В четвъртък обаче продължението на списъка не е в новия брой на ежедневника, тъй като двама служители на ГДБОП са посетили редакцията на вестника и са връчили предупредителен протокол на главния редактор, от който става ясно, че публикацията на имената противоречи на закона, съобщи "Фокус".
По случая е образувано наказателно производство, съобщи градският прокурор Николай Кокинов.
Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни, че изнасянето на информацията преди решението на комисията противоречи на закона. Лицето, от което е излязла информацията, по закон е заплашено от 3 до 5 години ефективна присъда и над 15 000 лева глоба.
На въпрос откъде вестникът се е сдобил с тази информация, като се има предвид, че възможните източници са или от МВР или от Комисията по досиетата, Костадинов посочи: “Това ще установи прокуратурата. Надявам се в много кратък срок да получим отговор на този въпрос. Разговарял съм с нашите служители и силно съм убеден и искам да вярвам в посока, че от членове на комисията не е изтекла информация”.
Костадинов не иска да отправя пряко обвинение към МВР, но отбеляза, че източниците на информацията, които ще бъдат обект на проверката, са на първо място МВР и членовете на комисията.
От своя страна Данка Василева, главен редактор на “Експрес”, бе категорична, че силният обществен интерес към темата за принадлежността към ДС е мотивът за предсрочното публикуване на имената. “Освен това – ако списъкът излезе в четвъртък официално, във вестниците ще излезе чак в петък, а изборите са в неделя – така избирателите ще имат много малко време да се запознаят подробно със списъка”, допълни Василева. "Не съм убедена, че с публикацията е нарушен законът", категорична бе тя.