Така се закани ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев по повод днешното решение на кабинета огромната част от имота на Алма матер в "Двореца" - Балчик да бъде отнета и предоставена на Министерство на културата.
"С това решение на Министерския съвет се отрязва главата на университета. На 19 септември ще имаме общо събрание и ще решим каква ще бъде нашата реакция", заяви Биолчев пред БГНЕС. Той обясни, че на практика Ботаническата градина ще престане да съществува, тъй като според решението на МС университетът ще има право да ползва само разсадник и стопански двор от 11 дка, а останалите 189 дка се дават на МК.
Това вече е подигравка с най-старото училище в България. Това е една амбиция, политически инат и недалновидност, нищо друго не виждам в това, коментира възмутено ректорът като отказа да назове кой стои зад решението на МС.
Скандалът около собствеността на Ботаническата градина се разгоря преди близо 5 години - по времето на тогавашния културен министър Димитър Абрашев, който искаше да я прави Център за култури и религии.
Днешната позиция на кабинета е изненадваща тъй като идва след две решения на Върховния административен съд и едно на Върховния касационен съд, които потвърдиха правата на СУ върху целия терен и задължиха Министерството на културата да изплати на учебното заведение над 300 000 лв. Ботаническата градина в Балчик е със статут на паметник на културата с категория „национално значение” и защитена територия. Досега нейната основна част се управляваше от СУ. Не е ясно какви са идеите на министър Стефан Данаилов за нейното стопанисване. Точно преди 10 дни ръководството на Университетски Ботанически градини - гр. Балчик официално го обвини в лъжи и му каза многозначително „сбогом, Ламбо”. Пред BulPhoto.com директорът на градината сподели, че възнамерява да изпрати молба до президента, с която ще поиска да бъде освободен от българско гражданство.
ИЗБРАНО