Акцията по задържането на британеца е извършена в 13 часа в сряда във фоайето на хотел "Сплендид" в центъра на Варна от служители на сектор борба с организираната престъпност. 43-годишният британец Найндейс е роден в Нигерия. Той е продал присвоени ценни книжа от германска гражданка за 280 000 евро. При ареста в него са открити 315 000 евро, множество златни накити и мобилни телефони, съобщи заместник-директорът на ОДП-Варна Димитър Димитров.
По случая работим от май, уточни Димитър Димитров, цитиран от БТА. На 11 май тази година е получен факс от офицер за свръзка в Германия, в който се посочва, че през април, на два транша от банка в Карлсруе, чрез измама, са присвоени ценни книжа на германска гражданка. Сумата от 280 000 евро е преведена на два пъти във варненски клон на Пощенска банка, откъдето са били изтеглени в брой. При третия опит за трансфер на 1,5 млн. евро, банковите служители в Карлсруе се свързали със собственичката на книжата. Тя ги е уведомила, че не е упълномощавала никого да се разпорежда с парите й. Преди няколко дни било установено, че измамникът е в страната ни. Отново чрез офицера за свръзка в Германия е издействана европейска заповед за задържане и е извършен ареста, разказа зам.-директорът на ОДП-Варна Димитър Димитров
Пред варненския окръжен съд Найндейс заяви, че никога не е бил в Германия и не е извършвал престъпленията, за които го обвиняват. Българските магистрати обаче не се занимаваха с разглеждане на доказателства, а само определиха мярката на задържания, предаде БТА. Те ще разгледат Европейската заповед по същество през следващите седем дни. Определение на Окръжния съд може да бъде обжалвано пред Апелативния на 28 август.
Окръжна прокуратура Варна е образувала досъдебно производство за установяването на произхода на парите и на накитите на Найндейс. От полицията уточниха, че няма данни в измамата да са замесени и служители от българската банка. Британският поданик е идвал многократно в нашата страна. Няма данни той да има роднински или други връзки с госпожата, която е жертва на измамата. Как точно е осъществена тя, ще уточняват германските полицаи.
ИЗБРАНО