При изключителни мерки за сигурност в Бургас пристигнаха роднини на загиналите и част от оцелелите в атентата. Мястото на трагедията бе опразнено от автомобили и под засилена охрана на полицията.

Близките на загиналите днес направиха еврейски ритуал, положиха венци и цветя и запалиха свещи на мястото на инцидента.Част от тях бяха легнали върху асфалта, където беше взривен автобусът, около цветя и запалени свещи.

На 18 юли около 17, 20 часа автобус с израелски туристи бе взривен от камикадзе пред терминала за пристигащи пътници. Загинаха седем души. В това число българският шофьор и самият атентатор.

С групата от Израел бе и един от оцелелите - Ицхак Шрихи. Той загуби бременната си жена в атентата.
"Запалих една голяма и една малка свещ за жена ми и за нероденото ми дете. Всички в автобуса бяхме млади хора, които дойдохме на почивка. Искахме просто да се разходим. При идването ми в България сега не исках да се качвам на автобус, но като видях мерките за сигурност се успокоих", разказа Шрихи пред журналисти, предаде БТА.

Още със стъпването си на летището Шрихи отиде на мястото, където бе автобусът и няколко пъти се върна в този район, а после поиска дори да му разкажат какво се е случило, въпреки че самият той бе там.

На церемонията присъства Н. Пр. Шаул Камиса-Раз – посланик на Държавата и представители на местната администрацията, както и кметът на Бургас – Димитър Николов. Той няколко пъти разказа как е станало всичко и какви са били първите взети мерки от нашите власти.

"Общината ще постави малък мемориал в памет на жертвите от атентата на летището в Бургас", каза кметът Димитър Николов.
Близките на загиналите израелци са изразили желание пред кмета Николов всяка година да идват тук, за да почетат паметта на роднините си.
"Мемориалът ще бъде близо до района на взривния автобус с израелски туристи. Той ще бъде готов вероятно до края на годината. По бъдещия корпус на монумента ще бъдат написани на иврит и на български език имената на загиналите.

Вчера се състоя паметната церемония в Централната софийска синагога. На нея присъстваха и близки на загиналия българин Мустафа Кьосов. В синагогата дойдоха много официални лица, сред които президентът Росен Плевнелиев и вицепремиерът на Държавата Израел Моше Яалон.