Те прогнозираха пъстра картина в общинските съвети след изборите, но според тях е трудно да се отговори кой ще е победител на вота, защото в много градове зад един кандидат застават няколко политически сили, съобщи БТА.
Стачката може би донякъде е замислена от определени среди като форма на индиректен удар срещу управляващото мнозинство, но в крайна сметка се преекспонира, учителите залитнаха прекалено много и реално това, което загубиха управляващите, ще им се върне сега от преекспонирането на протестите, смята Кольо Колев от "Медиана".
Както на всички местни избори, накрая всички ще се обявят за победители, на местен вот резултатите трудно се броят, защото има различни коалиции и всеки ще си приписва гласовете, дадени за определена коалиция, коментира социологът. Според него реалната картина ще бъде доста пъстра. Той прогнозира, че като цяло коалицията ще успее да запази мнозинство, а ГЕРБ ще пробие на много места и да се утвърди като основна опозиционна сила. Колев смята, че в София вероятно ще има балотаж, като срещу сегашния кмет и кандидат за втори мандат Бойко Борисов на евентуален втори тур ще се изправи издигнатият от БСП Бриго Аспарухов. На трето място засега според "Медиана" е кандидатът на "Алианс за София" Мартин Заимов, след него е номинираната от НДСВ Антония Първанова. В София той очаква доста шарен местен парламент. По думите му в Общинския съвет ще влязат ГЕРБ, БСП, "Алианс за София", НДСВ, "Атака". Шансове да вкарат общински съветници имат и "Съюз БГ", и Демократическата партия.
Петър Живков от МБМД не намира съществена промяна в нагласите на хората по време на предизборната кампания. В края на кампанията вървим към избирателна активност, нормална за местни избори - около 50% средно за страната, смята социологът. Той е на мнение, че общинските съвети ще бъдат изключително шарени и много рядко една партия ще има мнозинство. Според него за София се очертава победа на Борисов, като е възможно това да стане на първи тур. По думите му Заимов ще е втори. Според него се очертава победа на ГЕРБ в София и при листите за общински съветници, като партията има шансове за получаване на мнозинство в Общинския съвет. БСП засега е на второ място, но има засилване на позициите на "Алианс за София", каза социологът. Той прогнозира, че в СОС ще влязат "Атака" и НДСВ, а е възможно общински съветници да вкарат и Демократическата партия, "Съюз БГ" и някои по-малки партии.
Според Геновева Петрова от "Алфа рисърч" БСП ще продължи да бъде важен играч на местно равнище, но в сравнение с влиянието й в национален мащаб ще настъпи спад. Присъствието на десноцентристките партии е на път да се ограничи до отделни общини, смята тя. Според Петрова ДПС има шансове да увеличи тежестта си в местната власт.