Това съобщи пресцентърът на Министерството на държавната политика при бедствия и аварии (МДПБА), предаде БТА. Според документацията на кметството общият брой на засегнатите къщи е 693, 16 са обществени сгради, разрушена е 70 на сто от инфрастуктурата на града. Засега напълно разрушени са 25 къщи, голяма част от пострадалите жилищата са необитаеми. Не е ясно още колко от засегнатите постройки ще бъдат съборени, защото по оценка на специалистите най-вероятно ще се окажат с конструктивни нарушения на основите и носещите конструкции. Тогава ще станат ясни и ангажиментите, които ще поемат държавните институции.
Хидроспециалистите са отчели, че Цар Калоян е едно от най-застрашените селища от наводнения заради високия водосбор, който се предизвиква от високите нива на реките и скатните води в района. Анализът ще покаже какви охранителни съоръжения да бъдат изградени. Може да се наложи част от къщите в заливната зона на река Хлебаровска да бъдат преместени на безопасни терени.
По предварителни прогнози без покрив се очаква да останат 500 души, е съобщила министър Етем. Една част от тях са настанени във фургони, подготвя се и ремонт на старото училище, където също да бъдат приютени част от хората. Всички останали най-вероятно ще бъдат настанени в квартири, на които наемът ще бъде поет от комисията до трайното решаване на жилищния проблем от общината. "Хората все още са в шок. Устройването им в града ще помогне по-лесно да преодолеят трагедията от загубите и да се върнат към досегашния си начин на живот", е заявил кметът Ахмедов.
ИЗБРАНО