Съседи дължат хиляди на етажна собственост

22 покани за доброволно изпълнение на неизрядни платци от етажна собственост в русенски жилища изпрати "Професионален домоуправител" – Русе.

Обратно в новината

Коментари - Съседи дължат хиляди на етажна собственост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Живея в 18-ет. блок. Имахме такава тарикатка, която отказваше да плаща асансьори, чистачка, защото имала малка пенсия и била социално слаба. Осъдиха я и сега й удържат от пенсията всеки месец по 50.00 лв. Освен това се хвана да чисти входа, за да си помогне с някой лев.

Реклама, реклама и пак реклама за фирмата.....цялата врътка е в плащането на хонорара на адвоката...100 лв.дължиш, а хонорарът на "нашия" адвокат е 300лв.....ако закъснееш 100лв.+300 лв. + лихви, плащани от дължащия глобата и т.н....колко са 22 нарушителя за 3300лв....пълна бутафория и прах в очите на четящите....

Сега разбирате ли,защо беше уловката всеки вход на кооперация да стане фирма ?

И АКО НЕ Е ФИРМА НЯМА ДА СИ ПЛАЩАШ СМЕТКИТЕ НА ВХОДА ЛИ?ЕМИ ВРЪЩАЙ СЕ НА СЕЛО ТОГАВА......

Тия покани са безполезни. Щом се допусне висяща сметка над 30-40лв, селтаците започват да се скатават и да не плащат. Тр. да се допусне някакво бързо производство с блокиране на сметки и раб. заплата...и проблемът ще се реши за 2 месеца.

цИГАНИТЕ КОГА ЩЕ ПЛАЩАТ ЗА ИЗСЕЧЕНИТЕ ГОРИ И ПАРКОВЕ, ЗА ОШУШКАНИТЕ ЛОЗЯ, КЪДЕТО ОСВЕН, ЧЕ СЪБОРИХА КЪЩИТЕ. ОСЯКОХА И 5- ГОДИШНИ ДЪРВЕТА, ЗА ОТКРАДНАТИЯ ТОК .....ДО КОГА ЩЕ ГИ ХРАНТУТИМ

ДА СЕ ПЛАЩА-ТАКА ТРЯБВА, но И ДА СЕ ОХРАНЯВА, ВСИЧКО, КОЕТО ЧОВЕК СИ Е КУПИЛ И ВСИЧКИТЕ ФИРМИ -ОБИРДЖИИ - ДА СИ ВЪРНАТ НА ХОРАТА ВЕРСИИТЕ.

От осем години има действащ закон за управление на етажната собственост, който изисква от съкооператорите да учредят и поддържат специален фонд за ремонти и обновяване. Най-малката вноска, която е длъжен да прави собственик на имот, според закона е 1% от минималната работна заплата, или 4.60 лв. на месец. При събирането им съкооператорите могат да изберат кой и как да управлява парите от този фонд, но в повечето случаи е под техен контрол - в банкова сметка или при някой от блока.

Плащай си редовно сметките като пич, и винаги ще ти върви в живота. Обратното, с което чета, че някой се гордеят, е келешлък и серсемщина.

Хората не си плащат не защото са серсеми или келеши, а защото не им стигат парите дори за храна.

Я не се прави на умряла лисица ? Нямал бил пари да яде... ако те хване някой за гушата ще повърнеш пари.

Като не искаш да плащаш, върви на село или си купи собствена къща в града- ако ти стиска. Апартамента ти не е само от врата, не притежаваш само няколко стени, качваш се по стълбище, слизаш в мазата имаш асансьор, има покрив, има конструкция, общи части- нямаш само въздух м/у две стени, и си длъжен да се грижиш за всичко това

Българинът не обича да плаща. и ако може "да мине метър" не плаща. Задавам простичък въпрос. Защо не се плаща на Топлофикация, докато на Енергото се плаща редовно ( ако не си циганин, разбира се. Ами много просто - когато ти спрат тока това става индивидуално. И няма сила, която да ги спре. Крайно време е слеяндурът, дошъл да живее в града да се научи че когато дължи пари трябва да плаща. Никой не е длъжен да му покрива сметките, най-малко съседите му. 90% от хората са собственици на жилища. Ако мислиш че не можеш да плащаш ще си ппродадеш големия имот и ще си купиш по-малък. Ако и това не можеш - ще си наемеш квартира. Просто е. Никой не иска да си продава имота, защото имал бил наследници. ами като е така те да се грижат за него, а хне да ме занимават мен професионалните домоуправители в голяма степен решават този проблем. Когато домоуправителят е от входа, даже и да му се плаща някаква сума, има съседски взаимоотношения и той не иска да си ги разваля. Професионалният домоуправител просто си върши работата. Плащам си таксата и друго не ме интересува. ако имам някакви претенции - при него. А не да се разправям със Сульо и Пульо дето се опитват да се правят на "гяволета". А когато то дойде съдия-изпълнител, или служител от колекторска фирма малко от тия 'смелчаци" дето отказват да плащат са толкова ербап.

Пожелавам ти да имаш заплата и пенсия като тази на хората, които не могат да си плащат надутите сметки, за да разбереш 'защо'.

Когато не можеш да си плащаш има места на които живота е много много по-евтин. на село например имоти има за по 5-10000 лева. и като си продадеш непосилната за поддържане гарсониерка ще ти останат поне още 20 000 лева да имаш да си плащаш данъците до края на живота, а пенсийката да си я къткаш за телефонните измамници. На запад хората като се поенсионират и се местят на по-евтино място защото данъка за една къща в голям град може да стигне и 10 000 евро годишно...

Обикновено тия, които не плащат, не са пенсионери или такива с ниски заплати. Това са гора със сравнително големи доходи, които не само че не плащат, но имат и претенции. Обикновено никой в блока няма нищо против да плаща 50 стинки повече, за да покрие задълженията на самотна баба с 200 лева пенсия, проблемът обаче е точно в тия богаташи, които си броят и жълтите стотинки в джоба и им се свиди, защото, видите ли, много било да се плаща по 5-6 лева/месец за чистачка, асансьор и осветление....

кой ти е длъжен да плаща за теб, ти на кого си платил сметка, защото не може сам да си плати.

Колекторска фирма ли каза? :) Че преди 6 месеца някаква "груп" се опита нещо да ме плаши по телефона за някакви сметки към мТел от 2008-а.Че се опитаха да са страшни :) До момента в който попитах колко коли хора ще ми дойдат, че да подготвя презервативи, че да не ги забременя с моите хора. Ни вопъл, ни стон от тях до днес :)

Като ти почука Венци Маринов на вратата освен да си намажеш д-то с вазелинче не виждам други полезни ходове ;)

Колега я малко се вкарай в релси щото много у лево си тръгнал и ще паднеш от моста! Понеже набута в темата топлофикация трябва да знаеш че тези които не плащат в 90% от случаите не са поръчвали и ползвали услугата не са и клиенти и за това не плащат!Който си е поръчвал музиката е редно да си я плаща, но ти явно искаш ти да поръчваш пък другите да плащат твоите поръчки, а ти да се криеш зад гърба на бандитската топлофикация. По въпроса за спирането на тока примера ти е неадекватен, защото като ти е спрян тока вече не плащаш и никой не те изнудва да плащаш загубите на енергото. По въпроса за продажбата на собствеността, точно ти и тия които представляваш нямате думата, защото е частна, а вие сте едни цървули които искате да диктувате ваши правила в чужда частна собственост и си правите сметката без кръчмаря, но ако става въпрос за вашата собственост веднага заемате друга позиция или по точно казано въртите се като депутати според ветровете и келепира.

Това не е точно както казвате защото когато си купувате жилище Вие знаете че има ТЕЦ иначе не бихте го купили. Друг е въпросът, че точно вие (плюещите ТЕЦ) сте тези които не искате да плащате за нещо, което използвате. За никого не е тайна, че една сграда с ТЕЦ е по-топла от такава без - може би заради изригвания на меркурий се случват тези работи? Т.е. апартаментите в сграда с ТЕЦ използват услугата ако и да не си пускат радиаторите в частната собственост. И се връщаме на решението - ако не искаш да плащаш ТЕЦ си купуваш жилище в сграда без ТЕЦ и готово - няма драми. И не е вярно, че като ти спрат тока вече не ти търсят задълженията - напротив търсят си ги, че и таксичка има за да ти го пуснат отново ;)

Кое да ти плащам бе лигав?! Нямам радиатори, никога не съм имал! Защото работя на 3 места и се прибирам само да преспя, но ти плащам "сградна инсталация", защото мързеливи уроди искат да им е топличко докато се чешят по топките по цял ден!

защо си купил апартамент в блок с парно, продай го и си купи без ТЕЦ, или така е по-удобно, хем ползваш някаква топлина от това, че другите ти топлят стените и пода, хем не плащаш.

Искам да споделя впечатления от агресивната и досадна фирма "Офис мениджър", която се загнезди в нашия вход чрез незаконно проведено събрание.Не ги интересува, че има хора които не са дали съгласние за техните т.н. услуги ."Домоуправител" - злобар които започна да командва като в казарма . Разбиха бравите на мазето и тавана изхвърлиха ги и си поставиха техни, набиват разни рекламни табели по стените на входовете , сякаш са тяхна собственост и какво ли още не! Таксите им са високи и постоянно се повишават с непоисканите услуги! Не ги наемайте, ако не искате ненужни усложнения! Дебнат по-сериозни проблеми, за да отнемат собстветост!

Една такава домоуправителка я "излекувах" точно за 30 минути загубено време. Смени патроните на всички общи помещения /сметопроводи, сушилни и т.н./ и се направи на велика, че това било решение на някакво си събрание. Точно 30 минути ми отне - жалба до прокуратура, че нямам достъп до помещеения на които съм съсобственик. За около 10 дена време я привикаха при кварталния. Та да видиш как тича да ми носи ключове :)

Predi goдини терористи менкащи на власт нагли престъпници от нарочно създадени партии искаха да ограбят жилищата на милиони чрез тн"саниране"/Корумпираните на власт обявиха че лицензират неколко партийни фирми и принуждават всички собственици да се нахендрят на 'изгодни кредити"за "санирането".Около 13 000 000 000 предвиждаха да ограбят терористите с помоща на Герб и други ..

защо трябва да се наема фирма домуоправител Тя само скубе хората вдига цените и винаги вдига цените нали трябва да печели

Защото много често хората не обичат да си плащат сметките.

Е, и?! Имах такъв проблем преди време. Таксите бяха 3 лева месечно. Съседка натрупа 21 лева задължения. Помолих учтиво. Тя крещи и истерясва. Замълчах си. На следващия ден - жалба в прокуратура, женицата получи призовка, дебнеше касиера на пейката пред блока да си плати. Не са нужни истерии. Механизми си има.

Който иска, да се вслуша в съвета ми. След години течове от покрива и абсолютното безхаберие на домоуправители разни се оказа, че има елегантно решение. 40 лева годишно ми струва застраховката на жилището срещу пожар, наводнения и т.н. При първото петно на тавана /на последен етаж съм/, бегом при застрахователя /не посочвам кой е! Важи за всички/. Аз си намерих фирма, платих си /даже леко завишено/, осребриха ми парите, застрахователя за две седмици си взе парите от етажната собственост. Бабите леко ми се цупят сега, но аз им се усмихвам. При първата капчица отново на тавана ми щи минават отново на хляб и маргарин. И ще плащат. Щото ми писна да съм им длъжен, че живея на последен етаж.

Сам си отишъл на последния етаж... МОже да отидеш да жиееш отделно, на палатка, ако имаш пари...

Май не разбрахте. Трудно ви е да осмислите. За всяка капчица по тавана ми, аз получавам парите за ремонт на коридор, хол и т.н. цялостно. На мен ми е добре :) Не се оплаквам. Просто споделям опит.

Събирането на такси за формални услуги си е чиста измама, защото тези "професионални " управители нямат даже и по 1 час на месец положен труд във един вход за да получат една надница по кодекса на труда и заплатите им се разпределят съсвсем очевидно в нарушение на закона на апартамент вместо на човек както е радно по закон. Това е очевидно нелоялно привличане на клиенти при наемането им което обикновено става в нелигитимни събрания на които не са присъствали дори половината собственици и липсват каквито и да е писмени договори с ясни права и задължения между страните. Крайно време е държавата ако я има да се намеси. Не е редно някакви тарикати да мамят и тормозят хиляди домакинства без да извършват практически никакви услуги и даже не издават касови бележки. Къде в случая е държавата която гони всяка баничарница за всяка баничка без касова бележка, а тарикатите събират пари без касови бележки.

Бе я стига простотии тип копи- пейст. Какви касови бележки !? Ако ви е касиер или домоуправител някой съсед вади ли ви касови бележки , че сте му дали сума за комуналните сметки или за услугата, която ви върши ? Овце, щом сте опряли до фирма, значи толкова се и разбирате във входовете. Касови бележки- пълен смях....

А бре Лили Тъпото когато някой съсед си изпълнява задължението по закон и не получава заплата е нормално да няма касови бележки защото не получава заплата и съответно не плаща данъци, но това е фирма в която една камара хора които получават заплата без да имат и един 8 часов работан ден в съответния вход и не плащат никакви данъци по простата причина че счетоводствата са им свободни съчинения е редно да издават касови бележки както ти издават като си купуваш баничка.

Какви касови бележки бе човек.Изготвям обща ведомост с начислените задължения за всеки апартамент и когато си плаща, се подписва. Какво по-голямо доказатество от подписа му във ведомостта с начисленията. Подписа му е гарант, че е платил и че съм му взел парите. Ако този подпис го няма,значи не е платил. Във ведомостта са 30 апартамента - не може да бъдат излъгани всички. А ти бил си касиер на вход.Това са толкова ядове, че никой не иска да я върши тази работа. В такъв случай се наемат професионалисти и естествено ще ви излезе по-скъпо. Аз понеже съм от входа им върша работа за много повече пари, но взимам само 10 лв. Хората са доволни,че съм така глупав, че срещу нищо пари им върша работа. Същото се отнася и за домоуправителя. Човек,който истински се е впрягал на работа, ще оцени какво вършат тези хора, а мързелите вечно мърморят и са недоволни.

До болка познат проблем.....След 12 години като домоуправител,сега дори на събрания не ми се стъпва,толкова е главоболно това занимание.Затова разбирам хората,които са се обърнали към професионални фирми.

Много си прост, прочети законите поне за обща култура и не давай за пример какво правиш когато изпълняваш задължението си по закон. Подписа в една твоя ведомост не е гаранция че не правиш далавери. Имахме един касиер тарикат който всеки месец изготвяше два еднакви листа с имената на живущите във входа и правеше следния номер минава с единия лист и събира половината или част от подписите след това отива с другия лист и събира подписите на тия които не са събрани от първия лист и после идва пак при теб с този лист на който не си се разписал и ти почваш да се чешаш по главата и да му викаш абе нали ти платих миналата седмица а той ти обяснява усмихнат абе не си това миналата седмица беше за водата тя нали върви с 2 месеца назад ти гледаш в листа половината вход се разписал и като нямаш квинатция нищо не можеш да направиш и плащаш пак и в крайна сметка като поисках да издава писмени квитанций по образец за всяко плащане той се отказа да бъде касиер.

Тъй наречените "професионални" управители са чиста проба тарикати намерили начин да си събират заплати без нищо да работят. Дейността им се състои в това един път месечно да изпращат посредници да им събират заплатите като социална помощ и между другото парите за ток и подръжка на асансьор. Събират се и пари за ремонти които никога не се извършват или ако се стигне до такъв ремонт се появяват сателитни фирми които на 3-4 пъти по високи цени изпразват общата каса за ремонти а тарикатите взимат комисионни.Почистването на входовете е формално и се състои в разливане и размазване на 2-3 кофи вода 2 пъти седмично с цел да се забележи че чистачката е идвала а като изсъхне мръсотията си е същата. Заплатите на тези персони "професионален" управител и чистачка са в пъти по големи от необходимите разходи за реална подръжка на един вход и ако парите им за заплати се използват по предназначение в една етажна собственост тя ще заприлича на хотел Хилтън. Проблема не е само в Русе, а във всички големи градове и е редно прокуратурата да се самосезира и да подведе под наказателна отговорност всички такива нароили се фирмички които под формата на услуги се занимават с измами и рекет и неправомерно събиране и съхраняване на чужди средства от които се точат лихви но не в полза на етажните собствености.

Стълбищно осветление - я има, я не. По често - няма. Асансьор - от два, единият е спрян от много месеци. В 90% от времето, другият не работи. Почистване стълбища - няма. Покрив - тече. Събрани пари за ремонт на фасада - ДА, но ремонт няма. 3-та година. Та, за чий чеп трябва да плащам?

Всичко това е незаконно и нелегитимно по конституция. Всеки длъжник може да обжалва във ВКС. По-добре намерете друг начин да се разберете със съседите, вероятно има твърде очевадна причина при някои от неплащащите - например, ако не получават това за което ги карат да плащат или плащат много повече по друг начин към нелигитимната "етажна собственост"

А пък които са сигани, направо да се откажат...

Да, разбирателството със съседите е важна стъпка в решаването на проблемите в блока. В нашият блок сме повече от 60 семейства и когато имаме проблем с някой човек или семейство се решава с културен диалог, а неплащащите етажна такса излекувахме със с-ма за контрол на достъп, така всяко семейство е задължено да плати, за да може да ползва асансьора.