Новото руско правителство, представено в понеделник вечерта, е ярък пример за многобройните, но малко съобщавани от медиите, семейни връзки между министри, членове на президентската администрация и лидери на големи политически сили в Русия. Така например, новият премиер Виктор Зубков – човек в сянка, който за всеобща изненада беше избран за премиер на 14 септември, е баща на съпругата на министъра на отбраната Анатолий Сердюков. В името на роднинските връзки последният, който е в правителството от февруари, официално поиска да бъде уволнен, но молбата не бе удовлетворена от президента Владимир Путин. В понеделник седмичникът “Власт” изброи най-малко 35 случая на роднински връзки по високите етажи на властта, по регионите, в управлението на банки и национални енергийни гиганти. В понеделник вечерта се появи и 36-ия такъв случай – новият министър на здравеопазването Татяна Голикова е съпруга на министъра на енергетиката Виктор Христенко.
В списъка фигурира и Дмитрий Устинов, син на министъра на правосъдието, който е женен за дъщерята на “номер две” в президентската администрация Игор Сечин, представян като “първият човек” сред “силовиките” (армия, сили на реда и спецслужби). Но със сигурност “рекордите бие” директорът на Федералната служба за сигурност (ФСБ) Николай Патрушев. Един от синовете му – Дмитрий, е вицепрезидент на “Внешторгбанк”, която купи 5% от европейския консорциум ЕАДС, а вторият – Андрей, е съветник на председателя на управителния съвет на “Роснефт” – най-голямата петролна компания в Русия. На фона на всеобщите одобрителни коментари и пресата, и политиците в Русия рядко надигат глас срещу властта. Рядко има някой, който да се осмели да напомни, че федерален закон забранява роднинските връзки между “държавните служители”, заключава АФП.
Според други западни медии има и сполучливи назначения. Например назначаването на Алексей Кудрин за министър на финансите, смятат The Financial Times и Reuters.