С помощта на специално изработени приспособления те буквално са преорали пясъчното дъно в защитената местност “Стамопуло”, съобщи БГНЕС.
Този вид мида е деликатес в южната ни съседка. Тримата бракониери са от Кавала и пристигнали в Приморско, примамени от богатите находища у нас. Пясъчната мида живее заровена под повърхността на пясъчното дъно и за да се извади трябват специални съоръжения. Според българското законодателство използването на дънни тралове и драги за добив на миди и улов на риба е абсолютно забранен, но високата цена на тази мида в Гърция я прави притегателна за любителите на бързата печалба.
Гръцките граждани, които са от турски произход - Тархан Байрамоглу, Нури Ахметоглу и Хюсеин Шерифоглу днес демонстрираха пред граничните полицаи и риболовните инспектори как точно са преоравали дъното на залива. “Този деликатес струва 25 евро в Гърция и затова тези хора през цялото време продължават с техните набези при нас.
Намериха пукнатината в закона и правят каквото си искат. Снощи са задържани в 03.30 ч.”, каза Джемил Кадиш, началник на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Бургас.
Бракониерите те са били заловени с чувал с 30 кг. бяла мида, а в колата им инспекторите са открили приготвени още 12 празни чувала. Предполага се, че става дума за организиран канал за улов и пренасяне през границата на ценния деликатес. На тримата днес бяха съставени актове по Закона за рибарството. Те ще трябва да платят солени глоби за добив на миди без разрешително и за стопански риболов със забранени от закона уреди.
От началото на годината това е трети подобен случай на контрабанден улов на бяла мида-казаха риболовните инспектори.
Вижте още снимки