Проверката е приключила с отказ да се образува досъдебно производство, каза главният прокурор Борис Велчев.
Миналата седмица стана ясно, че прокуратурата проверява твърденията, че зам.-председателят на СГС Костадинка Наумова, която е в новия ВСС, е написала неверни данни във фирмените регистри при създаването на радио „Вива”. Наумова е шеф на фирмено отделение в съда. Тя бе избрана във ВСС от парламентарната квота по предложение на НДСВ. Целият избор протече със скандал в парламента и от ДСБ напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу процедурата по гласуване.
След избора на съвета царският депутат Борислав Ралчев заяви, че лидерът на партията Симеон Сакскобургготски посочил Наумова, за да мине по-лесно регистрацията на спорния конгрес на НДСВ. Според запознати не я познавал. В коментар обаче Сакскобургготски отрече твърденията и обясни, че Наумова вече не оглавява отдела в СГС, който се занимава с регистрацията на решенията от последния конгрес на НДСВ.
Няма от какво да се срамувам, каза Наумова днес по повод проверката на прокуратурата. Тя не знае кой има интерес от материалите, които излизат в пресата за нея, но е обидена от това, което се пише. “Проверете резултатите от проверката и вижте. Радвам се, че беше оценен моят тридесетгодишен стаж като магистрат", каза още съдийката, цитирана от "Фокус".
Министърът на правосъдието трябваше да участва в дискусията за избор на членове на новия ВСС от парламентарната квота, преди те да бъдат избрани в пленарна зала. Това каза министърът на правосъдието Миглена Тачева, цитирана от БТА.
Със спор завърши днес последното заседание на ВСС. Членовете на ВСС коментираха дали може да бъдат освободени от стария съвет магистратите, избрани в новия, предаде БГНЕС. Според новия закон за съдебна власт действащи магистрати не могат да бъдат членове на ВСС. В края на заседанието обаче беше гласувано освобождаването на магистратите - съдии, прокурори и следователи, които са избрани за членове във ВСС. Шефът на ВАС Константин Пенчев заяви, че спорът е възникнал, защото в закона не е ясно регламентирано това положение. Той посочи, че взетото решение от ВСС допълва законовите норми и не е незаконно.