Това каза еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева в интервю пред "Фокус". "Това ще бъде и едно от нещата, които ще следим през тази година, за да видим защо в едни страни за една година увеличението на цените на хранителните продукти е нула, а в други страни е в пъти по-високо", обясни еврокомисар Кунева. Нейното желание е наистина да види едно поевтиняване на хранителните стоки.
"Няма проблем, че стоките са евтини. Напротив, това че има по-евтини стоки на пазара е много добре. Не цената на стоката притеснява. Това, което притеснява, е дали стандартът за безопасност на стоките се изпълнява", коментира Меглена Кунева. Тя бе категорична, че ще продължи работата си в тази посока. “Радва ме, че след като ние направихме кампания в България – “Коледата безопасна”, нямаше инциденти, свързани с опасни играчки за деца по Коледа (виж линка). Това е добре и означава, че кампанията върши работа”, посочи еврокомисарят. Тя припомни, че по отношение на проблема с опасните китайски стоки, през тази година в процес на изработване е нов меморандум за разбирателство с Китай. Меглена Кунева изрази надежда, че преговорите между Европа и Китай в това отношение, ще приключат с това, че Европа ще докаже своето лидерство на стандартите.
“Това ще бъде добре и за европейските потребители и за света, защото съм сигурна, че тези стандарти ще дадат повече спокойствие и в САЩ, с които ние работим, а и в Китай, заради усъвършенстване начина на производство”, каза още еврокомисарят по защита на потребителите.
Днес се отбелязва Световният ден на потребителите - 15 март. По този повод в съботния ден Комисията за защита на потребителите отваря своите врати. Експерти на КЗП ще посрещат потребителите и ще им дават разяснения относно техните права, ще ги консултират и ще им предлагат брошури на различни теми. Потребителите ще могат да посетят централното управление на КЗП на пл. „Славейков” 4А, както и офисите на регионалните дирекции във Варна (ул. „Бдин” 14А), Бургас (ул. „Калоян” 16), Русе (пл. „Свобода” 60) и в Пловдив (ул. „Велико Търново” 25). Отворен за посещение ще бъде и Европейския потребителски център – България, който се намира на ул. „Бачо Киро” 14 в София (виж линка долу).