Това заяви премиерът Сергей Станишев в лекцията си по време на годишната конференция за обучение и квалификация на военните аташета, която се провежда днес и утре в София, предаде БГНЕС.
Станишев очерта външно-политическите приоритети на страната. Това са сигурността на Балканите, отношенията със страните от Кавказкия регион, Русия и Украйна, възстановяването на позициите, които България има в Близкия изток, развитието на отношенията с Китай и Виетнам и стратегическо партньорство със САЩ.
Премиерът изтъкна, че е закономерно България да продължи своето участие в Афганистан, но без да подлага на необосновани рискове над 400 български военнослужещи там. Според министър-председателя на този етап България се въздържа от участие във военно-възстановителните операции в Афганистан.
Станишев съобщи, че има променена оферта от френска страна за корветите, които България планира да купи. Премиерът акцентира и върху това, че се търси начин за преодоляване на различията с Русия относно лицензиите на военните машини.