В спасителната операция са се включили служители на местното РПУ, ОДП-София и жители на Костенец, съобщиха от МВР, цитирани от БТА. Криминалисти установили, че 19-годишен криминално проявен младеж с инициали Д.З. от същия град пребил момчето и откраднал мотоциклета му. Два дни по-късно побойникът бил задържан, уточняват от МВР.
През нощта на 13 февруари разтревожена майка съобщила в полицията, че 9-годишният й син излязъл да се повози на високопроходимо "АТВ" предния ден след обяд и не се е прибрал. Цялото районно полицейско управление било вдигнато на крак.
Детето незабавно е обявено за издирване. Въпреки продължилото няколкочасово издирване, усилията на полицаите не се увенчали с успех. Притесненията на всички нараснали заради влошаването на времето и силното застудяване - до минус 13 градуса. Рано сутринта на помощ на полицаите се притекли техни колеги от ОДП-София, общински служители, горски, охранители и жители на Костенец.
Същия ден към 11 часа 9-годишното премръзнало и ранено дете е открито в дере. То веднага е откарано в тежко състояние в болница в София.
Повреденият мотоциклет, от който липсвал контактният ключ, също бил открит след няколко часа. По случая е образувано досъдебно производство.
Младежът е задържан за срок от 72 часа и разпитан пред съдия, уточняват още от МВР.
При друг случай пиян баща забравил да прибере от гората 2-годишния си син, докато бил на паша с овцете (виж линка).