За това са се разбрали главният прокурор Борис Велчев и лидерът на СДС Пламен Юруков, предаде “Фокус”. От СДС са обявили писмено искането си в Главна прокуратура за осигуряване на дежурни прокурори, на които застъпниците на СДС да сигнализират за купуване на гласове.
На въпрос дали вече има данни за купуване на гласове, Юруков отговори уклончиво, но все пак заяви, че има такива данни за Видин и Кюстендил. Той не уточни дали става въпрос за ромски махали. Юруков обясни, че по места се създавала “организация” на работещите в дадено предприятие.
До момента има четири образувани проверки на прокуратурата по сигнали за купуване на гласове.
Според Юруков инкриминирането на продажбата и купуването на гласове е правилна стъпка, тъй като е недопустимо да се изкривява волята на избирателя.
Прокуратурата и полицията в Перник проверяват сигналите за купуване на гласове в града. Според информации, които се разпространяват в града, става дума за 16 000 гласа, съобщи междувременно БНТ. Купувачите на гласове предлагали пари на безработни и ниско платени хора. В кафенета в Перник се записвали имената и адресите на съгласилите се да продадат гласа си, за да може след вота да бъдат посетени в домовете си и да получат уговорената сума. Жена разказа пред БНТ, че схемите са различни – в някои случаи парите се дават след вота, в други – преди това. За различни кандидати за кмет се плащали различни суми – най-често 50 и 70 лева.