Това твърди в писмо до НС, Прокуратурата, МВР и още няколко държавни институции Нели Димитрова, бивш заместник-изпълнителният директор по финансово-икономическите въпроси в БСТ. Поводът за писмото - скритата приватизация на спортия тотализатор, която се извършва не без помощта на Петрол АД. Според бившата зам.-директорка БСТ е взел решение Петрол АД да спечели обществена поръчка като партньор за разширяване веригата от пунктове за цифрови залагания. Сключеният договор предвижда използването на вече изградени терминали в обектите на Петрол АД на територията на цялата страна. На партньора са обещани 20% от постъпленията на тотализатора. С това БСТ ще загуби контрол върху организирането на цифрови хазартни игри, което означава скрита приватизация на държавното предприятие, пише икономистката.
Димитрова е освободена на 12 юли от работа -ден след покушението срещу Велев, съобщиха от БСТ за БГНЕС. Причината - злоупотреба с 6 000 лв.
Пристъпвам към написването на този материал, защото съм силно притеснена за бъдещето на БСТ и начина, по който се управлява през последните две години. Работата ми в БСТ започна през декември 2005 г., пише Димитрова. След като е одобрена за работа като икономически директор в екипа на Лечева в БТС и повторно - от съпруга й Манол Велев, Димитрова била задължена да му носи всеки понеделник счетоводни извлечения и справки за всички плащания. Основната цел на Велев била обществените поръчки да бъдат одобрявани единствено от него.
Изпълнителният директор Иван Иванов, от своя страна, държал Димитрова изолирана от всички икономически проекти и документи, споделя тя. Повечето служители в Тотото били без необходимата квалификация за заеманата от тях длъжност. Според колеги от районните центрове умишлено не се въвеждали нови игри и не се развивали съществуващите, за да се спре развитието на постъпленията и по този начин да се улесни бъдещата приватизация на Тотото. Условията на конкурсите се изготвяха като правило от Пламен Немчев (консултант на граждански договор по обществени поръчки) и Васил Мароков (ръководител направление "Маркетинг"), пише уволнената. Маниерът на Иван Иванов е никога да не използва свои служители за решаване на проблеми в БСТ, а да ползва външни изпълнители, с които сключваше консултантски договори.
Припомняме, че едно от първите неща, които направи Весела Лечева като председател на ДАМС бе да отстрани шефката на тотото Ирена Кръстева, която е в тесни връзки с Васил Иванов - Лучано. Дни след това Ирена Кръстева обяви, че Васил Божков е в основата на смяната на ръководството на Българския спортен тотализатор. Кръстева заяви, че е в ход схема за превземането на държавното тото от Васил Божков-Черепа, известен като един от най-големите оператори на фирми в хазарта.
ИЗБРАНО