Това съобщиха от МВР. Петров е упълномощил адвокати, които да съберат и подготвят необходимите документи и да внесат иска. Повод за това са изявленията на бившите директори на ГДБОП и на НСС, обясниха от полицията.
Скандалът в МВР избухна, след като депутатът от ДСБ Атанас Атанасов внесе при главния прокурор Борис Велчев данни, че висши полицаи са замесени с мафията. Оказа се, че зам.-шефът на ГДБОП Иван Иванов предупреждавал собственици на фирми за разследвания и проверки срещу тях. Депутатът заяви, че Валентин Петров трябва да бъде отстранен, тъй като е много близък с Иванов и многократно е настоявал да бъде назначен за зам.-директор на ГДБОП. Бившият директор на службата пък Ваньо Танов каза, че когато заемал поста, се е възпротивил на назначаването на Иванов. След като Танов е напуснал обаче, Иванов е бил назначен с подкрепата на Петров. Танов обвини главния секретар на МВР, че е корумпиран и лъже (виж линка долу).
Всеки български гражданин има право да потърси правата си в съда, ако смята, че те са нарушени, коментира Атанасов информацията, че Петров ще заведе дело за клевета.
По-рано вътрешният министър Румен Петков заяви пред БНР, че не му е докладвано нищо по случая с Иванов. Ако е имало информация и тя е била спестявана на определени нива в службите, тези, които са я спестявали, ще се разделят с министерството, категоричен бе Петков. Той допълни, че разработка по Иван Иванов няма. Телефон, използван от Иванов, е бил контролиран и трябва да се изясни на базата на какво правно основание е ставало това, каза още министърът. При мен няма информация нито за подслушване на Иван Иванов, нито за негово участие в каквито и да са корупционни схеми, подчерта министърът.
Петков посочи, че Атанасов все още не е предоставил на ДАНС диска със записаните разговори между Иванов и представители на сивата икономика. Той определи това като възпрепятстване на правосъдието. Петков подчерта, че не счита, че случаят с Иванов е повод министърът, който и да е той, да си подаде оставката.