Така той коментира изявлението на Министерството на отбраната на Великобритания за инцидента с участието на руски бомбардировач Ту-95 близо до британското въздушно пространство над Северния Атлантик. „Нашите пилоти не нахлуват в чуждо пространство, в техните действия няма нищо агресивно по отношение на други страни”, заяви Дробишевски. Той посочи, че пилотите от авиацията за далечно действие осъществяват постоянно планово бойно дежурство.
„Никакво дрънкане на оръжие”, каза Дробишевски. Той уточни, че руските пилоти изпълняват полети в акваторията на Тихия, Атлантическия, Индийския океан, Черно море, към Северния полюс. „Предварително съобщаваме за всички полети. От юли 2007 г. интензивността на полетите на самолети на авиацията за далечно действие значително нарасна. Полетите се провеждат както за тренировка на подготвените екипажи, така и за подготовка на младите екипажи”, каза той.
Междувременно британският „Гардиън” оцени речта на президента на Русия Владимир Путин на откриването на авиосалона МАКС-2007 като поредното свидетелство на милитаристката експанзия на Русия. В нея Путин обяви плановете за връщане на лидерските позиции на пазара на военна авиация и модернизиране на отбранителния потенциал на страната.
Изявлението на Путин, че „Русия, която днес има нови икономически възможности, отделя изключително голямо внимание на високите технологии”, включително и в сферата на отбраната, идва скоро след съобщението за подновяване на редовните бойни дежурства на стратегическата авиация, посочва изданието. Руските стратегически бомбардировачи, които могат да носят ракети с ядрен заряд, започнаха за първи път от 1992 г. да извършват полети в непосредствена близост до военни бази на страни от НАТО. Вестникът пише, че Русия предприема тези стъпки на фона на продължаващото захлаждане на отношенията със Запада, засягащо на първо място въпроса за разполагането на компоненти на ПРО на САЩ в страни от Източна Европа. Вчера началникът на Генералния щаб на руската армия генерал Юрий Балуевски подчерта на срещата си в Москва с чешкия заместник-министър на отбраната, че Чехия не бива да прави голяма грешка и да дава съгласие за разполагане на американски радар на своя територия. Балуевски предложи на Чехия да изчака до края на мандата на Джордж Буш и едва след това да решава въпроса.
Британските медии не подминават и появата на 17 август над северната част на Атлантика около границите на британското въздушно пространство на руски Ту-95. „Дейли мейл” пише, че по време на полета си Ту-95 са били съпровождани от изтребители „Торнадо” от базата на ВВС Лиминг в Йоркшир, въоръжени с ракети въздух-въздух. От началото на 2007 г. това е минимум третият път, когато руски военни самолети извършват полети близо до границите на Великобритания, посочва изданието.
ИЗБРАНО