Делото е възложено на Националната следствена служба, тъй като деянието е извършено в чужбина, съобщи БГНЕС. Предстои да се повдигне задочно обвинение срещу Гаганелов и да се иска неговата екстрадиция. По данни на прокуратурата той отказва да се върне в България и трябва да се предприемат мерки, за да бъде докаран законно от Либия. Би следвало либийската страна да не откаже това на България, смятат от прокуратурата.
Вчера министърът на икономиката Петър Димитров сезира главния прокурор за неправомерна продажба на базата на „Булгаргеомин” в Либия. Разпродадени са машините и оборудването на дружеството. Пълномощникът на „Булгаргеомин” в Либия Никола Гаганелов е сключил договор за продажбата на базата „Синауен", машини и оборудване по концесиите "ЕПСА-80" на либийска територия собственост на Булгаргеомин в Либия. Купувач е либийската фирма „Сашеротиат Ал-Наджах”. Сделката е на стойност от около $900 хил. Тъй като държавата притежава 100% от капитала на Булгаргеомин, за извършването на подобни действия е необходимо изричното разрешение от упражняващия правата на собственост на държавата в дружеството, т.е. на министъра на икономиката и енергетиката, както и изрично пълномощно от изпълнителния директор на дружеството. Такива не са предоставени и липсват, поради което Никола Гаганелов е извършил неправомерно разпореждане с имущество, собственост на Булгаргеомин, като е превишил предоставените му пълномощия. Това пише в сигнала, който министърът на икономиката и енергетиката връчи на Борис Велчев.
Нямам спомен откакто съм главен прокурор да е имало подобен случай по икономически мащаби и наглост на извършеното. Случаят с продажбата на база на “Булгаргеомин” ЕАД в Либия е прецедент.Това каза главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет, предаде “Фокус”.
От близо 10 години Булгаргеомин почти няма дейност в Либия, а допреди месеци дружеството не се бе разплатило с работниците си, припомня "Стандарт". След редица протести едва през април 2007 г. МИЕ преведе 5 млн. лв. по банковите сметки на работниците. Това са парите на около 280 души, работили в Либия.