В противен случай СДС ще издигне самостоятелна кандидатура за столичен кмет. Това реши НИС на партията на съвместно заседание с голяма част от успешните кметове на СДС и председатели на общинските съвети, съобщи председателят на партията Пламен Юруков, цитиран от БГНЕС. Юруков уточни, че до няколко дни Бойко Борисов трябва да отговори дали ще подкрепи успешните кметове на СДС, които са 39, не всички от тях са взели решение дали ще участват отново в местните избори. Ако Борисов не се съгласи да подкрепи един - двама, това няма да бъде проблемно, допълни Юруков.
Подкрепата за Борисов ще бъде обвързана с общи листи на СДС и ГЕРБ, ако обаче СДС не подкрепи Борисов ще има самостоятелен кандидат, като един от номинираните е Иван Нейков. По-късно се разбра, че преговорите за общи листи са се провалили.
Отговорът на ГЕРБ не закъсня: "ГЕРБ няма да приеме политически рекет и принуда, няма да участва в безпринципни и неясни договорки и няма да разглежда подкрепата за Бойко Борисов за местния вот в София като разменна монета за други градове в страната."
Юруков обясни още, че шансът от страна на СДС за обща дясна кандидатура в София е много голям, но продължават разговорите с ДСБ. Той каза, че вероятността СДС да подкрепи Тити Папазов е много малка.
Междувременно председателят на предизборния щаб на НДСВ Милен Велчев заяви, че софийската организация на партията ще реши след 5 септември кого да подкрепи на вота. Има нагласи за независим кандидат, за подкрепа на Бойко Борисов, а сред някои от нашите членове и за подкрепа на Тити Папазов, посочи Милен Велчев, цитиран от БГНЕС.
ИЗБРАНО