Социалните работници настояват за вдигане на заплатите с 20% от 1 януари 2007 г. и получаване на 10-те си процента от 1 юли 2007 г., както и увеличаване средствата за грижите за един пациент в тези домове. Сега парите за един пациент годишно са 1600 лв. и те не са променяни от 3 години.
Сметките на сидикатите показват, че средната брутна работна заплата в бранша е 250 лева, което означава, че половината от заетите работят на минимална работна заплата. От социалните домове от столицата потвърдиха, че заплатата на санитар е 180 лв. месечно, 220 лв. - на медицинска сестра, а психолог - доктор на науките - се разписва срещу 260 лв. месечно.
През цялото време на шествието с високоговорител социалните работници скандираха призиви: "Не на мизерията", "Ние сме хората, които се грижим за възрастните, болни и самотни хора, за децата с увреждания и за сираците".
Средните работни заплати в сферата на работещите в сферата на социалните услуги ще стане 293.81 лв., заяви зам. социалният министър Иванка Христова на брифинг за журналисти по повод исканията на протестиращите. Второто предложение на социалното министерство е увеличаване на средствата за издръжката на домовете в сферата на социалните услуги с 2 288 000 лв., каза още Христова.
По-рано министър Масларова изтъкна, че проблемът със социалните работници е вече решен. Било прието постановление на МС, в което се предвижда да бъдат увеличени средствата за издръжка за социалните работници с 2.3 млн. лева. Отделно за повишаване на заплатите били предвидени около 550 000 лева и постановлението за тях щяло да бъде прието на утрешното заседание на Министерски съвет.