"Огънят приближи селата до древна Олимпия", заяви говорителят на службата Никос Диамандис, цитиран от Ройтерс, на която се позова БГНЕС. "Провеждаме операции по евакуиране на жителите", допълни той. Гръцкото правителство обяви извънредно положение в цялата страна, след като огънят се разпростря в Пелопонес и други региони на Гърция. Пожарът, избухнал в Коринт, сега се насочва към древния Епидавър.
Гърците се питат за причините за толкова пожари, изпепеляващи горите в страната от петък насам. Пръв премиерът Костас Караманлис изложи в послание до нацията тезата за организиран план на подпалвачи. Той дори обяви награда от 1 млн. евро за главата на подпалвачите. Толкова много пожари да избухнат едновременно на толкова места, това не може да е случайно, заяви той и обеща правителството да направи всичко по силите си да открие виновните и да ги накаже. Подозрението му, че избухването на такъв голям брой пожари не може да е случайно, подкрепи и кметът на Атина Никитас Какламанис.
Гръцката полиция съобщи снощи, че е задържан заподозрян за подпалването на пожарите. Известно е, че арестуваният, чието име за момента не се съобщава, е обвинен за палежи, причинили „много убийства“.
Държавната телевизия на Гърция НЕТ излъчи днес любителски кадри, на които са заснети предполагаемите подпалвачи на гората в планината Химет, предаде РИА Новости, цитирана от Дарик. Жител на Атина е заснел двама мъже, които се катерят по склона на гората. След това над мястото, на което те са се спрели, се появява дим. Вероятните подпалвачи се връщат на мястото на огнището поне веднъж, след което огънят се разгаря по-силно. В края на записа същите фигури се виждат на фона на разгорелия се пожар. На видеото могат да се различат само фигурите на хората, но лицата им не се виждат. В планината Химет в пределите на Атина избухнаха едновременно три силни пожара. Местните власти нямат никакви съмнения, че причина за пожарите е палеж с цел да се застрои територията, освободена от гората.
Девет страни са изпратили в Гърция самолети и хеликоптери за борба с пожарите, съобщават гръцките информационни средства. Франция е предоставила четири пожарни самолета "Канадер" и отряд от 65 огнеборци. Испания и Италия са дали по два такива самолета. Сърбия изпрати шест самолета със специална конструкция. По три пожарни хеликоптера са предоставени от Германия, Холандия и Израел. Норвегия и Словения пращат по един хеликоптер. Освен тези страни към кампанията за оказване на помощ се присъедини и Кипър, който предоставя на Гърция пет пожарни автомобила и 30 пожарникари. Собствените ресурси на Гърция се състоят от двайсетина самолета и почти толкова хеликоптера. От края на юли в Гърция са пожарният самолет Бе-200 и четири хеликоптера на министерството на извънредните ситуации на Русия.
До момента няма данни за пострадали български граждани при горските пожари в Гърция, съобщи БГНЕС по информация от посолството ни в Атина. Поддържа се контакт с компетентните гръцки власти и има споразумение с тях, ако се получи такава информация, да я предоставят своевременно. В посолството има служители, които събират информация във връзка с огнената стихия. Постъпил е един сигнал за български граждани в Пелопонес, но те вече са се изтеглили и се прибират в България.
ИЗБРАНО