Прокурор Станев е наказан за лошо изпълнение на служебните задължения, съобщиха от прокуратурата. При проверка е установено, че наблюдаващият прокурор Станев е допуснал Максим Стависки да бъде привлечен като обвиняем по горепосоченото наказателно производство с грешна правна квалификация във връзка с катастрофата на 5 август 2007 г., в резултат на която загина един мъж, тежко беше една жена и други двама са с по-леки наранявания. Той не е отстранил грешка, допусната в доклад на младшия дознател при РПУ - Приморско Христина Дамянова. И заради това Стависки е бил обвинен за причиняване на тежка телесна повреда, а не в убийство.
Мотивите на окръжния прокурор за наказанието са, че допуснатата грешка е съществен процесуален пропуск, който нарушавал правата на защита на участниците в наказателното производство, а от друга страна създава негативен облик на прокуратурата.
За гафа стана ясно на 21 септември, когато прокуратурата на Бургас обяви, че Стависки не е обвинен в убийство, а за причиняване на тежка телесна повреда. Час по-късно зам.-главният прокурор Камен Ситнилски и говорителката на ВКС Маргарита Попова съобщиха, че се касае за грешка, която ще бъде отстранена.
Ситнилски уточни, че до месец ще бъде готово обвинението, техническата експертиза и химическата експертиза за наличие на алкохол вече са готови. Според него окончателното обвинение ще е , че след употреба на алкохол по непредпазливост Максим Стависки е причинил смърт на едно лице и тежка телесна повреда на друго лице. Ако прокуратурата успее да докаже вината на Максим Стависки пред съда, то световният шампион може да получи ефективна присъда от 3 до 10 години затвор.