Това разкри сп. "Шпигел", предаде БГНЕС. В обширна статия за далаверите на 66-годишния Горник, който до падането на стената е бил зам.-министър на въгледобива и енергетиката в ГДР, списанието твърди, че негова частна фирма била посредник в износа на руски газ за София.
През 1992 г. в Берлин е основано дружеството "ГАЗА Зарубежгаз импорт-експорт" (GASA Zarubezhgaz Import-Export), чиято основна цел е да продава газ в България, но през Швейцария, за да се избягват данъци.
Дъщерна фирма на "Газпром Германия" продавала горивото на ГАЗА, която от своя страна го прехвърляла на швейцарски посредник, който накрая го доставя в София. По това време 30% от ГАЗА са собственост на "Газпром Германия", а останалите 70% - на фирмата ДАГА (DAGA), която принадлежи на Горник и неговия приятел Мах.
През 2004 г. вероятно под натиска от президента на "Газпром" Алексей Милер Горник слива ГАЗА с "Газпром Германия" и оттогава сделките с България вече минават директно през "Газпром" и фирмата в Швейцария.
Мениджърът обаче излиза с внушителна печалба от българския бизнес. Преди да бъде погълната от "Газпром", ГАЗА е оценена на 9.7 млн. евро и те са изплатени на Горник и Мах.
Най-ценното е нейният договор за доставки в България, обяснява "Шпигел". Междувременно ДАГА се преименува на "Фортис консултинг" (Fortis Consulting), а Горник и Мах остават нейни акционери.
Днес фирмата се управлява от сина на Горник - Мика. Тя притежава консултантското дружество "Газконсулт" (Gasconsult). По документи "Газконсулт" предоставя редица услуги за "Газпром Германия" (за над 1 млн. евро), но всъщност те били извършвани от служители на газовия концерн.