Това каза световно известният професор по химия от български произход и създател на противозачатъчното хапче Карл Джераси по bTV.
Професорът обаче изтъкна, че социалната система и обществото в развития свят не функционират, следвайки неговия съвет. Обществото трябва да създаде стимули за майките и първокласни грижи за деца, смята Карл Джераси. Той отбеляза, че е клинично доказано, че една жена може да роди и след 5-годишно приемане на противозачатъчно хапче, но посочи, че биологичният часовник на жената е направен така, че на 40 години на нея й е най-малко интересно да ражда.
Днес проф. Джераси ще изнесе лекция в Американския университет на тема "Секс и възпроизвеждане - готови ли сте за развод?". Джераси беше обявен от в. "Лондон Таймс" за една от 30-те най-велики личности на миналото хилядолетие редом с Шекспир, Нютон, Дарвин, Айнщайн и Коперник и е единственият от плеядата, прекрачил в третото хилядолетие. Американците го титулуват "Бащата на Хапчето". То е първото лекарство, което те поставят в Националната изобретателска галерия на славата.
Карл Джераси е номиниран за най-революционно откритие в медицината, гласуването е организирано от "Бритиш Медикъл Джърнъл" , а резултатите ще бъдат обявени на 18 януари 2008 г. в Лондон. Световно известният учен е роден във Виена през 1923 г. Майка му е австрийка, а баща му Самуел Джераси, българин, е прочут дерматолог в София. През 1939 г. Карл пристига с майка си в България и учи в Американския колеж в Симеоново. През 1941 г. семейството емигрира в САЩ. Професорът е и известен драматург, пише пиеси в нов, измислен от него жанр - "science-in-theatre" - "наука в театъра". Неговото творчество има огромен успех. Той е и страстен колекционер на картини и скулптури.