Родителите пък трябва да я приемат като "Всяко зло за добро". Това коментираха психолози във Велико Търново, съобщи БТА.
Според психиатъра д-р Фанка Койчева - главен консултант в направление "Промоция на здраве и профилактика на болестите" при Националния център за опазване на общественото здраве, в дните на протестите децата се чувствали щастливи от неочакваната ваканция. В същото време по време на стачката те натрупаха социален опит, като получиха възможността да се запознаят с професиите на своите родители на техните работни места, каза д-р Койчева.
По нейните думи не трябва да се спекулира с информации за зачестили случаи на злоупотреба с алкохол от ученици по време на стачката, защото тийнейджърите в България не употребявали повече спиртни напитки от своите връстници в европейските страни.
От своя страна в дните на стачката родителите вместо да трупат отрицателни емоции, трябва следват принципа "Всяко зло за добро", препоръчват още психиатрите, които обявиха началото на Месец за психично здраве "Заедно срещу стреса". Според лекарите учителите са намерили изход в борбата със стреса и дистреса, като персонифицирали своя негативизъм в плакати с образите на министри.