Преди седмица зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска заяви, че вариантите са нови договори за извозване на бали към други градове или повторното отваряне на сметището в Суходол.
Около 10 ноември квотата за извозване на боклук към Пловдив и Карлово ще се изчерпи. Теренът от 150 дка, който Столичната община ще купи в кв. Кремиковци, също е вариант за избягване на кризата, каза Герджиков. Той е и един от подходящите терени за изграждане на завода за боклук.
Герджиков подписа в сряда договор за предпроектно проучване за инсталацията за отпадъци с българо-германския консорциум между "Фихтнер", "ВТ-Инженеринг" и "Аква консулт". Чрез проучването трябва да се избере място за завода и да се направи оценка за въздействието върху околната среда на инвестиционните намерения. Според плана на общината инсталацията трябва да бъде готова до края на 2010 г. София се надява да получи 130 млн. евро от ЕС за завода по проект, който вече е готов и е включен от правителството в оперативната програма "Околна среда".
Парите, събрани тази година от такса смет, са били достатъчни за събирането, извозването и балирането на отпадъците. В проектобюджета за 2008 г. не се предвижда увеличаване на таксата, каза Герджиков.