Това каза премиерът Сергей Станишев в изявление от трибуната на Народното събрание, свързано с подписаните договорености по време на посещението на президента на Руската федерация у нас. Трябва да бъдем българофили, да отстояваме нашите интереси пред всички наши партньори, да се освободим от комплекса си за малоценност, че от България нищо не зависи, добави премиерът, цитиран от БТА. По думите му няма от какво да се притесняваме от свършеното и постигнатото по време на посещението на президента Владимир Путин.
България, като член на ЕС и НАТО, има ясни външнополитически приоритети и имаме важна роля на стабилизиращ фактор на Балканите, но това не означава, че не трябва да развиваме отношения и с други партньори като Русия, Индия, Китай, допълни министър-председателят. Фалшива е тезата, че когато през България се прокарват тръбопроводи, страната ни става по-зависима - напротив - превръщаме се в реален фактор на европейската енергийна карта, допълни той.
По думите му всички споразумения, които са подписани, са съобразени с европейските приоритети и законодателство, и това е записано в споразумението за газопровода "Южен поток", където е запазена възможността при промени в европейските норми по отношение на енергетиката, те да бъдат отразени в споразумението.
Проектът "Южен поток" не конкурира другия проект за доставка на газ - "Набуко", каза Станишев. България ще подкрепя и "Набуко", защото с него диверсифицираме доставчика, но с "Южен поток" ние диверсифицираме маршрутите, посочи Станишев.
Руската страна прие българската позиция за 50 на 50 процента на компанията, която ще прави "Южен поток" на наша територия, както и даде гаранции, че става въпрос за допълнителни количества газ, който ще минават през наша територия, а не онези 17 млрд. които сега "Газпром" транзитира. През нашата страна ще преминават годишно около 45-47 млрд. куб. метра газ при гарантирана дългосрочна стабилност на доставките, заяви Станишев.
Той отбеляза още, че е била постигната договореност за създаване на експертна група, която да уточни списъка с българските архиви в Москва, достъпа до тях и възможностите за връщането им.
По думите на премиера, Путин е поел и ангажимент за бързото уреждане на въпроса за дълга на Русия към България, който възлиза на 38 млн. лв. По време на посещението на президента Путин, български фирми са поканени да участват в строителството на обекти в Сочи, където предстоят олимпийски игри.