Работниците са в голямата си част студенти и са заминали да работят селскостопанска работа с посредничеството на "Конкордия груп" ООД и "Тотал сървиз". Работниците са тръгнали още оттук без копие от подписаните от тях договори и са попаднали на условия, нямащи нищо общо с уговорените, предаде "Фокус".
По думите на завърналите се ягодоберачи, в Шотландия са били общо 400 души от България, които в момента търсят различни начини за излизане от ситуацията. Било им е обещавано за един месец да изкарват по 2500 лв., а всъщност за две седмици са получили по 40 паунда. Били са им обещани нормални условия за живот, а всъщност са попаднали “в конюшни за по осем човека”. По думите им, автобусите, с които са се прибрали, са били осигурени от двете фирми, но е трябвало сами да платят транспорта си. Седем души от тях дори са били оставени на автогарата в Лондон, защото не е имало място за тях.
На автогарата инспектори от Главна инспекция по труда посрещна измамение гурбетчии. Директорът на инспекцията Гълъб Донев обясни, че българските работещи не познават добре своите права и често са подмамени от идеята, че ще получат едно добро възнаграждение в чужбина. Проверките ще продължат и през следващите дни, каза Донев и допълни, че от ГИТ ще работят паралелно с Националната агенция по приходите, с Икономическа полиция и с прокуратурата, ако се установят нарушения.
Според управителя на фирмата "Тотал сървиз" Антон Йорданов проблемът е в това, че тези ягодоберачи са попаднали на седмица, в която е нямало работа. Според него проблеми с договорите няма.
Вижте снимки