Това заяви на пресконференция Тадеуш Ивински - ръководител на делегацията на ПАСЕ от наблюдатели на изборите за 41-то Народно събрание, предаде БТА. Той допълни, че вече е имало два такива случая.
ЕС анализира нашите доклади, могат да се вземат решения, които да имат финансови последици за съответната държава и членството може временно да бъде преустановено, допълни той.
Андреас Грос - парламентарист от Швейцария, посочи, че преди да се вземе подобна мярка, първо тя ще бъде подложена на дискусия. Той каза, че при груби изборни нарушения би могло да се стигне и до там България, която сега е в постмониторингов период, да бъде върната в процес на мониторинг.
Тадеуш Ивински изрази силно възмущение от това, че българският парламент не е отправил официална покана към делегацията на ПАСЕ да наблюдават парламентарния вот у нас. Eдва в последния момент са получили документ и то не от председателя, а от заместника му Юнал Лютфи, предаде БГНЕС. За пръв път се натъквам на липса на сътрудничество от страна на българския парламент, 18 години работя в ПАСЕ и не съм бил поставян в такава ситуация, коментира Ивински. По този повод ръководителят на делегацията допълни, че искрено се надява да е станало недоразумение.
Представителите на делегацията заявиха пред медиите, че много български граждани се оплакват от изборни нарушения у нас.
България е шампион по купуване на гласове, заяви Майкъл Йенсен - парламентарист от Дания. Ако това се случва в Дания, ще предизвика огромен скандал, ще започнат разследвания, процеси, коментира Йенсен. Той изрази недоумение "как е възможно да не се предприемат действия и да не се търси отговорност".
Наблюдателите от ПАСЕ съобщиха за отправени до тях сигнали за изборни нарушения. Позоваха се печатна медия, според която журналисти "купили" 500 гласа в ромски квартал. Известени са, че е изкупен цял тираж на в. "Капитал" от миналата седмица във връзка с информация за корпоративен вот.
Делегацията се осведоми от присъстващите журналисти за предизборната кампания в страната. Сред задаваните въпроси бяха до каква степен е спазен балансът на представяне на политическите партии в медиите, има ли фаворизиране на определени партии от страна на медиите, спазва ли се ефирното време, дали партиите са задължени да плащат за участието си в политически дебати в медиите, дали се спазва практиката да се възползват от безплатно време за изявления.
Делегацията на ПАСЕ у нас е съставена от 12 парламентаристи от Полша, Италия, Турция, Македония, Швейцария и Дания. Сред тях няма представители на НАТО и ЕС. Тадеуш Ивински съобщи, че наблюдателите ще се разделят на групи и ще обхванат 15 избирателни секции в страната. Те ще присъстват на откриването на избирателните секции, както и на преброяването на бюлетините. Делегацията ще се срещне с представители на политически партии и на дипломатическата общност у нас, с неправителствени организации, както и с председателя на конституционния съд.
Резултатите от наблюдението ще бъдат обсъдени на заседание на ПАСЕ в края на септември в Страсбург.