Парламентарната група на "Коалиция за България" предложи 9 от членовете на ЦИК за изборите за Европейски парламент. От коалицията предлагат за председател Светла Димитрова, за неин заместник - Александър Петров, а за говорител на комисията - Александър Александров.
Всеки от членовете, които предлагаме, има необходимите професионални и личностни качества и опит, поясни Ангел Найденов. На журналистически въпрос дали тези девет от общо 25 членове на ЦИК не са много, той каза, че е достатъчно и поясни, че бройката съответства на големината на парламентарната група на КБ в Народното събрание и на броя на представителите на коалицията в Европейския парламент.
ПГ на НДСВ предлага четирима души за членове на ЦИКЕП. Жълтите искат за заместник-председател на ЦИК Бисер Траянов, а за членове на комисията - Иванка Грозева, Камелия Нейкова и Миглена Русинова.
Попитан дали НДСВ е съгласно с предложението на Коалиция за България за председател Светла Димитрова Пламен Моллов каза, че тя е добър професионалист, доказал своите качества и няма причина да не са съгласни с това.
ДПС получи предложение за петима представители в ЦИКЕП, това каза след консултации при президента заместник-председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан. За секретар на комисията ДПС предлага Мустафа Карадайъ, за членове - Сабрие Сапунджиева, Ерхан Чауш, Алексей Трифонов и Ася Велкова. Залагаме на опитни кадри, защото явно сме с хипотеза един и същи състав на ЦИК да изпълнява две функции - и за изборите за ЕП, и за Народно събрание, поясни Местан. Той посочи, че от ДПС са удовлетворени от предложението на държавния глава. По думите му президентът за първи път се съобразява с два критерия при избирането на членове на комисията - представителството на партиите и на коалициите в Народното събрание и в Европейския парламент.
ОДС пък предлагат двама представители в ЦИКЕП - Елена Маркова - за заместник-председател и проф. Михаил Константинов, като член на комисията. Президентът прие нашето предложение и сигурно ще се изпълнят нашите искания, казаха сините. Предлагаме хора с безспорен опит и авторитет, които ще гарантират приемственост и добрата работа на ЦИК, заяви главният секретар на СДС Иван Сотиров.
Иларион Иларионов и Мигуела Григорова са двете предложения на ДСБ.
От ГЕРБ предложиха един човек - Орлин Иванов, който в момента е общински съветник. Благодарение на положителното отношение на президента преодоляхме една несправедливост и партиите, които имат представителство в Европейския парламент, ще имат право и на един член в ЦИК, каза Бойко Борисов. Лошото е, че още няма дати за изборите, коментира той.
Само отцепниците от НДСВ - Българска нова демокрация (БНД) останаха недоволни. Те предложихиа на президента да издаде указ, който да върне за преразглеждане приетите вчера промени в закона за избиране на членове на Европейския парламент. Според измененията членове на ЦИК могат да бъдат партии и коалиции, които са участвали на последните избори за парламент и имат парламентарна група в Народното събрание. Така БНД няма право да предлага свои членове.
Този закон е обладан от чувството за политическа дискриминация, заяви след консултациите Борислав Ралчев. Според него е парадокс, че Парламентарната група на БНД е от 16 депутати и е една от най-големите опозиционни групи в парламента, а няма право да излъчи свои членове на ЦИК.
Консултациите приключиха в ранния следобед и се очаква Георги Първанов официално да обяви решението си.