Замърсената вода е попаднала в три френски реки - Рона, Гафиер и Лозон, предаде ДПА, цитирана от БТА. Вчера течност, съдържаща радиоактивен уран, се изля от лошо запечатан контейнер в централата.
Властите казаха, че няма опасност за населението и че са взети необходимите мерки. Експерти по радиацията заявиха, че аварията със сигурност е нанесла по-големи поражения на околната среда, отколкото твърдят властите. Комитетът за независимо изследване и информация за радиоактивността, френска организация с нестопанска цел, обяви днес, че изпуснатата в околната среда радиация е най-малко 100 пъти над допустимите граници.
Френската ядрена фирма "Арева" съобщи днес, че изтичането на замърсена с уран течност е по-малко, отколкото се е смятало първоначално, предаде Ройтерс. По данни на префектурата Воклюз в речните води уранът е в милиграмове, което значи, че рискът за населението е малък. По-висока от нормите е била концентрацията на уран в повърхностните води, но тя вече е спаднала съществено.
Според френските ядрени власти няма пряка санитарна опасност за населението. По обновени данни 75 кг природен уран са изхвърлени в почвата, или 6,25 куб.м разлив, което прави 12 грама уран на литър.