Голям дефицит на донори у нас

Броят на чакащите за трансплантация за различни органи в България е голям.

Обратно в новината

Коментари - Голям дефицит на донори у нас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

имам приятел който се нуждаеше от трасплантация на бъбрек пострада при ловен инцидент въпреки наложи се да чака 3 години въпреки че в англия нямат проблем с донорството брат му дари единия си ако живеха в българия не ми се мисли какво можеше да се случи но съм съгласна с вас че мафията и на всякъде слава богу че приятелите ми англичани не се преместиха да живеят в българия както планираха преди инцидента

Подписах декларацията в здравноосигурителнат книж за ОТКАЗ ОТ ДОНОРСТВО. Не може държавата да ме мисли за ходеща ферма за органи и да ПРЕД-ПОЛАГА, че РАЗПОЛАГА с тях след смъртта ми. Мръсна държава !!!

Ей ненаситни, крадливи, дребни вампири имайте страх от Дявола поне!

Хе хе, хареса ми коментарът ти, и аз искам да видя специално как някой от тия пиявици ще дари безвъзмездно имот в полза на социален дом, мале..... това ще е събитие от такова естество, че ще бъде достойно, да се впише към чудесата на света

Има дефицит защото изнасят. В България още управляват ДС и номенклатурата.

България е една от първите страни по износ на донори.Гледайте предаването на Маргарита Михнева по Канал3 на 12.03./сряда/ от 21.30часа.

Ами да внасяме донори, щом у нас липсват....

Ами ще се научите да лекувате хората, а не да чакате като вампири.

Плевен (16:05ч.)А защо се изнася човешка тъкан от нас? Може ли някой, който знае да каже. Каква тъкан. И защо се изнася.

При тази корупция и престъпност у нас декларацията за донорство наистина поставя кандидат-донора в рискова група. Кой може да гарантира неизтичане на информация. Ако се приеме този въпрос да се решава от близките на загиналия-пак може да има инсценировка и натиск. Проблемите в една държава са винаги взаимосвързани. Оправяме държавата-оправяме проблемите.

Dobre go pomnia tozi period. Za jalost togava biah student v Sofia i se chudih s kolko pari sum v djoba bez da sum izkaral lev ot nego shtoto leva se obezceniavashe s ne s dni, a s chasove. Za tova NIKOGA niama da prostia ne keleshite tuka koito osvirkvat Kostov deto ni izkara ot KOMUNISTICHESKATA kriza v koiato ni vkaraha te i TEZI KOITO GLASUVAHA ZA TIAH PREDI I SEGA !!!!

Нелегални трансплантации наистина няма, но и легални няма. Причините за това са прости и ще ги изброя: 1. Тотално неразбиране на тези от които зависи /баш шефовете/ развитието на този тип дейности. Това е така, защото на такива постове се назначават партийни другари, които са некомпетентни. 2. Неразбиране и нежелание за разбиране на проблема, плюс умишлено спъване на тези които са кадърни, компетентни и искат да работят професионално. А как трябва да се постъпи? Много е просто и не е необходимо да откриваме топлата вода, а просто да се поучим от опита на успелите в тази сфера европейски държави и да го адаптираме към нашите условия. Как става? Започва се от донорството, а не от трансплантациите /моите уважения към хирурзите/, а в България слагаме каруцата преди коня. Целия този процес си има име - Мениджмънт на трансплантациите и неговата цел най-общо, без многото детайли, които са обединени в цяла медицинска специалност е да направи така че всички възможни потенциални донори /за съжаление на всички нас ги има, това е научно доказан факт/, чрез благословията на техните близки да помогнат с органите, тъканите и клетките си на наистина нуждаещите се /всички знаете, че също ги има за жалост - вижте само децата в детската диализа или онкохематология/. Така повече пациенти ще от листите на чакащите ще получат така необходимия им орган, тъкани или клетки. Това вече е високо ниво на Обществено здравеопазване, което за съжаление у нас си остава в кавички. Основен двигател в този така описан процес трябва да е админнистрацията /сещате се за кого става дума/. Ако не вярвате, направете справка както казва евродепутата в Испания. Само че, това не става с празни приказки както нашите експерти какво било там и едиси къде си, а с четене, усъвършестване и правила практика - и за нея си има дума - професионално управление и решения, които водят до видими резултати, а не ден да мине друг да дойде. Това е. Другарите да си ходят, истинските стойностните хора между тях отдавна ги няма на този свят.

Ще подпиша декларация за донорство веднага след като видя 240 такива декларации от депутатите ни и още няколко десетки от министрите и зам.министрите ни. Защото ми омръзна това плиткоумно дрънкане. Дайте ни пример дами и господа! Дайте пример като дарите органите си. Дайте пример като осиновите деца от Магилино. Дайте пример като дарите безвъзмездно поне по един имот за детски домове в полите на Витоша или за детски почивни бази наморето и планината. Вие напред, ние след вас...

Ако изказването на директора Куманов се беше появило преди това в Европейския парламент можеше повече да му се повярва. Такъв доходоносен бизнес, пък да е неразвит у нас???...

Davai idei, davai. Dano maika ti i bashta ti da sa purvite.

Ти спомняш ли си зърнената криза мойто момче? Тогава пак изнасяхме, за да ни стане още по-гадно. Та и сега така!!!

НЕ СЕ ПОДПИСВАЙТЕ В ДЕКЛАРАЦИИ ЗА ДОНОРСТВО СЛЕД СМЪРТТА ВИ! НИКОГА! В страната ни от години се върти бизнес с органи и бебета. От гроба не можете да предприемете каквито и да е действия срещу тези гадове! Дарявайки органите си ще спасите живот, може би, но ще направите някой чиновник-тарикат по-богат. И ако все пак много ви се ще да бъдете донори дарявайте единствено и само в полза на семейството си!

А някой знае ли колко тона човешка тъкан е изнесена в чужбина през тази година?Аз знам.?!Чух в неделя 150 и изтръпнах от ужас!Да беше говеждо или агнешко!........?

Мафията какво чака, нима ще остави тази ниша незапълнена?

v svecija se pravat okolo 300 transplantacii na 4eren drob godishno . tija nashte imat rekord otzad napred

Eeeee... to niakoi da ne kaje che iznasiame mnogo donorski probi navunka i vednaga shte se nameri niakoi koito da trugne da dokazva che ne e taka i oshte poveche che e tochno obratnoto - che ne ni dostigat. Kak niama da stigat kato gi iznasiate be???? Kak ne se setihte da kajete tova predi EK da vi obvini v iznasiane????

При тази смъртност по пътищата ни колко материал има не е за вярване,че липсват такива.А за уши просто си е без ред и чакне..

Първи сме в Европа по износ на органи България е сред най-големите износители на органи в Европа. Страната ни е една от държавите в ЕС е най-много нелегално извършени експлантации, се твърди в доклад на Съвета на Европа. Според Петер Лийзе, член на ЕП, това явление съществува, но повечето случаи на донорство не са такива. Той настоява Европол да се заеме с разследването на нелегалната търговия с органи, тъй като много хора страдат от нея, защото например медицинското обслужване, което получават донорите, не е адекватно в повечето случаи, а и така се влияе на общото виждане за легалната трансплантация на органи. В Европарламента ще се опитат да изготвят европейска директива за по-голяма сигурност при трансплантации, за да не се стига до предаването на ХИВ и вируса на хепатит поради липса на достатъчно тестове. Според Лийзе, правилата не бива да са много строги, за да могат все пак да се извършват трансплантации. Евроексперти ще обобщят най-добрите практики на страни членки на ЕС, за да се определят най-добрите стандарти при организацията на трансплантации