Американският гигант за газирани напитки и бързи храни поде в Австралия кампания, че е мит, че пиенето на кока-кола води до затлъстяване, разлага зъбите и съдържа много кофеин, предадоха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.
Асоциацията на австралийските стоматолози и лобистки групи в областта на здравеопазването обаче подадоха жалба пред Комисията за конкуренцията и потребителите. Газираните напитки са ключов фактор за влошаването на здравето на австралийските деца, аргументира се председателят на браншовата организация на зъболекарите Нийл Хюсън.
Регулаторният орган постанови, че "Кока-Кола" е нарушила националното законодателство за търговските практики. Неговото решение бе приветствано от говорител на неправителствена организация за борба срещу затлъстяването. Колата съдържа високи количества захар, калории и кофеин, и не дава ценни хранителни съставки.
Компанията се съгласи да публикува уточняващи съобщения във водещите вестници във всеки голям австралийски град, както и на своя сайт. В тях ще бъдат посочени реалните количества кофеин, които съдържат нейните газирани напитки, включително тези, представяни като диетични и безкофеинови.