Станишев заяви, че учителите "напълно основателно искат увеличаване на заплащането", но изтъкна, че по-високото заплащане трябва да е гаранция и за по-високо качество на образованието в България, предаде БГНЕС. Правителството призна, че има проблем и е готово с план за увеличаване с над 30% на учителските заплати догодина, каза Станишев, но добави, че инвестициите в образованието трябва да бъдат комбинирани с реформи. Сред тях премиерът посочи децентрализацията в образованието, премахване праговете за брой ученици и цялостно преструктуриране на системата. Ние сме пред изход или да увеличим 100% заплатите на всички, да се отвърже курса на лева и да се стимулира инфлацията или да търсим разумни решения, коментира Станишев.
Припомняме, че учителските синдикати настояват заплатите на съсловието да се вдигнат със 100% на три етапа до юли 2008 г.
Ние не бягаме от диалог, но без ултиматум. Лошото е, че непримиримата позиция на синдикатите поставя в неудобно положение учителите, каза още премиерът. "На мен дори ми е обидно от това. Готов съм на открит диалог дори и пред медиите", допълни той.
Междувременно просветният министър Даниел Вълчев покани с писмо синдикатите на преки преговори на 5 октомври в сградата на МОН. Правителството разглежда това като проява на добра воля и желание за продължаване на диалога, посочва Вълчев и изрази увереност, че "всички заедно ще положим нужните усилия за намиране на най-добрите за България решения". Ден преди това - на 4 октомври, синдикатите са поканени при президента Георги Първанов, за да търсят решение на проблема.
Заради кризата в образованието следващата седмица се свиква Съветът на коалицията, съобщиха изненадващо депутати от управляващото мнозинство. Денят все още не е уточнен.