеш ли радетел за винетки в Бургас, Варна, Пловдив, Русе и т.н. на колите със Софийски номера?

Да си ни видял да сме се юрнали към споменатите градове!

И защо да е глупав? нека има части от големите градове БЕЗ безлатно преминаване за неживущи ама и големи безплатни паркинги на входа на градовете. как пък се променихме и по-често сменяме гуми от обувки - ходенето пеша не е опасно за живота

Защото сме в 21 век и всеки може да живее където си иска. Изобщо не засягам факта колко коли със софийски номера се карат от софиянци.

По-лесно е да си извадиш главата от задника. А това, което предлагаш - да се делим на "софиянци" и "останали" показва колко ограничено човеченце си.

В общината са гениални. Първо вдигат цената на билета, до челни места в Европа, спрямо доходите, така че всички да се качат по колите, а след това обявяват безплатен транспорт в дни със смог.

Нали щяхте да спирате колите? Или всичко е било прах в очите на хората? Или в Париж може ама в София, не може?