Това каза пред журналисти директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация Христо Куманов, цитиран от БТА. По думите му, към момента чакащите за бъбречна трансплантация са 947 българи, от които 294 от миналата година са на хемодиализа. Общо 89 човека чакат за трансплантация на черен дроб, 87 чакат за трансплантация на сърце.
През миналата година са извършени 27 бъбречни, 7 чернодробни и 3 сърдечни трансплантации. Те не са достатъчни, въпреки че специално чернодробните присаждания са своеобразен рекорд за страната ни, категоричен е Куманов.
Има желаещи да даряват органи срещу заплащане, но платеното донорство е абсолютно забранено, заяви той. В България не е възможно да се извърши нелегална експлантация, допълни той. По думите му изказването на депутата в Европейския парламент Петер Лийзе, че в страната ни се извършват подобни експлантации, е лъжа. Според Куманов, това изказване няма за цел да навреди на България, а се основава по-скоро на заблуждаваща информация. Министерството на здравеопазването ще реагира по проблема, като вероятно ще уведоми за него българските евродепутати.