От дружеството зависи дали ще го използват, защото всеки ще иде и ще строи там, ако "Кремиковци" си отиде като производство, каза главният архитект на София Петър Диков, цитиран от БТА. Ние не ги принуждаваме - даваме им възможност - и аз съм убеден, че текат разговори. Предложението на Столичната община, което стана ясно миналата седмица, е 10 000 хиляди декара, върху които е разположен комбинатът, с изградената инфраструктура, да се използват за строителството на делови център и така да се спре замърсяването на въздуха на София.
Според Диков алтернативата пред комбината е фалит, тъй като не било съвсем ясно дали МОСВ ще даде комплексно разрешително. Главният архитект съобщи, че преди месец е разговарял със собственика на комбината Прамод Митал, но до момента нямал отговор дали той приема идеята. "Това е негово решение - като собственик на терена той може да бъде със съучастие или да продаде дела си", каза Диков.
Общината може само да подкрепи промените, защото те ще се решават от собственика, държавата и евентуалните инвеститори, каза Диков. Според него "решението трябва да се вземе през следващите два-три месеца, иначе ще трябва да чакаме още 15 години да си отиде "Кремиковци".
От 1 октомври РИОСВ-София започва контролно измерване на емисиите на вредни вещества в „Кремиковци”АД, съобщиха от пресслужбата на екоинспекцията. Първото измерване приключи в края на март. Резултатите от него показваха замърсяване над пределно допустимите норми.