Според него у нас тези дела са за много по-малки суми, заради контрола на банковата система. Обвинител № 1 уточни, че банковият пазар в България така е устроен, че не позволява “пране на пари”.
В България имало няколко много големи и опасни престъпни групи, по които "се работело за неутрализирането им", за да се преодолее закъснение от 10-15 години. Рано или късно те ще сбъркат някъде, каза Велчев.
Разбити са значими организирани престъпни групи и са събрани солидни доказателства против тях, заяви Велчев. Той каза още, че в България има 9 осъдителни присъди за “пране на пари”, от които 8 са влезли в сила.
Главният прокурор изрази надеждата до края на годината в съда да бъдат внесени всички обвинителни актове по делото „Топлофикация", съобщи "Фокус". Съдът прекрати делото срещу бившия шеф на дружеството Валентин Димитров и го върна за преразглеждане в прокуратурата.
Велчев не се ангажира със срокове за крайните присъди, като допълни, че не вижда никакви пропуски от страна на съда по това дело. Въпреки това той призна, че по редица дела прокуратурата допуска технически грешки.