Той каза, че за съжаление в България не е изграден механизъм за преодоляване на социални конфликти, а този с учителите е можело да бъде предотвратен, предаде БГНЕС. По думите на Георги Първанов трябва да се направи всичко възможно да не се разгърне учителската стачка, защото от нея, от липсата на ефективен диалог, може да загубят всички - държавата, институции, синдикатите и учителите. Президентът подчерта, че диалогът няма алтернатива и трябва да се търсят перспективни решения. Той не е съгласен да се поставят ултиматуми и да се декларира отказ от какъвто и да е разговор.
Вчера премиерът също даде надежда за споразумение, тъй като в бюджета на министерството на образованието може би имало достатъчно икономии "за още едно диференцирано заплащане през тази година".
По данни на трите учителски синдиката около 85% от училищата и детските градини в страната ще участват в едночасовата предупредителна стачка в понеделник.
Профсъюзи и синдикати от Източна и Централна Европа подкрепят стачката на учителите в България. Това заяви на международен семинар в Поморие генералният секретар на комисията към Интернационала по образование Мартин Ромер.