В същото време 1 "софийски" лев се равнява на около 12% повече потребление в Пловдив и Стара Загора. Това сочат последните данни от проучването на "Индъстри Уоч" за цената на труда за август 2007 г., предаде БТА.
"Средните позиции" са такива, при които служителите лесно могат да сменят фирмите и дори индустриите, ако имат желание да придобиват ново за тях и полезно за работодателя знание. Типичният служител на средна позиция ще владее базово английски, ще е на възраст между 25 и 45 години, ще може да се адаптира бързо в нова среда и да придобива нови за него функции. Заедно с различията в заплатите се следи и за разликите в разходите за живот между градовете в България. Индексът "цена на живота" потвърждава резултатите от предходните издания на доклада – в София животът е най-скъп, непосредствено следван от Варна.
Традиционно икономическата активност се съсредоточава в Южна България, където има повече възможности за бизнес и това определя високите заплати там. Това каза за “Фокус” Георги Стоев, управляващ съдружник в "Индъстри уоч". “Не бих казал, че в доклада има нещо изненадващо, но интересен е фактът, че цените за нискоквалифицирания труд, заплатите за базови позиции във Варна и Бургас са доста близки до тези в София”, каза още Стоев. Като друг фактор, който влияе на по-високото заплащане на труда в Южна България, той посочи миграцията, която е в посока към южните градове на страната, където шансовете за относително добра заетост са по-големи. По думите му тази разлика в цената на труда между северната и южната част на страната обаче се наблюдава при нискоквалифицирана работна ръка като в Южна България тя е по-ниска. Не е така обаче, при относително по-висококвалифицирани служители, като търговски представители например, където се изискват по-специализирани умения – там разликите в цената на труда не са толкова големи, категоричен беше Стоев.